Taki przyklad: mialem kiedyś pralkę. W domu brak zera. Co puscilem wodę z kranu to kopało. Pytam elektryka dlaczego i czy mogę zerowamie zrobić. On na to że aniołki już na mnie czekają. Wniosek albo wyłączać z gniazda, albo wymienić włącznik na podwójny. A między pralką i kranem było 165-167V. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Power Cleaner by Yoshi_80 wersja trzecia
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
WskazówkaZamieszczone przez Artmag Zobacz postaWniosek albo wyłączać z gniazda, albo wymienić włącznik na podwójny
Ten sprzęt zrobione jest na lata, warto o tym pomyśleć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaW zasadzie tak, ale zobacz jak wygląda gniazdko podwójne w domu. Masz fazę z jednej strony, załóżmy z lewej, z prawej masz neutralny. No i bolce uziemienia, które wymuszają włożenie wtyczki w odpowiedni sposób masz zwykle w środku, więc zależnie czy włożysz wtyczkę w dolne czy w górne gniazdko możesz mieć fazę na różnych przewodach w listwie :)
Opisana sytuacja może mieć tylko miejsce gdy gniazdko zakładał partacz
Prawidłowo zamontowane gniazda z bolcem zawsze mają zero po tej samej stronie
Wkładając wtyczkę z otworem na bolec uziemienia nie masz innej możliwości
Że nie wspomnę o tym , że zero zawsze jest niebieskie :)Last edited by kolmen; 27.07.2016, 21:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaMylisz się i to bardzo :)
Opisana sytuacja może mieć tylko miejsce gdy gniazdko zakładał partacz
Że nie wspomnę o tym , że zero zawsze jest niebieskie :)
Tu masz zdjęcie bebechów typowego gniazdka podwójnego. A teraz użyj wyobraźni i podłącz sobie do zacisków przykładowo fazę z lewej a neutralny z prawej. Teraz sobie wyobraź że wsadzasz wtyczkę i co się dzieje? Jak wsadzisz do dolnego gniazda to masz fazę na lewym bolcu względem uziemienia a neutralny na prawym a jak wsadzisz do górnego gniazda to żeby to zrobić musisz wtyczkę obrócić o 180 stopni i masz fazę na prawym bolcu a neutralny na lewym.
Masz jeszcze jakieś wątpliwości?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaOpisana sytuacja może mieć tylko miejsce gdy gniazdko zakładał partacz
Tak wyglądają klasyczne gniazda podwójne podtynkowe na jedną puszkę elektroinstalacyjną, jakie duża część z nas ma w domu:
https://www.google.pl/search?q=gniaz...+podw%C3%B3jne
A tak wygląda konstrukcja wewnętrzna takiego gniazdka
I teraz, jeśli podłączysz fazę do jednej szyny a neutralny do drugiej, to bolce ochronne determinują możliwość wsadzenia wtyczki. Jak widać, zwykle bolce są razem w środku. A więc wtyczkę możesz włożyć na dwa różne sposoby i fazę raz będziesz miał na jednym bolcu wtyczki a raz na drugim :)
A więc jeśli w takim kablu z taką wtyczką przewody są koloru niebieskiego, brązowego i zielono-żółtego to faza będzie raz na niebieskim a raz na brązowym przewodzie.
Abstrahując już od tego, że nie ma żadnych odgórnych, umocowanych prawnie norm odnośnie tego, z której strony w gniazdku powinna być faza, są tylko pewne normy nieformalne, raczej umowne.
A przecież można jeszcze użyć wtyczki płaskiej, którą można wsadzić jak się chce w każde gniazdo, a do tego są jeszcze instalacje, gdzie nie ma przewodu ochronnego i tam to już w ogóle można każdą wtyczkę (nawet z uziemieniem) wsadzić w gniazdo jak się chce i także nie wiadomo na jakim akurat kablu będzie faza :)
Dlatego włączniki w takim sprzęcie, podłączanym do gniazdek powinny być podwójne i rozłączać obie linie, na co akurat wiele włączników bez problemu pozwala :)
Pozdrawiam
- - - - - aktualizacja - - - - -
Heh, Yoshi mnie ubiegł :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaChyba w życiu gniazdka w domu nie zakładałeś.
Typowych tylko kilka i miały osobne podłączenia do każdego styku
Widocznie miałem szczęście :)
Ostatnio natomiast przeszedłem na system angielski i tam też nie spotkałem się ze wspólnymi podłączeniami na dwa gniazdka
Skomentuj
-
Nie na temat...Tak czytam to "na raty" bo czasu ostatnio mało i chyba nie do końca rozumiem.
Jak nie podepnę listwy do gniazdka to zawszę przy wyłączonym przełączniku mam 0. Wychodzi na to że mam jakieś podrasowane gniazdka?
PS. Jak kiedyś będzie mi się bardzo nudziło to może zmienię ten przełącznikLast edited by Pawel074; 29.07.2016, 19:20.Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaNie na temat...Tak czytam to "na raty" bo czasu ostatnio mało i chyba nie do końca rozumiem.
Jak nie podepnę listwy do gniazdka to zawszę przy wyłączonym przełączniku mam 0. Wychodzi na to że mam jakieś podrasowane gniazdka?
PS. Jak kiedyś będzie mi się bardzo nudziło to może zmienię ten przełącznik
Jedyny problem jaki może się zdarzyć przy standardowym pojedynczym włączniku to to , że zamiast fazę będziesz rozłączał zero
W normalnych warunkach nie stanowi to problemu
Tak jest skonstruowane 99% odbiorników energii elektrycznej
Tak jak wcześniej wspomniałem te dziwne napięcia powstały w wyniku błędnych połączeń :blink:
Powinienem wcześniej umieścić pełny schemat , ale miałem problem z dołączeniem pliku PDF :blushing::blushing:
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaMyślę, że Ty się mylisz ...
... Dlatego włączniki w takim sprzęcie, podłączanym do gniazdek powinny być podwójne i rozłączać obie linie, na co akurat wiele włączników bez problemu pozwala :):lol::thumbup::thumbsup::p
Last edited by kolmen; 30.07.2016, 08:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaW takim razie z przyjemnością mylę się wraz z prawie wszystkimi producentami sprzętu audio
Listwa zasilająca, jak sama nazwa wskazuje, zasila inne urządzenia. I rozłączanie tylko przewodu neutralnego jest potencjalnie niebezpieczne. Bo ktoś może spojrzeć, że przecież jest wyłączone a porazi go prąd. Możesz zaklinać rzeczywistość, ale tak podłączone urządzenie nie przeszło by badań bezpieczeństwa.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTylko jest jedna drobna różnica. Sprzęt audio nie dystrybuuje napięcia sieci elektrycznej dalej. Wszystko jest zamknięte w obudowie urządzenia.
Listwa zasilająca, jak sama nazwa wskazuje, zasila inne urządzenia. I rozłączanie tylko przewodu neutralnego jest potencjalnie niebezpieczne. Bo ktoś może spojrzeć, że przecież jest wyłączone a porazi go prąd. Możesz zaklinać rzeczywistość, ale tak podłączone urządzenie nie przeszło by badań bezpieczeństwa.
W użytkowaniu jest całkiem sporo wzmacniaczy , amplitunerów , timerów i innych sprzętów wyposażonych w gniazda do zasilania innych urządzeń
Że nie wspomnę o listwach sieciowych , przedłużaczach i innych badziewiach :)
Wygląda na to że na siłę chcesz przeforsować swoje niezbyt popularne przemyślenia
Potencjalnie niebezpieczne jest nawet wzięcie śrubokręta do ręki :biggrin:
InformacjaFaktycznie bezpieczniejsze jest zastosowanie podwójnego wyłącznika , jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby używać listwy z pojedynczym
Tak konstruuje swoje sprzęty dokładna większość światowych producentów i jeżeli któryś stosuje pojedyncze to jest unikalnym wyjątkiemLast edited by kolmen; 30.07.2016, 12:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaPanowie, ktoś kto grzebać chce przy napięciu sieciowym to chyba musi mieć minimalną wiedzę, zachować jakieś podstawy bezpieczeństwa, niezastąpionym narzędziem także okaże się "próbnik napięcia" który kosztuje ok 2zł.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaPolutowane, włącznik zmieniony na dwuliniowy, "dźwięku" jeszcze nie sprawdzałem ;-)
Dzięki.
Skomentuj
-
Jasne, choć pewnie ktoś bardziej obeznany mógłby sprawdzić czy ok"U mnie działa"
Z jednej strony wylutowana jedna nóżka z przelotki (czyli "wisi w powietrzu) od cewki i do niej przylutowany przewód, z drugiej przewód wlutowany w przelotkę tuż przy gnieździe.
"Brązowy" tak jak normalnie.
Tak jak na fotach:
Skomentuj
-
Takie pytanko.. bezpiecznik oryginalny to było ok. 3A, - raz już go spaliłem wymieniłem na inny - szybki..
Wyłącznika listwy używałem jako wyłącznika od razu całego zestawu (najczęściej wzmacniacz i tuner się od razu załączają) - wiem, że nie najlepiej ale leniwość kusi...
Mogę bezpiecznie dać tam lekko zwłoczny bezpiecznik? czy lepiej jednak nie męczyć filtra takimi prądami przy starcie?
Skomentuj
-
Przewód PE
Cześć
Mam pytanie w kwestii prowadzenia przewodu ochronnego w Power Cleanerze. Na poniższym obrazku widać że przewód ten od gniazdka prowadzony jest do czerwonego kondensatora a potem zworką na środek płytki do zielonego kondka i następnie do gniazdka. I pytanie. Czy tak ma być, że mostkujemy?
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaLast edited by Ciechomir; 29.09.2016, 09:34.
Skomentuj
-
Panowie,
Mam prośbę, czy byłaby szansa, żeby ktoś bardziej obeznany napisał jak polutował przewody do płytki, głównie chodzi o przewody od części przedniej, gniazdka do włącznika, itd., bo niby wszystko u mnie działa, ale mam dość przykry brum w głośnikach po włączeniu listwy i nie wiem gdzie leży problem.
Skomentuj
Skomentuj