Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TV LCD,prośba o garść porad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TV LCD,prośba o garść porad

Otóż z dnia na dzień doznałem paralitycznej desperacji jak przyglądnąłem się swojemu domkowi i wdałem się w konkret rozpierducho-remont.Przy okazji kablowania multimedialno-rozrywkowo-uzytkowego (m in.integra 64 z expanderami) powziołem decyzję że wypierdaczę zabytkowy telewizor (tytułem wyjaśnienia ja z telewizji WOGÓLE nie korzystam).
    W związku z powyzszym tudzież wymaganiami dosrastającej młodziezy postanowiłem przy okazji się przeprowadzić ze swego privat locum do największego pokoju pod tytułem że se zawiesze lcd,złoże micro atx i będę miał to co mi wystarcza.
    Wszystko piknie ładnie,sufity podwieszam,ale...i tu mam zagwozdke,wszelkie lcd bez problemu podepne pod pc-ta,zero problemu.Ale ja chciałbym zastąpić ich marne głosniczki czymś powazniejszym czyli czy istnieje jakiś model w którym jest cuś takiego jak audio out pozwalające wyeliminować ich beznadziejny tor audio?Chodzi mi o zintegrowanie konkretnego wzmaka wraz z telewizorem,tak aby czy to korzystając z kompa czy też z tv audio było było kierowane do zewnętrznego urządzenia.Idealnie by było aby owe wyjście było sterowane z pilota i pozwalało na regulację głośności.To tak w przypadku tv,bo z kompa to raczej zero problemu.

Zamieszczone przez umberto
    czy istnieje jakiś model w którym jest cuś takiego jak audio out
    Hmm... jak na moje to teraz w kazdym tv jest wyjscie "audio out"

Skomentuj

Ja sie nie orientuję szczerze mówiąc a z zapytań do sprzedających na allegro wynika że taka opcja istnieje jedynie w postaci wyjścia słuchawkowego.Odcina fabryczne głosniki w momencie włożenia wtyczki słuchawek,ale nie o taki gadżet mi chodzi.Chcę definitywnie wyeliminować te śmieszne fabryczne głosniczki,pokierować tor audio do zewnętrznych urządzeń.Da się?

Skomentuj

Musisz mieć audio out - jest ono w każdym telewizorze , albo na czinczach albo w euro, bo ze złącza HDMI raczej nie skorzystasz :)

BTW - polecam http://www.allegro.pl/item307849622_...6_38_w_wa.html z którym od pewnego czasu mam bliższą znajomość :)

Skomentuj

umberto, teraz przy każdym markowym lcd-ku masz komplet wyjśc/wejść jakie tylko chcesz

Nawet w tych nowszych crt, czy po prostu pudlastych telewizorach już są :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
            tak, ale nie regulowane

Skomentuj

U siebie ten problem rozwiązałem w ten sposób,że wogóle nie korzystam z wyjść audio telewizora, tylko bezpośrednio z sygnału cyfrowego tunera sat. przez coaxial lub s/pdif do wyboru.
              Dodam że np. niemiecka platforma Premiere nadaje dużo filmów w formacie audio 5.1
              ostatnio oglądałem Apokalipto-dobry film polecam

Skomentuj

ale to i tak wymaga osobnego sterowania regulacja...

Skomentuj

nie znajdziesz pre out w tv z regulacją z pilota - no chyba że właśnie słuchawki (które aż tak złym pomysłem nie są )...
                  Proponuję zrobić wzmaka sterowanego z pilota, lub jakąś firmówkę nabyć i tyle...

Skomentuj

Tuner sat. podpinasz do dowolnie wybranego LCD (też jestem w trakcie wybierania w zakresie 37' - 42' i i powiem że nie jest łatwo się zdecydować), a dźwięk do amplitunera, do zestawu dokupujesz pilota uniwersalnego z możliwością stosowania makr np jakiś z logitech-ów. Ustawiasz makro TV i masz pełen komfort, jednym przyciskiem włączasz tv, sat, i amplituner :)

Skomentuj

jak dla mnie philipsy z ambilight rządzą :)

Skomentuj

TV im wiekszy tym lepszy. Dylemat meidzy 37 a 42 juz wielu przerabialo, niestey kupując mniejszy "bo po co taki duzy, ze bedzie za duzy do pokoju ble ble" - chodzilo o zakamuflowanie skapstwa poprostu. Po kupnie 37 placz ze nie kupili jednak 42..

Oczywiscie zadne LG czy Philipsy, jak juz to cos z Samsunga, ew. Sharp, Toshiba czy nawet Hitachi. Sony odpda to to chora firma i ma panszczyźniane podejscie do klienta.

Skomentuj

brencik, oczywiście miałeś tv LG, Philipsy, Samsungi i ew Sharpy skoro tak twierdzisz ?
                          Czy to może opinia związana z kupnem walkmana 10 lat temu ? :P

Skomentuj

brencik, a ja mam 50 calowa plazme LG i naprawde sobie chwale oczywiscie dziwiek idzie przez ampa a co do pilota to polecam yamahy tego skubanca mozesz pratycznie kazdego pilota nauczyc i ma makra

umberto, a czemu lcd a nie plazma ???

Skomentuj

Ja też miałem taki dylemat,plazma czy lcd i od trzech miesiecy mam plazme panasonika 37" i jestem zadowolony za takie pieniądze (2700zł) trudno o lepszą altrnatywe

Skomentuj

Prawde mówiąc miałem już wybrany tv i była to ... plazma Samsunga, widziałem na zwykłym sygnale z kablówki i obraz poezja, jest tylko jeden problem NIE NADAJE SIE DO KOMPA. Będę miał tv podpięty do mojego media center i często będzie to obraz statyczny np foobar przez parę godzin, gdyby nie to to moim zdaniem na dzień dzisiejszy, kiedy programów w prawdziwym HD jest jak na lekarstwo i głównie ogląda się SD i DVD plazma jest najlepszym wyborem, no ale skoro jest nie dla mnie to zostaje tylko LCD.
                                Szukam takiego lcd-ka który będzie się dobrze sprawował przy programach sportowych (smużenie) i dobrze skalował obraz zwykłej TV do formatu panoramicznego i oczywiście nie zrujnuje portfela. Koledzy POMOżECIE...
                                Takero > philipsa brałem i nadal biorę pod uwagę ale... na hdtv forum ludzie po paru miesiącach użytkowania mają opinie krytyczne na ich temat a z kolei inni wychwalają, normalnie poplątanie z pomieszaniem i bądz tu mądry człowieku

Skomentuj

NIE NADAJE SIE DO KOMPA
                                  Ja mam spokój z dzieciakami i ich konsolą,ale ogólnie napewno nie jest to zaletą plazmy
                                  moim zdaniem lcd Panasonik i Toschiba są godne uwagi,
                                  ale gdybym miał pieniądze to Pionieer albo Loewe

Skomentuj

Mówie - ja obcuję z eLCeDekiem do którego linka dałem wcześniej już parę tygodni i nawet na antenie naziemnej obraz jest zaskakująco dobry :)
                                    No i ambilight daje naprawdę duuużo :)

Skomentuj

ja mam plazme podpientapod kompa takie male media center z tym ze sa to tylko gry filmy i sterowanie winampa wiec nie ma statycznego obrazu :) no i polecam kazdego fpp na 50 calach z odpowiednim naglosnieniem - zawalu mozna chwilami dostac :)

Skomentuj

Takero, to w HD jest full wypas,na tym philipsie.
                                        Ja,jak ogladam mecz na C+HD i przełącze na inny np. Polsat sport,to jest tak wielka różnica w jakości że odechciewa sie patrzeć, trzeba odsuwać się od ekranu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X