Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Robimy Ferrofluid :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

właśnie wróciłem z zakupów i mam praktycznie wszystko

1) jakieś naczynia z plastyku zasoby domowe
    2) chlorek żelaza III (wytrawiacz) - miałem nie pamiętam ile kosztuje ale nie specjalnie drogo
    3) Wata stalowa/wełna stalowa - w sklepie z farbami - 15zł (duży pęk)
    4) amoniak - w sklepie z chemią - 5zł za 0,5litra
    5) nafta - 5zł za 0,5litra ten sam sklep
    6) kwas olejowy - spożywczak - oliwa z oliwek 85% tego co potrzeba może się sprawdzi - 30zł/litr
    7) filtr do kawy - 7zł 100sztuk

jak widać zrobienie ferro wyjdzie pewnie poniżej 20zł/litr a na allegro chcą 10zł za 5ml!!!!!

zabieram się do roboty zobaczymy czy coś z tego wyjdzie - najwyżej strace 30zł (oliwę zużyje się w domu :P )

Skomentuj

SW a jakie glosniki masz zamiar przerabiac?

Skomentuj

jak widać zrobienie ferro wyjdzie pewnie poniżej 20zł/litr a na allegro chcą 10zł za 5ml!!!!!
        10zl za 0,5ml !!!!
        pytanie tylko o "czystosc" ferrofluidu domowej produkcji, np ja bym nie chcial miec oliwy z oliwek w wysokotonowce :P

trzymam kciuki :mrgreen:

Skomentuj

To cytat z aukcji z allegro
          (ferrofluid) jest koloru czarnego po rozlaniu brudzi w identyczny sposób jak zuzyty smar samochodowy
          Budzi to pewne podejrzenia co do dawcy grup hydrofobowych... Jeśli tam naprawdę używają zużyty olej silnikowy to ja juz wolę oliwę z oliwek :) Sound Wave, możesz spróbować użyć różnych rzeczy zamiast oliwy z oliwek. (roztopiona świeczka, olej silnikowy, "zwykły" kujawski) i potem porównać... Może da się z kosztami jeszcze niżej zjechać

Skomentuj

no więc tak pierwsze koty za płoty :)

efekty są ale są też problemy - mieszanka wyszła zdecydowanie za rzadka mimo to jak przyłożę magnes to coś się dzieje :) myślę że trzeba trochę pokombinować z ilością amoniaku bo tak naprawdę nie wiemy jak mocnego roztworu użyli i chyba to jest główna niewiadoma

wełna szklana pięknie zadziałała na chlorek żelaza 3 po filtrowaniu faktycznie był jasno zielony :) po dodaniu amoniaku zaszła fajna reakcja ciecz była żółto zielona amoniak jak wiemy przezroczysty a w wyniku reakcji otrzymałem coś czarnego z rudawym nalotem

generalnie jestem zadowolony - widać że "przepis" działa - kwestia proporcji i późniejszego zagęszczenia roztworu

acha do listy przydatnych rzeczy - kolba destylacyjna i specjalny stojako-piecyk :) jak kogoś dziadek/ojciec/on sam destylował napoje wyskokowe to wie o co biega

w weekend kolejny test :)

Skomentuj

moze jak odparuje woda zgestneje troche.

Skomentuj

na bank - tylko dzisiaj już nie miałem za bardzo czasu się z tym bawić i zostało jak jest :) traktuje to jako lekcje :)

Skomentuj

Może trochę stare to już ale coś ci wyszło z tych eksperymentów Sound Wave ? I takie pytanko, czy basowce też da się zalać ferrofluidem?

Skomentuj

były jeszcze dwie próby i już bylem dość blisko sukcesu - niestety brak czasu spowodował zawieszenie prac - ale aparatura stoi a odczynników mam duuży zapas więc pewnie na początku lipca będzie zabawa :)

Basowego nie zalejesz ferro

Skomentuj

Czaruję...
                    X