Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

New stuff by Tonsil GDN 17/100 [8 ohm]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

New stuff by Tonsil GDN 17/100 [8 ohm]

http://protonsil.pl/?s=1&page=4&pid=277

e kicha.. chyba ze nie gra tak jak wyglada jego charka

Skomentuj

charka normalna, rezonans na 5k wcale mnie nie dziwi, a to niżej to BS zapewne...

Skomentuj

dlaczego nigdy cen głośników nie podawają...

kto się pierwszy zainteresuje nim ?

Skomentuj

El_liero ---> #include <myślenie.h>
          Cena jak zwykle jest podana :P
          netto: 106.55 PLN
          brutto: 129.99 PLN
          [ Dodano: 2008-02-05, 23:17 ]
          RAZEM (netto): 208.84 PLN
          RAZEM (brutto): 254.78 PLN
          A tyle za parkę z wysyłką :)

Skomentuj

Ja nie wiem gdzie ty te ceny masz... pewnie mi specjalnie nie pokazują hehe

patrząc na Qts do closed raczej się nadaje.

Teraz puki świerze są pomiary i dane tego głośnika przydałoby się zrobić jego pomiary JIGiem TS i sprawdzić jak tak naprawdę JIG nadaje się na pomiary. ( jaka rozbierznosć od danych producenta )

Kusi mnie :) ... ale nie mam kasy...

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
              Ja nie wiem gdzie ty te ceny masz... pewnie mi specjalnie nie pokazują hehe
              trzeba się zalogować ,a wcześniej zarejestrować ;]

Skomentuj

aaaaaaa,

beznadziejne, żeby poznać ceny trzeba się zarejestrować... pierwszy taki sklep internetowy widze...

Skomentuj

ciekawe jak sie ma do 18akx...

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                    Zamieszczone przez avw
                    Jak basowa tuba w kinie do piszczałki rowerowej :mrgreen:
                    ?? trochę mało precyzyjnie się wyraziłeś
                    wystarczy obejrzeć charki. nawet ślepy by zauważył, że stx jest równa a tonsila to jak góry doliny:P

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                      No faktycznie :) to moze precyzyjniej..
                      STX 18/130/8AKX w obudowie 20 litrowej strojonej do 40 hz przenosi do 60 hz ze spadkiem -3db
                      Tonsil GDN17/100 w obudowie 15,5 litrowej strojonej do 40 hz przenosi do 40 hz ze spadkiem -3db

Do tego wystarczy wklepać dane w WinISD.

Różnica 'zaledwie' 20 hz w głębokości basu. W praktyce może być jeszcze gorzej. Przynajmniej co do GDN17/100 nie mam wątpliwości bo go sobie odsłuchałem. Za to STX zatrudnił ostatnio dobrego grafika który im zamieszcza na stronie internetowej bardzo ładne wykresiki kolorowe - szkoda, że nic nie mówiące.

[ Dodano: 2008-11-01, 23:22 ]
                      [quote]
                      Zamieszczone przez Święty
                      wystarczy obejrzeć charki. nawet ślepy by zauważył, że stx jest równa a tonsila to jak góry doliny:P
                      Jak chcesz cos gładkiego oglądac to polecam wystep striptiserki. Będziesz miał przynajmniej rozrywkę bo z ogladania wykresików STXa słabo się ubawisz, choć też są śmieszne

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        Jeszcze któryś ma ochotę na pyskówki? Zainteresowani wiedzą, że o nich mowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                          hehe....Święty etap suchego oceniania głośnika po jego wygładzonej ch-ce mam dosyć dawno za sobą.....
                          akurat charki stxa.... są bardzo "szczególnym" przypadkiem i traktuje je z dużym dystansem...

co do 17/100 to wydaje się ciekawą propozycją ....ciekawe czy ma np faradaya w napędzie...i inne ficzery które stosuje "konkurecnja" ...

avw choć z symulacji wynika ze impluls bedzie... delikatnie mówiąc kiepski, aplikowałeś go jakoś mógłbyś coś więcej powiedzieć ?

a może ma go ktoś we wrocławiu ? chętnie bym na żywo "obejżał, usłyszał"

Skomentuj

Impuls nie będzie taki zły (mam nadzieję że wiesz o czym mowa bo sporo ludzi tutaj myli impulse response z group delay). Jesli impuls jest niezadowalający i oscylacje odpowiedzi są zbyt duże to nalezy zmniejszyć obudowę, mocno ją wytłumic i dostroić nieco nizej ew. nieco wyżej - jesli brakuje nam basu - niż nam wychodzi z wyliczeń. W praktyce to jednak nie ma aż tak dużego znaczenia.

Gdn17/100 ma wielki układ magnetyczny o bardzo dużej indukcji w szczelinie.

Co innego gdybyśmy do takiej samej obudowy próbowali przystosować np. Tesle z jej malutkim magnesem i tez wysokim Qts.

natomiast bajery typu symetric drive itp. których STX nawtkał do swoich głośników w niczym mu nie pomogły. Sam pierscień faradaya nie zagra. Czasem lepiej żeby go nie było niż miałby być dla samego picu i powiększać tylko szczelinę magnetyczną.

Gdn17/100 brzmi bardzo poprawnie. Z tego co słyszałem nawet niefiltrowany nie kłuje w uszy. Papier jest jednak bardzo mocno tłumiony. Pewnie będą problemy z wycięciem rezonansu łamania membrany ale samo podniesienie charakterystyki jest typowe i nie rodzi przykrych doznań jedynie zwieksza presence. Głośnik gra wyraźnie i nie syczy. W dużej zbyt słabo tłumionej obudowie basu było oczywiście za duzo. Mocno dmuchał z b-r ale nie gubił się. Nadążał za muzyką. Oczywiście pewnie po znacznym przekroczeniu objętosci 20 litrów w końcu bas się pogubi i wybrzmienia na basie bedą się odrywały od całości przekazu muzycznego. Tego nie miałem okazji sprawdzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                              Do tego wystarczy wklepać dane w WinISD.
                              a kiedy panowie wyrosna z symulacji i dowiedza sie ze wykresy nie graja?
                              tak samo w wiisd nie dowiesz sie ktory nizej zagra ;]
                              Zamieszczone przez avw
                              Czasem lepiej żeby go nie było niż miałby być dla samego picu i powiększać tylko szczelinę magnetyczną
                              hmm... a jakim cudem on powieksza szczeline? przeciez miedz duzo gorzej "przewodzi" pole magnetyczne niz powietrze

tonsilowskie woofrey zawsze byly poprawne nawet mimo "kiepskiej" techniki. ten jest juz duzo ciekawszy wiec moze zagrac obiecujaco. ale jak dobry jest to sie przekonamy dopiero po opini kogos zaufanego i sprawdzonego

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                                Jesli impuls jest niezadowalający i oscylacje odpowiedzi są zbyt duże to nalezy zmniejszyć obudowę
                                A to ci dopierow nowoc. Przewrociles cala fizyke do gory nogami teraz!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  a kiedy panowie wyrosna z symulacji i dowiedza sie ze wykresy nie graja? tak samo w wiisd nie dowiesz sie ktory nizej zagra
                                  Skoro już przechodzimy do dialektyki to rzeczywiście STXy w ogóle nie grają na rysunku. A ich firmowe konstrukcje na tych ładnie narysowanych AKXach grają tak samo jak na rysunku. Czyli są "ładne" :mrgreen:

Tonsila miałem w rękach i próbowałem o czym też piszę.

[quote]
                                  a jakim cudem on powieksza szczeline? przeciez miedz duzo gorzej "przewodzi" pole magnetyczne niz powietrze
                                  takim "cudem" że trzeba nim zdystansować szczelinę magnetyczną z obu stron

[quote]
                                  tonsilowskie woofrey zawsze byly poprawne nawet mimo "kiepskiej" techniki.
                                  Tonsil ma też jeden głośnik z pierścieniem miedzianym w obwodzie i to wcale nie najnowszy – konstrukcja co najmniej 20 letnia stale znajdująca się w ofercie i moim zdaniem nie jest on lepszy od głośnika bez tego pierścienia.
                                  Jak widać potrafią to robić od dawna a nie stosują tego gdzie popadnie. Widocznie rozwiązanie to nie jest aż tak istotne jak mu przypisuje prasa audiofilska i materiały reklamowe producentów z Chin.

Śmieszą mnie zachwyty nad technologią ograniczające się do wklejenia dwóch słów ‘pierścienie Faradya’. To może ktoś mi dogłębnie wyjaśni jak one działają i kiedy jest sens ich stosowania?

Proszę o dokładny opis ich działania i porównanie korzyści z zastosowania, bo ja się trochę gubię w tych dwóch słowach - wytrychach nieustannie mielonych reklamowym bełkotem.

Skomentuj

Bełkot to ty kolego tworzysz...

Skomentuj

Możesz mi geniuszu powiedzięc jak zgłaszać do moderacji takie fliki jak twoje?

Skomentuj

pomijając pseudotechniczne wywody jestem ciekaw jak brzmi ten tonsil 17/100, 130zł to jeszcze znośna cena, no i fajne ma ścięcia po bokach niczym HDS 164. tylko kiedy doczekamy się zwrotki z kopułką wytrzymującą niskie cięcie...
                                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Czaruję...
                                        X