Szybkie pytanie. Czy Audigy SE nadaje się do pomiarów? Mam niezły problem na samym początku. Potem będę pewnie pytał dalej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spkr Workshop i Audigy SE
Collapse
X
-
SE działa z SW, chociaż wykresy impedancji są nieco poszarpane, ale da się żyć. Ważne żeby ustawić odpowiednie źródło, które przynajmniej u mnie się za każdym uruchomieniem przełącza na mikrofon. Gdy sygnał będzie za duży, wykres będzie dość dziwny, dlatego najlepiej włączyć loop record i regulować poziom odtwarzania i nagrywania, aż sinusoida będzie ładna.
Skomentuj
-
To chyba trzeba byc mistrzem, żeby to ustawić na loopie, próbowałem z pół godziny co 1 i nic z tego nie wyszło. Już przez chwilę myślałem, że na wejście "What U Hear" działa, bo wykresy piękne, ale jak doszło do kalibracji rezystora, pokazało, że jest niepodłączony JIG. Nie wiem czy jeszcze coś się da z tym pomóc...
Skomentuj
-
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale dopiero teraz zauważyłemna what you hear nic nie ma sensu robić bo to w ogóle nie wykorzystuje wyjścia line-in, tylko nagrywa to co aktualnie jest odtwarzane. Do pomiarów musi być line-in ustawione. Mi ostatnio chyba się upaliły przednie kanały w tej karcie - 1.3VDC na wyjściu, więc korzystam z tylnych, gdzie wykresy wyglądają dobrze przy amplitudzie do około 9k, ale pomiary impedancji o dziwo wyglądają dużo lepiej, chociaż szczyty pików impedancji większych głośników są oczywiście poszarpane. BTW pojawiły się nowe sterowniki parę miesięcy temu i parę rzeczy poprawiono, więc może spróbuj.
Skomentuj
-
A owszem aktualne, tylko stwierdziłem, że nie mam co już opisywać :> pytanie do Ciebie numer jeden, jakie przednie kanały ? ja mam tylko tylnie... sterowniki mam najnowsze od producenta (też nie masz mixera?). Jak możesz to wrzuć screen twoich ustawień, bo wątpię, żebym coś źle robił, bo na Livie działało.. Aha i czy w zaawansowanych ustawieniach line in masz zaznaczone "do not monitor" (ja mam po angielsku) ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schmeichelsopotA owszem aktualne, tylko stwierdziłem, że nie mam co już opisywać :> pytanie do Ciebie numer jeden, jakie przednie kanały ? ja mam tylko tylnie...
BTW mixer to jest chyba osobny program w paczce ze sterami trzeba chyba było zaznaczyć żeby go instalował
Zamieszczone przez schmeichelsopotAha i czy w zaawansowanych ustawieniach line in masz zaznaczone "do not monitor"
No i zrzut: dla tylnych kanałów głośności muszą być bliskie maksymalnych żeby uzyskać marne +/-9k
Skomentuj
-
Z kanałami to się nie zrozumieliśmy, mi chodziło o kartę i zwykłe wyjścia
Co do Surr Mixera szukałem w sterach i nie ma, próbowałem doinstalować i są same updaty, ale olac to..
Muszę załatwić inną kartę, żeby się upewnić czy to nie JIG chociaż miernikiem sprawdzałem już 3 razy, kable też załatwię nowe i niedługo napiszę. Dzięki za pomoc.
[ Dodano: 2008-01-20, 23:52 ]
Dobra odpaliłem i jest ok, (jeden kabel trefny...) ale trochę pytań mam. Przy mierzeniu rezystorów lub kondensatorów opór jest ujemny i nie wiem dlaczego. mkul miałeś rację, wykresy impendacji są trochę poszarpane. Zrobiłem próbny pomiar głośniczka, ale gdy biorę "Estimate driver parameters" wyskakuje okno "Invalid frequency range - does not include full impedance peak". O co chodzi?
Skomentuj
-
Sorry, że znowu z opóźnieniem, ale pisz na priva , bo rzadko tu zaglądam. Jeśli wyskakuje ten komunikat to winny jest właśnie poszarpany wykres impedancji, można albo zmniejszyć zakres to estymacji parametrów, tak, żeby odciąć sam początek, który zwykle jest najgorszy, albo nieco wygładzić wykres, wszystko to oczywiście zmniejsza wiarygodność wyników. Można jeszcze spróbować dobrać inne parametry w zakładce Meassurements i jeszcze pomaga trochę zwiększenie poziomu sygnału powyżej tych zalecanych 16k.
Skomentuj
Skomentuj