Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak efektywnie usunąć laminat z płyt!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak efektywnie usunąć laminat z płyt!

Siemka!
    Mam takie pytanie jako że mam sterty płyt wiórowych :smile: i chciał bym je jakoś oskrobać z tego laminatu!Próbowałem już tą szlifirką z tarczą na rzepę i to iszie strasznie długo :neutral: Jak oczyszczacie takie coś?

Pozdro!

szlifierka tasmowa
    ale po co chcesz tego sie pozbyc?

Skomentuj

wystarczy zeszlifować tylko w miejscach klejenia.

Skomentuj

Ale ja bym wolal calosc zeszlifowac :smile:

Skomentuj

jak wolisz to szlifuj, jak Ci sie nudzi bardzo albo co, tylko nie wiem po co.

Skomentuj

ale ja nierozumiem po co?? jak chcesz to kleic to tylko w miejscu klejenia. jezeli chcesz to fornirowac/malowac to wyszlifuj na gladko i smialo da sie to kleic

Skomentuj

hmmm.... moze chłopak lubi sobie utrudniac życie :) a jak chce niech szlifuje papier scierny w dlon i jazda :) sadze ze w polowie plyty mu sie znudzi :) tez mialem takie pomysly :) ale praktyka wybila mi je z glowy :P

Skomentuj

Bo ja myslalem że okleina nieprzyklei się do takiego laminatu :lol: Ale jak się przyklei to niebędę szlifował. :grin:

Skomentuj

okleina napewno sie przyklei nie martw sie o to :) gorzej bym sie martwil jak bys chcial fornir klasc z:):P

Skomentuj

fornir też się da na to kłaść, tyle że trzeba wziąć poprawkę na to że to nie czysta wiórowa i takie podłoże "pije" mniej kleju.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      trzeba wziąć poprawkę na to że to nie czysta wiórowa i takie podłoże "pije" mniej kleju
                      co i tak jest kozystne
                      Zamieszczone przez bass
                      Bo ja myslalem że okleina nieprzyklei się do takiego laminatu
                      nawet i lepiej sie przyklei :P
                      jezeli to jest gladki laminat to nic nieruszaj poza odtluszczeniem tego. jezeli ma "fakture" to mozesz go troche wyrownac

Skomentuj

ale czy takie laminowane podloze nie bedzie mialo jakiejs mniejszej sily wiazacej z fornirem niz czysty mdf /wiorowka ????? chodzi mi o to czy na takim podlozy henkel bedzie tak samo dobrze trzymal jak na czysto drewnianym ???????????

Skomentuj

niepowinno byc problemu

Skomentuj

Odkopie stary temat. Mam MDF, który jest pokryty białym laminatem, niestety klej się do niego nie chwyta(mowa o wikolowatym patexie). Próbowałem dziś zrobić sobie przyrząd do zbierania tego frezarką ale jest kiepsko, bo płyta ugina się pod frezarką chyba i wychodzi to strasznie krzywo, do tego frez mam za mały do takich zabaw bo 12mm ogolić płytę która ma metr kwadratowy to trochę słabo. Jakieś pomysły? Heblarka zbierze to i nie zabije przy tym nikogo?

Skomentuj

Zmień klej na kontaktowy :)

Skomentuj

Już strugiem ogarniam mdf. Idzie całkiem ok, tylko trzeba oszlifować bedzie go papierem żeby był gładki chociaż nie wiem czy jest sens :)

Skomentuj

Może podgrzać ten laminat opalarką i podważyć?
                                  Tylko, że po usunięciu tego laminatu i wyrównaniu powierzchni zostanie pewnie z 15mm tej płyty.
                                  Last edited by gosoft; 30.12.2016, 12:22.

Skomentuj

Podejrzewam że dałoby to efekt dobry aczkolwiek jest po problemie, usunąłem go strugiem elektrycznym i teraz szlifuje papierem 60 do bardziej równego.
                                    Heblarka która zbiera 1mm materiału byłaby tu dobra, tylko musi mieć doscisk walcowy bo ręcznie ciężko by było to zebrać.

Skomentuj

Mimosrod, papier 60 i jazda. Jeszcze szybciej tasmowka ale tu trzeba uwazac, zeby wglebien nie porobic przy grubym papierze. Tasmowka bywa bardzo zdradliwa.

Skomentuj

Obawiam się jednak, że taka płyta bez laminatu będzie dużo mniej sztywna i wytrzymała. Ten laminat jednak ją trzyma w kupie, nawet surowa płyta ma na powierzchni warstwę o innej strukturze (drobniejszy, lepiej sprasowany i sklejony wiór). Trochę tak jak z płytą kartonowo-gipsową, natniesz papier i pęka w rękach.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X