Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy przy zleceniu .....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy przy zleceniu .....

Witam, poproszony zostalem o stworzenie jednak nowego tematu wiec to robie .

Dostalem zlecenie zrobienia komus glosnikow na bazie projektu z Akustyka, klient zazyczyl sobie glosnikow ze srednio dobrej polki za rozsadna cene - jak to sam okreslij byle nie najtansze :)

Kierujac sie tym stwierdzeniem zastanawiam sie nad dwoma projektami :
    - HX18 wlasnie o ktorych tu mowa
    - XT1

Czy moglby ktos okreslic zalety wybrania ktoregos z tych dwoch zestawow? moze juz ktos takie zestawy posiada?
    Wymagania odbiorcy przy pokoju ok 25-30 m2 :
    - kazdy rodzaj muzyki (najwiekszy problem)
    - muza - filmy 50/50 %
    - sub bedzie na Beymie Power 12 wiec basu az nad to starczy, ale nie zawsze bedzie wlaczany

prosze o pomoc i sugestie osob obeznanych w audio

pozdrawiam

świetna ta konstrukcja, troszkę mało widać na zdjęciach, ale to chyba się da naprawić, nie? :twisted:

Skomentuj

premorepa, otworzyłeś temat w złym dziale...

Skomentuj

prosze moderatora o przeniesienie do odpowiedniego dzialu, a wszystkich ktorzy moga mi pomoc o HELP :)

Skomentuj

hmm... szkoda ze jedyne co moge powiedzie to to ze oba zestawy sa dobre. nieslyszalem HDSa a mam XT18WH a podobno WO sporo sie rozni.
          jezeli XT18WO ma tak samo ladna srednice jak WH ale z lepszym basem to bym go polecil
          no i o ile sie nie myle to tez ma wiekszy uklad magnetyczny

najlepiej bedzie jak pokazesz zleceniodawcy oba projekty i on zdecyduje ktory mu sie bardziej wizualnie podoba

Skomentuj

akurat od strony wizualnej to jest mu obojetne, oba projekty sie podobaja, natomiast chodzi mi bardziej o jakosc dzwieku, HX18 jest juz wykonany przez osoby na tym forum jak i przez Ciebie, czyli jest to konstrukcja sprawdzona, pretworniki i zwrotka chodza na odpowiednim poziomie, natomiast mi osobiscie podoba sie przetwornik na XT1 ta brazowa membrana fajnie wyglada i mniej rzuca sie w oczy, ale czy obydwa projekty (XT1 - jest nowatorski i w miare nowy) beda porownywalne ?? mi tak jak tobie bardzo podoba sie widoczny bas, dlatego tez mam beyme power 12 zeby nie nazekac na jego brak :)

na teraz wybralbym HX18 z racji tego ze konstrukcja sprawdzona, ale ciagnie mnie do XT1 :) ?????

Skomentuj

Zamieszczone przez premorepa
              jak i przez Ciebie
              nie :P

sam niewiem co bym wybral - zuc moneta :P

Skomentuj

premorepa, mam nadzieje ze wiesz ze xt18wh wymaga specjalnych kilku podfrezowan? ja sie z tym pieprzylem caly dzien a i tak wyszlo niespecjalnie

Skomentuj

a mi ladnie wyszlo :P
                  faktycznie trzeba sie bawic troche z tym glosnikiem :/ moge pokazac fotki jak to zrobic
                  ale za to ladnie na koncu wyglada

Skomentuj

O tych podfrezowaniach nie slyszalem, jesli mozesz wrzuc fotki jak ci wyszlo i opis pokrotce jak to robiles???

z gory thx

Skomentuj

wymiary i ksztalt frezu jest pokazany tutaj http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt jednak po wykonaniu frezu o takiej srednicy wewnetrznej pojawia sie problem z otworami pod sruby - jest za malo miejsca zeby to sie dobrze trzymalo

tak wiec trzeba troche pokombinowac zeby bylo gdzie wbic nakretki od spodu. tak wiec dalem mniejszy otwor i zrobilem podfrezowania pod zeberka glosnika

Skomentuj

Pawel S.
                        widze ze miales zabawe z tymi frezami:)
                        heh niezrwocilem uwagi na ten maly szczegolik:)

czy dobrze widze ze frontowa plyta jest ciensza niz 0,18 wiora? frez zalecaja na 5-6 mm , czy tyle zrobiles? nie bylo zagleboko? aha, i czym robiles te frezy? zwykla frezarka w rece czy jakisies urzadzonko skreciles? i podfrezowywales pozniej grawedzie forniru aby wyszlo idealnie rowno?

Skomentuj

kolumna jest zrobiona z 28mm plyty :mrgreen:
                          frez zrobilem na dokladnie 6mm (zmierzone po nalozeniu forniru). frezy robilem zwykla tania frezarka + cyrkiel (zobacz TOOL BOX) a te podfrezowania na zeberka robilem frezem do zaokraglen wewnetrznych...

ja zrobilem frezy zanim wykonczylem kolumne bo chcialem szybko sprzetu posluchac. no i teraz bawie sie ze szlifowaniem recznym zeby frezu nie popsuc. akurat w przypadku glosnika niskotonowego mozna podfrezowac ten fornir tepym frezem (bez uzycia sily bedzie sie slizgal po plycie a potnie fornir) bo i tak ewentualne bledy lekko zakryje gora kosza

nalezy tutaj rowniez wspomniec o 2 paskach silikonu (??) ktory jest naniesony na kosz (widoczne na zdjeciach) i ma na celu uszczelnienie po dokreceniu glosnika. to uszczelnienie swietnie sie sprawdza ale tylko jeden raz - tak wiec niewkrecaj go na stale zanim nie skonczysz kolumny

Skomentuj

Ja zamierzam niebawem zrobić sobie właśnie XT1 akustyka, więc głosuje na niego :-)

Skomentuj

Iceman...
                              Czekamy na pierwsze recenzje, ja jeszcze z miesiac sie wstrzymuje ze wzgledu na chwilowy brak czasu, natomiast juz szukam :) szkoda ze akustyk ma malutka oferte na glosniki 2,5 way, bardzo mi sie podobaja na zasadzie dwa srednioniskie i posrodku wysoki.... ale moze sie przekonam do 2 way :)

Skomentuj

Zamieszczone przez premorepa
                                szkoda ze akustyk ma malutka oferte na glosniki 2,5 way, bardzo mi sie podobaja na zasadzie dwa srednioniskie i posrodku wysoki.... ale moze sie przekonam do 2 way
                                przeciez 2 mid-woofery niezawsze oznaczaja 2,5 drogi...

Skomentuj

no i cała idea 2.5 way jest nieco kontrowersyjna...

Skomentuj

takero, czemu kontrowersyjna?

Skomentuj

przynajmniej jak dla mnie, tak samo jak 2way z dwoma niskośrednio. Oba te rozwiązania można zwykle zastąpić 3way - mniej kompromisów, a różnica w cenie szczególnie w porównaniu do 2.5 way stosunkowo niewielka.
                                      Najwiekszym problemem generalnie jest znalezienie dobrego średniaka - w czasach 2.5way cięzko o takiego :P

Skomentuj

ale jeszcze gorzej o zwrotnice...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X