Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamówienie na sterownik remote Irka do wzmacniaczy

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamówienie na sterownik remote Irka do wzmacniaczy

Robimy zamówienie remote do wzmacniaczy, m. in. uniampa.
    Ten wątek stanowi kontynuację tego wątku: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...ch-wzmacniaczy

Funkcjonalności: selektor, standby i sterowanie motopotkiem. Wszystkie funkcje dostępne z klawiatury. Ma możliwość uczenia się innych pilotów, ale trzeba dorobić do tego celu instrukcję obsługi która nie wiem czy powstanie, więc nie obiecuję.

Zestaw składa się z dwóch płytek dużych i dwóch małych:
    1. selektor wejściowy z motopotkiem
    2. sterownik z mikroprocesorem.
    3. jedna z włącznikiem i odbiornikiem IR
    4. druga z przełączania wejść i ledami.

Zamówienie obejmuje kompletne, złożone i uruchomione moduły wraz z motopotkiem i pilotem, który ma naklejkę z opisanymi funkcjami.

Poniżej trochę zdjęć.

Dodatkowe informacje na stronie Irka: Driver Irka

Moduły są cenie 160zł/szt. + oczywiście koszty pakowania i wysyłki. Ile te ostatnie na razie nie wiem, pewnie z 10-12zł, bo jakieś pudełeczka będzie trzeba wykombinować. Jak dostanę chociaż jeden moduł w rękę to zobaczę jak i w co da się to spakować.

Co do ram czasowych, to ustalamy następująco:
    1. Zapisujemy się do niedzieli, 5 października 2014 godz. 23.59
    2. Po zapisach wyślę dane do przelewów w ciągu max. 2 dni
    3. Przelewy do 12 października 2014
    4. Realizacja: 5szt może być w przeciągu tygodnia (na tyle Irek ma części na stanie), pozostałe sztuki ok. 2-3 tygodnie później. O kolejności przydziału pierwszych 5 szt decyduje kolejność przelewów (czas wpływu na konto).

Ze względów organizacyjnych wysyłam na adres który podajecie w zamówieniu, więc proszę się nie pomylić. Proszę przy adresie podać też tel. kontaktowy.

Możemy do przesyłki dorzucić jeszcze PCB (tylko PCB) na unizaby: Unizab1 w cenie 6zł, Unizab2 w cenie 8zł

Proszę o listę w formie:
    nick - 1xRemote; 2xPCB Unizab1; 3xPCB Unizab2

Uff, chyba o niczym nie zapomniałem...
    Last edited by dolphin123; 26.09.2014, 16:49.

Lista osob zamawiajacych.
    Zainteresowany zamowieniem? Zapis/wypis z listy: >klik<

zaplaconewyslane
    1. Damian89 - 1xRemote; 1xPCB Unizab1
    2. Micwoj - 1xRemote
    3. mobias - 1xRemote
    4. adikob - 1 x Remote ; 2 x PCB Unizab 2
    5. Cyka - 1xRemote
    6. malikowy - 1 x Remote ; 1 x PCB Unizab 2
    7. AdamAudio - 2 x Remote ; 2 x PCB Unizab 2  
    8. szastal - 1xRemote; 5xPCB Unizab1  
    9. adamas20 - 1xRemote  

Skomentuj

Panowie rozpoczynamy zapisy, zaszczytnie pierwszy na liście:razz:
      Czy mogę ci wysłać dane do wysyłki na adres e-mail lub PW?

Skomentuj

Jest możliwość odbioru osobistego?

Skomentuj

podobnie jak Mobias, w Wawie jestem codziennie i ciągle się przemieszczam więc wolałbym odbiór osobisty, mogę opłacić wcześniej przelewem jeśli trzeba

Skomentuj

1. adresy proszę w liscie, nie bede pozniej wertował maili i pw w poszukiwaniach.
            2. telefony kontaktowe tez proszę, a juz obowiazkowo w przypadku odbiorów osobistych.
            Co do osobistych to zazwyczaj wieczorami jestem na pradze.pd, w ciągu dnia na wilanowie. Ale przelew trzeba jak wszyscy, przeciez odbierając od Irka, muszę mu zapłacić.

Skomentuj

Informacja
              Wasze adresy na liscie widzi tylko realizujacy zamowienie, nikt inny, nawet mody i adminy. Mysle ogolnie zeby raz w roku wywalac dane ze starych zamowien
              Last edited by tomekk_; 27.09.2014, 15:19.

Skomentuj

Tak patrzę, unizabów się już 12 uzbierało, może też warto zrobić kity, żeby wszyscy nie sponsorowali poczty bez sensu? Ja się nie piszę, ale jeśli ktoś zrobi kity, to można przecież dorzucić do paczki.

Skomentuj

No to tak. Zamówienie przejmie Irek. Ma przesłać swój nr konta który roześlę i na który będziecie przelewali pieniążki. Co do odbiorów osobistych to zobaczymy który z nas ogarnie. Koszt wysyłki paczki wychodzi mi 14zł, bo raczej w liście poleconym się nie zmieścimy.
                  Zmontowanych szybko będzie miał 5szt, drugie 5 szt w późniejszym terminie.

Skomentuj

Więc odbiory osobiste od Irka czy organizatora z Wawy? Te 5 szt. to proste, liczy się kolejność wpłat

Skomentuj

Irek też z wawy i to niedaleko mnie. Jeszcze się nie określił co z odbiorami osobistymi :(

Skomentuj

ja wiem, że Irek z Wawy bo byłem już u niego, dla mnie to druga strona Wawy tamta okolica ale szybki dojazd z Centrum.
                        Przyznam, że nie mogę się już doczekać bo nowa obudowa prawie na ukończeniu, a ze starej nie będę wyciągać Uniego jak nie mam kompletu do nowej.
                        Last edited by malikowy; 07.10.2014, 13:53.

Skomentuj

No ja tez na pradze pd mieszkam, więc ta sama strona warszawy. Szczerze mówiąc, często jak mam drałować przez całą wawę, to daję spokój i wolę zapłacić za przesyłkę.

Skomentuj

Tak wyglada podstawowa wersja zdalnego. Dziala tak jak zwykle zdalne sterowanie:

Power w pilocie lub switch wlacza i wylacza zasilanie sieciowe (przekaznik). Sygnalizacja ledem dwu kolorowym, zielony-wlaczony, czerwony-czuwanie. Na plytce switcha power znajduje sie odbiornik podczerwieni.

Cztery klawisze w pilocie wybieraja bezposrednio wejscie, dniazda czincz i przekazniki na plytce selektora. Jako wskaznik wejsc plytka i cztery ledy wraz ze switchem sekwencyjnego wyboru. Rozstaw ledow 10mm odleglosc switcha od pierwszego leda 15mm.

Glosnosc w pilocie plus/minus steruje potencjometrem z silnikiem znajdujacym sie na plytce selektora. Polaczenie z frontem za pomoca preta/rurki np aluminiowej fi 6mm, mufka laczaca bedzie w zestawie. Chyba ze ich nie znajde, pamietam, ze gdzies je mialem :) Rurke/pret zalatwiacie sami.

Dodatkowo zdalne ma mozliwosc przelaczania par kolumn A/B/A+B/OFF, odpowiednie przyciski na pilocie. Mozna dodac switch na plytce z klawiszem power zaraz pod odbiornikiem podczerwieni, bedzie sekwencyjnie przelaczac kolumny. Standardowo po wlaczeniu zasilania wlaczane sa obie pary kolumn. Sterowanie kolumn odbywa sie sygnalami sterujacymi unizab2. Dodatkowo zdalne po wlaczeniu odmierza ok siedem sekund i dopiero po tym czasie zalacza odpowiednie kolumny. W tym czasie mruga zielony led. Sygnalizacja wlaczonych par kolumn jest na plytce unizab2. Ta wersja unizab2 nie ma sygnalizacji wlozonych sluchawek. Po wlozeniu wtyku po prostu wylacza sie kolumny, zgasna ledy kolumn. Jesli nie uzywamy unizab2 lub nie podlaczymy sterowania par kolumn zdalne bedzie dzialac normalnie, klawisze od kolumn nie bede niczego zmieniac.

Selektor ma wyjscie sygnalu na suba (pierwsza para czinczy patrzac od gniazd). Aby to wyjscie dzialalo nalezy podlaczyc sygnal z wyjsc koncowek mocy do selektora gdzie jest on sumowany i tlumiony do poziomu liniowego. Pewien problem pojawia sie gdy chcemy uzyc unizab2 i przelaczac pary kolumn, bo wejscie sygnalu to tylko dwa kanaly a nie cztery jak to ma miejsce przy wyjsciach na dwie parach kolumn. Nalezy wtedy zsumowac wyjscia z par kolumn A i B rezystorami 220k i podac ten sygnal na wejscie selektora. Rezystory 220k na selektorze nalezy zastapic zworami.

Z selektora wychodzi regulowany sygnal audio stereo, zlacze 4pinowe. Sygnal ten podlacza sie na wejscie koncowek mocy. Do tego wyjscia mozna podlaczyc regulacje barwy, selektor bedzie ja zasilal. Wersja na zdjeciu nie ma tej mozliwosci, wymagana jest pewna przerobka. Oczywiscie mozna zasilic barwe z odrebnego zasilacza bez przerobek selektora.
                            Last edited by irek; 08.10.2014, 18:44.

Skomentuj

Teraz o szczegolach wykonania kompletu. Nie wiem jakie kazdy z was chce miec ledy sygnalizacji wejsci i jakie switche oraz jakiej dlugosci pzerwody polaczeniowe z plytka zdalnego sterowania. Przewody opisalem jako A, B i C dzieki czemu bede mogl je przyciac na wymagana dlugosc.

Diody jakie moge wlutowac to fi 3 lub fi 5mm i tylko mam czerwone. Dla dwoch osob moge wlutowac niebieskie ledy bo mam z jakis probek. Nie za zbyt piekne bo przezroczyste a nie dyfuzyjne. Switche mam standardowe male czarne o wysokosci 9,5mm. Pod switchem power znajduje sie dwukolorowy led, mam fi 3mm, moze znajde tez fi 5mm jak ktos chce. Mozna wstawic jednokolorowego leda np czerwonego tak zeby sygnalizowal tylko stby. Nie bedzie wtedy widac mrugania zielonego podczas wlaczenia. Jesli nie uzywa sie przelaczania kolumn jest ono denerwujace. Mozliwe jest wlutowanie switcha power z podswietleniem i znaczkiem "power". Nie mam tych klawiszy, sa one dosc drogie, na ktoryms zdjeciu mozna zobaczyc jak to wyglada. Za to mam sporo switchy ze strzalka i niebieskim podswietleniem, kto chce moge zamontowac na plytce wskaznika wejsc.

Oczywiscie zdolniejsi moga sami wlutowac sobie ledy i switche jakie chca i sami podlutowac odpowiedniej dlugosci przewody. Nie ma tez koniecznosci uzycia plytek.

Dlatego jestem za tym zeby kazdy pisal do mnie maila z opisem tego co chce uzyskac a ja dostosuje zdalne.

Obecnie mam piec gotowych zdalnych takich jak na zdjeciu. Mam tylko tyle pilotow. Motopotkow mam tylko dziewiec a jeden chcialbym zostawic sobie wiec byloby osiem zdalnych z motopotkiem. Mozliwe jest wykonanie plytki selektora ze scalakiem od glosnosci. Wtedy do regulacji glosnosci sa dodatkowe klawisze gora dol na plytce.

Zdalne ma mozliwosc uczenia komend z pilota RC5, toleruje nosna 36 do 38khz, odbiornik jest na 36khz ale piloty ktore mam maja 38khz i bezproblemowo dziala, moze zasieg jest nieco mniejszy. Sa dwa tryby uczenie sie: czterech komend: 1-power, 2-wejscie (sekwencyjnie) 3 i 5 glosnosc + /- oraz 10 komend tak jak na pilocie na zdjeciu. Ooo przypomnialo mi sie ze zapomnialem dodac mute :) Pilot ktory dolaczam jak widac to plastikowa chinszczyzna z dorobiona przezemnie naklejka. Nikt nie wspominal co by chcial miec na naklejce wiec jest to co kiedys narysowalem. Moge udostepnic plik, kazdy bedzie mogl zmodyfikowac i wykonac naklejke. Pilot pracuje na adresie audio wiec nie ma wplywu na telewizory. Jest niezalezny od tego czego sie nauczy zdalne, zawsze bedzie dzialal. Nie mozna nauczyc zdalnego komend tego pilota jest to sprawdzane podczas uczenia. Jest to konieczne zeby nie nauczyc roznych komend pod tym samym klawiszem.

Poniewaz nie wiem kiedy kupie kolejne piloty to jak ktos go nie chce a ma swoj RC5 to moze zamowic zdalne bez pilota i nauczyc je swojego, ew potem dokupic odemnie.

Preferowalbym aby pierwsze zdalne poszly do osob ktore mieszkaja w wawce i stawia sie po odbior osobiscie. Przejda szybkie szkolenie i bede uczyc nastepnych uzytkownikow.

Ogolne pytania tutaj, szczegoly na maila do mnie. Jeszcze nie wiem w jakiej kolejnosci i jak bede rozsylal zdalne. Na razie jest piec, sukcesywnie dorabiam kolejne. Wiecej nie planuje bo mam tylko tyle kompletow plytek. Na razie nie planuje zamawiania kolejnej partii plytek.
                              Last edited by irek; 08.10.2014, 19:22.

Skomentuj

Dobra, to jaka cena, bo z tego co zrozumiałem to masz tylko 5 pilotów i 8 motopotkow a zamówienie zostało przyjęte na 9. Czy pieniądze przelewać na konto które zostało podeslane przez kolegę Micwoj?

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian89 Zobacz posta
                                  zamówienie zostało przyjęte na 9
                                  Na 10.

Skomentuj

Racja na 10

Skomentuj

Jeśli dobrze rozumiem to w pierwszej kolejności pewnie każdy kto z Wawy odbierze swój zestaw, pytanie czy wszyscy biorą piloty czy nie, pewnie dopiero wtedy wyjdzie co dalej. Ja mam dziś być po odbiór całego kompletu razem z unizabem

Skomentuj

Trochę lipa że Warszawa uprzywilejowana jeżeli chodzi o piloty, chyba ze będą dla wszystkich.

Skomentuj

Czaruję...