Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PCB - DAC PCMXX + Zasilacz + Sterownik

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PCB - DAC PCMXX + Zasilacz + Sterownik

Cześć, otwieram zamówienie na płytki pod DACa z tego wątku:
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...6-PCM61-i-inne

Osoby, które dorzuciły się do projektu podczas zbiorowego zamówienia na USBAudio mają płytki taniej :)

Z pierwszego zamówienia cena wyszła 40zł za 4 warstwową i 15zł za zasilacz. Ostateczną kwotę będę w stanie określić znając kurs dolara i ilość chętnych, ale wstępnie możemy umówić się na 55zł za komplet :) Tutaj wspomnę od razu, że nie ma możliwości rozdzielenia zestawu, można wziąć tylko komplet.

Inna sprawa, to płytka sterownika.

Jest to PCB dokładnie pod moje założenia co do obudowy/sterowania, jednak co do zasady, nada się na proste standby, starczy nie lutować pewnych elementów. Jest to moduł mikrokontrolera + trafko/przekaźniki standby, w formie jednej płytki do połamania. Cena to 15zł. Program oparty na arduino, wymagany programator USBasp. Kod będzie open-source i będę pomagać/pisać kod pod wymagania konkretnych osób, ale to w wolnym czasie, którego mam mało :)
    Co prawda jak dotąd tylko jedna (pierwsza w życiu) moja płytka miała błąd sprawiający, że do niczego się nie nadaje, ale uczciwie ostrzegam, że nie testowałem dotąd tego sterownika, także zamawianie tej płytki jest na własne ryzyko :) Jeżeli będzie błąd, poprawiona rewizja będzie po kosztach dla poszkodowanych. Piszę to wszystko, żeby nie było wątpliwości i pretensji, w pełni uczciwie :) Z tych samych powodów ten sterownik to dodatek, nie jest głównym przedmiotem zamówienia. Jeżeli chodzi o funkcje to najważniejsze jest sterowanie z pilota oraz komunikacja z moim selektorem I2S.

Zależnie od ilości chętnych, mogę wziąć różne kolory soldermaski. Domyślnie jest czarna, biorę pod uwagę zieloną i niebieską :)

Jak się wpisywać?
    Imię i Nazwisko
    Ulica, numer domu
    Kod pocztowy, Miejscowość

W poprzednim zamówieniu było mnóstwo błędów.

Co wpisywać?
    Komplet DAC; niebieski
    lub
    Komplet DAC + sterownik; czarny

Czyli jakie chcemy płytki i kolor. Wpis na temat koloru to informacja poglądowa dla mnie, nie obiecuje, że taka będzie :)

Wysyłka 8,5zł.

Będąc w temacie PCB, dodam, że mam też parę innych projektów, opisanych lub nie, przydatnych do DACa, czyli:
    -odbiornik SPDIF na WM8804 z dwoma wejściami
    -selektor 4 wejść cyfrowych I2S
    Ale na razie tylko informacyjnie. Widać je na pierwszym zdjęciu. Myślę, że ten wątek jest dobrym miejscem na dyskusje na temat innych projektów mniej lub bardziej związanych z tym DACiem. W planach mam też analog lampowy :)

Lista osob zamawiajacych.
    zapis/wypis z listy | potwierdzenie odbioru

zaplaconewyslaneodebrane
    1. siewcu - dac , kolor obojętny  
    2. cursor - Komplet DAC; Czarny x2
    3. jankre - komplet DAC + sterownik; kolor obojętny
    4. magep - Komplet DAC
    5. tallica - 2x Komplet DAC + 2x sterownik; kolor obojętny
    6. Direct - Dac + sterownik - kolor obojetny
    7. gregorj - komplet DAC
    8. andre1966 - Komplet DAC + sterownik niebieski
    9. boss999 - komplet DAC + sterownik; kolor obojętny
    10. misiaczekmarek - (Komplet DAC + zasilacz + sterownik) * 2  
    11. Micwoj - Komplet DAC; niebieski 2x
    12. turecki - 2x Komplet DAC +2x sterownik; czarny 
    13. LeszekC - Komplet DAC; niebieski
    14. Krisnext - Komplet DAC 
    15. froste - Komplet DAC + zasilacz + sterownik, kolor obojętny  
    16. TheMeniMen - Komplet DAC; kolor: obojętnie
    17. jucez - Komplet DAC
    18. lokiec3 - komplet dac plus sterownik, czarny 
    19. czekin1 - Komplet DAC + zasilacz + sterownik, kolor czarny
    20. Machaudio - Komplet DAC + zasilacz + sterownik   
    21. maya871 - maya871   

Skomentuj

Proszę o dopisanie mnie do lisy chętnych na PCB DACa i zasilacza 1 kpl.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/lista.php?id=29440 :)

Skomentuj

Zamówienie na części też będziesz robić? Z tymi, których nie wybiera się w zależności od indywidualnych preferencji typu sam przetwornik DAC tylko podstawka zamiast niego etc.

Skomentuj

Cóż, rozważałem taką opcję, ale musielibyście naprawdę długo czekać, choć z drugiej strony będzie raczej 10 kitów a nie 100 jak w przypadku DIYaudio. Na razie chętni na kit mogę się wpisać w postach, decyzję podejmę za jakiś czas.

Skomentuj

To ja jestem chętny Z jakimś tam wyprzedzeniem bym się ogarnął...

Skomentuj

Ja też byłbym chętny na elementy.

Skomentuj

Również elementy chętnie przygarnę (może z montażem? -bo naprawdę profesjonalny).

Skomentuj

Myślę, że staniemy na maks 20 sztukach :)
                    Mogę zrobić kit części, ale czas wysyłki będzie "nieokreślony" :) będzie 10 czarnych i 10 niebieskich kompletów.

Skomentuj

Również i ja ustawię się w kolejce po zestaw części jeżeli taka kolejka powstanie. Może być nawet w grudniu.

Skomentuj

Wysłałem wiadomości z danymi do przelewu. Listy jeszcze nie zamykam, ale jak tylko dostanę przelewy to zamawiam PCB :)
                        Jeżeli chodzi o elementy, chętni mogą się tutaj wpisać, pomyślę jeszcze o tym. Gdzieś w sierpniu bym mógł ewentualnie to ogarnąć.

Skomentuj

Są już 23 płytki na liście - jeszcze z dwie osoby by się przydały, bo muszę zamówić wielokrotność 10 niestety.

Skomentuj

Chętnych jest wystarczająco dużo, teraz czekam na pozostałe wpłaty :) Chcę też dokończyć płytki pod RIAA oraz lampizację WKWA, żeby poszło za jednym zamachem :)

Skomentuj

Możesz gdzieś wystawić schemat rys PCB i BOM?
                              Tak żeby nieć kompletną dokumentację do projektu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pytanie do osób które zamówiły płytki.
                              Na jakich przetwornikach planujecie zrobić tego DAC'a?

Skomentuj

Próbowałeś zajrzeć do wątku poświęconemu temu projektowi?

Jeżeli chodzi o przetworniki - układy AD mają coś w swojej topologii inaczej zrobione niż burr Brown i jest problem z ujemnym napięciem. Badam temat, na tą chwilę testowałem AD1860 i nie działa do końca. PCM61 oraz PCM56 grają bez problemu :)

Skomentuj

Wpłaty wszystkie doszły, także jak zamówienie zaakceptowane, to płacę i w ciągu ~12 dni paczka jest u mnie :)

Skomentuj

We wtorek PCB będą u mnie :)

Skomentuj

Fajnie , przyszły mi pcm z ali (10szt), ciekawe czy to podróbki i czy zagrają,resztę części muszę skompletować.
                                      Last edited by magep; 04.08.2018, 14:34.

Skomentuj

Płyteczki są już u mnie, płytka sterownika działa :) W poniedziałek wyjdą wszystkie przesyłki, taki jest przynajmniej plan.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X