Nie mam kompletnie pojęcia o lakierowaniu. Nawet nie wiem jaki mam kupić lakier. Chciałbym jakiś matowy. Może mnie ktoś oświeci na tym forum? czym lakierujecie swoje kolumny? Jaki to koszt? Mam już pistolet i kompresor, czego jeszcze potrzebuję? jakiś rozpuszczalnik domyślam się?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lakierowanie - jak i czym.
Collapse
X
-
no wiec tak
lakierowanie nalezy zaczac od dobrego przygotowania powierzchni. musisz ja wyszlifowac zeby byla rowna, gladka no i ladnie wygladala
odpylasz ja np sprezonym powietrzem (bo masz kompresor) i na to mozesz polozyc podklad - czyli capon/kapon. kapon jest podkladem ktory ogranicza chlonnosc lakieru i zapobiega ciemnieniu lakieru z biegiem czasu (oczywiscie niejest on konieczny)
litrowa puszka kaponu kosztowala mnie 19,5zl w markecie budowalnym
do lakierowania w domowych warunkach koniecnzie potrzebujesz lakieru szybkoschnacego. najtanszy i najbardziej popularny jest lakier nitrocelulozowy (popularny nitro). koszt litra takiego to 10-20zl w zaleznosci od pojemnosci zbiornika i producenta.
schnie on bardzo szybko (10-15 min i juz suchy w dotyku) co jest jego zaleta oraz wada (trzeba sie spieszyc z poprawkami). niesa one jakos wybitnie twarde ale w zupelnosci wystarczaja.
lepszym rozwiazaniem bedzie jakis laker do parkietow/schodow ale takie szybkoschnace sa kosztowne - 40-60zl/litr
jezeli masz komore lakiernicza to mozesz brac tansze lakiery do parkietow - 20-40zl/litr. czas schniecia min 6 godzin ale za to jest naprawde twardy
rozpuszczalnik oczywiscie odpowiedni do typu lakieru
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90Paweł, wyszlifować powierzchnie, czyli w przypadku kolumn MDF ??
Zamieszczone przez Icemankapon nanosić pędzelkiem czy też pistoletem? ile kapon schnie?
tylko nakladaj sporo tego bo capon ma wsiaknac gleboko w drewno. i podobno nanosi sie tylko jedna warstwe
Skomentuj
-
nierozumiem? to chcesz lakierowac MDF??
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...light=monitory Tutaj bardzo fajnie pomalowane, front to chyba MDF?
Skomentuj
-
Kolejne pytanie:
byłem właśnie w sklepie z lakierami do drewna i z tego co tam widziałem na puszkach były oznaczenia że są one do malowania pędzlem lub wałkiem. Wróciłem nic nie kupując, bo nie wiedziałem, czy taki lakier można jednak też nanosić za pomocą pistoletu? A jeśli tak to domyślam się, że trzeba jakoś rozcieńczać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mirkapa co myślicie o lakierowaniu lakierem samochodowym w spreyu
Skomentuj
-
co to znaczy wodne lakiery?
z tego co wiem to w tej puszcze już jest udwardzacz, a w mieszalni tylko pakują do środka farbę jaką to chcemy.
to fakt, że trochę leje ale małymi warstwami wychodzi super. malowałem ostatnio MDF takim czarnym półmatem. trzeba tylko uwarzać żeby za dużo na raz nie napryskać.
sprzedawca mi powiedział że w dawnych czasach, kiedy brakowało tego czy tamtego, sam pracował w fabryce mebli i z braku laku lakierowali meble właśnie lakierami samochodowymi. są tylko bardziej miekkie.
Skomentuj
-
Witaj.
Nie używaj Kaponu bo to przeżytek z poprzedniej epoki, stosowany był tylko po to żeby zmniejszyć zużycie lakierów nawierzchniowych, które notabene i tak były kiepskiej jakości. Czasem stosowało sie go też jako pierwszą warstwę pod lakiery poliuretanowe powodujące ciut większe przyciemnienie drewna niz ma to miejsce w przypadku lakierów wodnych.
Lakiery poliuretanowe do drewna "wyciągają" trochę bardziej rysunek słoi niż lakiery wodne, i żaden z nich oprócz specjalistycznych i bardzo drogich lakierów do parkietów nie potrzebuje podkładu a tym bardziej z Kaponu, normalnie kładzie się pierwszą warstwę docelowego lakieru, ewentualnie czasem można lakier lekko rozcieńczyć do pierwszego malowania jeśli jest bardzo gęsty. Do malowania polecam wałki bezszwowe moherowe (droższe ) lub welurowe o jak najkrótszym włosiu.
Skomentuj
Skomentuj