Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Robimy Ferrofluid :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Robimy Ferrofluid :)

Witam!

Ostatnio mam trochę więcej czasu więc zacząłem trochę szperać w zasobach sieciowych i znalazłem dość ciekawy i chyba w miarę prosty przepis na produkcje ferrofluidu w warunkach domowych. Jeszcze go nie wypróbowałem ale liczę na to że z pomocą forum uściślimy wszelkie wątpliwości - mam drobne problemy z "chemicznym angielskim"...

najpierw może podam linki do stron a potem moja interpretacja tego co tam jest już po polsku :) proszę o sugestie odnośnie tłumaczenia - liczę na to że razem zrobimy dokładnie przetłumaczoną na polski instrukcje wytwarzania tego środka :)

http://www.sci-spot.com/Chemistry/liqimag.htm => to strona na której się głównie opierałem
    http://chemistry.about.com/od/demons...idmagnet_2.htm => prawie identyczny opis tego samego

Więc tak

czego potrzebujemy:

1) jakieś naczynia z plastyku
    2) chlorek żelaza III (wytrawiacz)
    3) Wata stalowa/wełna stalowa
    4) amoniak
    5) nafta
    6) kwas olejowy
    7) filtr do kawy

Co robimy

do plastykowego naczynia wlewamy (chyba raczej wsypujemy...) 10ml (ale jak wsypać 10ml można wsypać 10g...) i dodajemy 10ml wody destylowanej. dodajemy mały kawałek wełny stalowej - mieszamy aż stanie się jasno zielony. Filtrujemy przez filtr do kawy (ja bym użył sączków). Znowu dodajemy chlorek żelaza tym razem 20ml - czekamy aż przereaguje i mieszając dodajemy 150ml amoniaku. Teraz znowu mieszając dodajemy 5ml kwasu olejowego i utrzymujemy roztwór w temperaturze bliskiej wrzeniu. jak przestaniemy czuć amoniak (po około godzinie) kończymy zabawę. W dobrze wentylowanym pomieszczeniu dodajemy 100ml nafty do ochłodzonego roztworu.

i już mamy ferrofluid.

Co mnie niepokoi

OLEIC ACID - czyli kwas olejowy - o jaki dokładnie chodzi??
    Amoniak - skąd go wziąć ? ma ktoś jakieś pomysły

Przydał by się jakiś chemik :)

http://www.wisegeek.com/what-is-oleic-acid.htm

Z tego wynika, że ten kwas olejowy znajduje się np. w oliwie z oliwek :) pytanie jak czysty powinien być tenże "kwas" do tego eksperymentu. Tak czy tak to po prostu jakiś tłuszcz jest i można go dostać w "some pharmacies, craft, and health food stores"

Amoniak http://allegro.pl/item331071648_amon...ml_warto_.html

Skomentuj

no właśnie to też z amoniakiem znalazłem ale nie wiem czy to 20% to nie za mało...

Skomentuj

Sorry za OT ale widzę że stara gwardia wraca.Cieszę się i mam nadzieję że do listopada zgramy się w jednym szeregu :wink:
        No dobra,to szukamy chemika. :mrgreen:

Skomentuj

chetnie bym wyprobowal ferro na gdwk 9/80 w kolumnach unitra ktore i tak za jakis niedlugi czas pojda w obieg. sprobuje za jakis czas u mnie w pochu zdobyc potrzebne materialy. jak "dawkowac" ten ferro do szczeliny?

Skomentuj

Kwas musi być czysty bo inaczej mogą nam sie wytworzyć nie porządane "syfy", a w najgorszym wypadku rekacja może sie cofnąć. Jednak patent z oliwą z oliwek może sie udać, trzeba by przyjżeć sie składowi takiego oleju i zastanowić sie czy coś co tam dodają może nam zaburzyć reakcje.

Stężenie tego allegrowego amoniaku nie jest problemem, jeżeli bedzie za niskie zawsze można go poddać destylacji.

Skomentuj

A wytłumaczy mi ktoś, do czego taki ferrofluid się stosuje? Rozumiem, że w głośnikach?

Skomentuj

Do chłodzenia cewki, najczęściej głośników wysokotnowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                  OLEIC ACID - czyli kwas olejowy - o jaki dokładnie chodzi??
                  kwas oleinowy - ten --> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_oleinowy

Amoniak - skąd go wziąć ? ma ktoś jakieś pomysły
                  mogę z pracowni wyrwać
                  A tak na powazniej - można wyrwać w jednym z wielu sklepów chemicznych.

Przydał by się jakiś chemik :)
                  Zamieszczone przez umberto
                  No dobra,to szukamy chemika. :mrgreen:
                  znaleźliście.

no właśnie to też z amoniakiem znalazłem ale nie wiem czy to 20% to nie za mało...
                  powinno być ok.

Skomentuj

hehe ja tez mam jakies pojecie o chemii)

Skomentuj

więc tak :)

1) jakieś naczynia z plastyku - niema problemu
                      2) chlorek żelaza III (wytrawiacz) - mam
                      3) Wata stalowa/wełna stalowa - pewnie kupie w castoramie obi itp.
                      4) amoniak - no właśnie poszukać w sklepach chemicznych tylko czy sprzedadzą - podobno niebezpieczny...
                      5) nafta - da się zdobyć
                      6) kwas olejowy - spróbuje z oliwą z oliwek
                      7) filtr do kawy - się znajdzie :)

jak widać da się zrobić - jak uda mi się dorwać ten amoniak to może jutro zrobię testy - najwyżej złapie jakiegoś kota i zmuszę do sikania (z tego co pamiętam to koci mocz ostro wali amoniakiem )

Skomentuj

ja studiuje technologie chemiczna ...

roztwory amoniaku w wodzie okolo 30% to juz dosc konkretne stezenie, ale jakie jest potrzebne to w przepisie powinno byc uscislone

co do tego kwasu to w necie znalazlem info ze w oliwie z oliwek jest go ~75%, mozna by go destylowac ale ma nie dosc ze wysoka temp wrzenia (dlugi lancuch) to jeszcze utlenia sie w powietrzu wiec musialaby byc to destylacja prozniowa :)

zapytam kolegow (mam takich roznych maniakow) to moze ktorys ma w domu taki kwasik bo ferrofluid juz robili

Skomentuj

co do FeCl3 to na zdjeciu widac ze maja gotowe roztwory a nie granulat. tak wiec trzeba by przetestowac o jakie stezeni chodzi. zaleca sie rozpuscic paczke granulatu w 0,52-0,5 litra wody. tak wiec spokojnie mozna przyjac ta mniejsza wartosc

postarajmy sie to rozszyfrowac sami a jak beda jakies niejasnosci to zbierzemy wszystkie i mozna wyslac maila z zapytaniami

Skomentuj

no dobra trochę doczytałem - amoniak jest dokładnie opisany jako HOUSEHOLD AMMONIA - co w wolnym tłumaczeniu znaczy amoniak gospodarczy (domowy) czyli z tego co czytałem to 10-20%max

Skomentuj

kwas oleinowy http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,1,2,K 12zł za 100cm3 w sumie można użyć roztopionego kwasu stearynowego (świeczki ) Widziałem jak koleś używał oleju shell:) A będzie jeszcze potrzebna jakaś kolba najlepiej i palnik... Bo po dodaniu amoniaku trzeba roztwór doprowadzić do temp bliskiej wrzeniu... Przynajmniej tak ja wnioskuje :) I podczas reakcji wydziela się amoniak więc trzeba uwarzać....

Skomentuj

widzę że i amoniak jest :)

Skomentuj

Tam jest praktycznie wszytsko a i ceny przystępne :) Jak jeszcze kiedyś się bawiłem w pirotechnikę i materiały wybuchowe to głównie tam zamawiałem :) A jak ktoś chce naprawde tanio to polecam forum http://malutki.vitnet.pl/index.php
                                  tu jast na przykład tani amoniak http://malutki.vitnet.pl/viewtopic.php?t=13141

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to aby zakupić odczyniki chemiczne trzeba mieć licencje jakąś tam, więc troche dziwne że sprzedają to wszystko przypadkowemu odbiorcy...na dobrą sprawe niezłą bombe dało by sie zrobić z tego co tam oferują...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                      Z tego co mi wiadomo to aby zakupić odczyniki chemiczne trzeba mieć licencje jakąś tam, więc troche dziwne że sprzedają to wszystko przypadkowemu odbiorcy...na dobrą sprawe niezłą bombe dało by sie zrobić z tego co tam oferują...
                                      Kiedyś widziałem wybuch odpowiednio spreparowanego kanistra benzyny, wcale słabe to nie było a benzyna ogólnie dostępna ... Tak samo samochody, niby można zrobić sobie niezły carmagedon na ulicach warszawy a jednak jakoś nikt nie próbuje ...

Zakazywanie nigdzie się jeszcze nie sprawdziło (fala przestępstw z użyciem noża w UK przy totalnym zakazie noszenia ostrych rzeczy, tragedie z użyciem broni palnej w miejscach zakazu posiadania broni w US etc) więc nie tędy droga. :)

A tak apropo tematu, oprócz tego że ma właściwości magnetyczne to w czym to jest lepsze do chłodzenia niż dajmy na to woda/olej mineralny/cokolwiek ?

Gi

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                        Z tego co mi wiadomo to aby zakupić odczyniki chemiczne trzeba mieć licencje jakąś tam
                                        nawet jezeli to zaden problem - mojej siostry kolezanka okazala sie moja nauczycielka chemi z gimnazjum :lol:

[ Dodano: 2008-03-25, 09:58 ]
                                        Zamieszczone przez gi
                                        w czym to jest lepsze do chłodzenia niż dajmy na to woda/olej mineralny/cokolwiek ?
                                        a w tym ze ferrofluid zawsze utrzyma sie w szczelinie a nie wyplynie zaraz po przechyleniu glosnika

Skomentuj

Czaruję...
                                        X