http://www.allegro.pl/item306945310_...nstrukcja.html polecam takiego i podobnych wyglądem. Szajs jakich mało. Nie nadaje się do niczego. Oczywiście pomiar pojemności w nim to fikcja, pic na wode. Tak smao jak pomiar temeratury - bo jak bez sondy ja pomierzyc? PO paru tygopdniach pomiary np. na pikawie sa loteria, na zwarciu wskazuje np. 78on i sie buja mimo dobrych kbali i dpbrego wetkniecia wtykuow kabli pomiarowych do gniazd. PO paru miesiacach kable do wyrzucenia a pozradne kosztuja prawie 100zl. JAk juz kupować to Fluke.
Z waszych wypowiedzi wynika, że multimetr będzie najlepszy. Więc chciałbym kupić taki z dokładnością:
a) dokładność: 1uF zakres: od 1uF do 1000uF
b) dokładność: 10uF zakres: od 1000uF w górę
Oczywiście multimetr musi jeszcze mierzyć:
Napięcie stałe
Napięcie zmienne
Natężenie prądu stałego
Natężenie prądu zmiennego
Opór i tzw. piszczek.
Pojemność kondensatorów
http://www.allegro.pl/ite...instrukcja.html polecam takiego i podobnych wyglądem. Szajs jakich mało. Nie nadaje się do niczego. Oczywiście pomiar pojemności w nim to fikcja, pic na wode.
Telewizory za 8k naprawiasz, a pojemności prostym miernikiem nie potrafisz mierzyć ? Kond ma 1.5u , miernik pokazuje 1.589 więc różnica 5% mieści się w specyfikacji.
Zamieszczone przez brencik
Tak smao jak pomiar temeratury - bo jak bez sondy ja pomierzyc?
Trzeba kupić miernik z takim czymś:
Wtedy można:
Jak widać ogrzewanie centralne działa należycie :)
Aha - choć mój miernik to jakiś luxman, a nie osławiony vk to jednak działa bezawaryjnie już ponad 2 lata, używam go dość często - co zresztą widać po jego stanie :) a mierzenie temperatury mój znajomy - JMKS, wykorzystuje już od tych samych 2 lat nieprzerwanie...
Zanim coś ocenisz naucz się to obslugiwać, lub może wpierw to kup, bo nie jestem przekonany że miałeś ten miernik w ręku :)
Szczególnie dlatego że jak widać na załączonym obrazku : owa sonda jest załączona w zestawie...
[ Dodano: 2008-02-16, 12:34 ]
Zamieszczone przez Kondensator
a) dokładność: 1uF zakres: od 1uF do 1000uF
b) dokładność: 10uF zakres: od 1000uF w górę
Prostym nie potrafie bo nie korzystam z takiego kolego takero.. mowie tlyko ze takie cos to szaj i tyle. Inny model tego typu tylko z innym numerkiem (sadze ze te wszystkie to i tak jedno i to samo jak inne chinszczyzna) nie mierzył pojemnosci i tyle. To sa fakty, moze byl uszkodozny od nowosci, tym jednaj gozrej dla takich miernikow i ich stosowania i jeszcze zachecania do kupna pzrez ludzi.
I gdyby ogzrewnaie ci dzialalo poprawnie to bys mial 21-22 stopni a nie 25 jak murzynskiej chałupie..
A miernik i tak poznasz bo bebechach a nie kolorach an obudowie..
Inny model tego typu tylko z innym numerkiem (sadze ze te wszystkie to i tak jedno i to samo jak inne chinszczyzna) nie mierzył pojemnosci i tyle. To sa fakty,
fakty to masz wyżej - fota :P
moze byl uszkodozny od nowosci, tym jednaj gozrej dla takich miernikow i ich stosowania i jeszcze zachecania do kupna pzrez ludzi.
to albo miałęś felerny egzemplarz - choć nie spotkałem się jeszcze z wadliwym , albo sam zepsułeś co jak widać po powyższych jest bardzo prawdopodobne :)
A miernik i tak poznasz bo bebechach a nie kolorach an obudowie..
omg, znów się musisz czegoś czepić... Przyhamuj nieco...
Mi taki wystarczy, większych - odczuwalnych błędów pomiaru nie uświadczyłem, niczego lepszego póki co nie potrzebuje, a kupowanie mierników za setki złotych dla kogoś kto zajmuje się tym amatorko jest bez sensu, już lepiej zainwestować w oscyloskop...
Skomentuj