A czarny tusz kreślarski i strzykawka? Po wyschnięciu lakier bezbarwny i powinno być ok
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Tutorial] Logo/plakietka na kolumny
Collapse
X
-
Efekt wypełnienia markerem olejowym (powierzchnia troche sfatygowana od walania się w gratach, no ale nie o to chodzi):
Jak widać da się, ale jak ktoś planuje wypełnienie to warto zrobić jak najgłębsze wytrawienia.
Aha pasta polerska w tym wypadku odpada, zmywa marker (z drugiej strony zmywacz do paznokci zmywa marker, więc nie dziwne).
Testowałem też wypełnienie cyną, da radę bez problemu, ale nie wygląda jakoś super.
Skomentuj
-
Trochę odświeżę temat. W wolnej chwili postanowiłem trochę poeksperymentować i zabawić się w chemika. Trochę poczytałem o wytrawianiu aluminium (bo akurat taką płytkę znalazłem) i z lekkim niepokojem wziąłem się do pracy.
Z niepokojem bo wyczytałem jak niebezpieczna jest to zabawa. Przetransferowałem grafikę na płytkę, w niewielkiej ilości wody rozpuściłem nieco sody kaustycznej i za pomocą sznurka wprowadziłem płytkę do roztworu oczekując fajerwerków, wybuchów, a co najmniej średnio intensywnej reakcji. Tymczasem wszystko przebiegało bardzo spokojnie.:glare:
Poniżej efekty prób.
Zdjęcia kiepskiej jakości bo robione telefonem w kiepskim oświetleniu.
Toner coś słabo pokrył powierzchnię wokół grafiki i ciut wygryzło...
Oryginał
Last edited by etaks; 04.02.2013, 21:26.
Skomentuj
-
robiłem testowo na spodniej części papieru samoprzylepnego, tej która zostaje po odklejeniu papieru z klejem. Toner w tej wersji bardzo ładnie zostaje na metalu ale sam toner to widocznie za mało. Jutro może znów spróbuję na fotograficznym, z tonerem powinna zostać cienka warstwa papieru - powinno być lepiej.
W każdym razie dzisiejsza wersja wyszła ciekawie, tak jakby wokół grafiki była farba o odcieniu młotkowym:razz:
---------- Post dodany 05.02.2013 o 14:41 ---------- Poprzedni post 04.02.2013 o 22:12 ----------
Niestety próba z papierem kredowym wypadła gorzej
Last edited by etaks; 05.02.2013, 14:53.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaa moze wypalane laserem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nepez Zobacz postaObecnie można zrobić grawerem laserowym w specjalnym laminacie grawerskim przypominającym powierzchnie anodowanego aluminium. koszt nie przekroczy 20zł nawet za detal wielkości przedniej ściany wzmacniacza.
ten laminat sklada sie z kilku warstw. pod cieniutka wierzchnia warstwa "metalu" jest czarny plastik
grawerowanie aluminium polega na wypaleniu anodowanego lub lakierowanego alu i pokryciu tego miejsca specjalnym poczerniajacym specyfikiem
100ml tego czegos kosztuje 40zl + anodowanie/lakierowanie alu wiec cena wychodzi nie mala
a samo alu na front wzmacniacza to 20-50zl (zaleznie od grubosci)
Skomentuj
-
ploter pokazał plakietkę grawerowana laserem w takim laminacie grawerskim. Napisał że koszt to 6,50. I takie tez ceny sa mniej więcej, jak się o tym dowiadywałem. W Aluminium nie grawerowali. Tylko w tworzywach i sztucznych i laminatach.
Trawienie plakietki domowym sposobem jest bez sensu. Chyba że się ktoś bawi w jakieś techniki graficzne, to owszem. Dla jednej plakietki za dużo roboty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta100ml tego czegos kosztuje 40zl)
http://allegro.pl/oksyda-na-zimno-cz...991948275.html
Zamieszczone przez nepez Zobacz postaploter pokazał plakietkę grawerowana laserem w takim laminacie grawerskim. Napisał że koszt to 6,50. I takie tez ceny sa mniej więcej, jak się o tym dowiadywałem. W Aluminium nie grawerowali. Tylko w tworzywach i sztucznych i laminatach.
Trawienie plakietki domowym sposobem jest bez sensu. Chyba że się ktoś bawi w jakieś techniki graficzne, to owszem. Dla jednej plakietki za dużo roboty.
Całość "roboty" (bez czekania na wytrawieni/wymoczenie) to 15-20 minut, więc nie rozumiem gdzie tu "dużo roboty" ;-)
Swoją drogą planuje dziś kupić papier kredowy i zrobić/zamontować plakietki więc może wieczorem wrzuce foty zamocowanych na froncie :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nepez Zobacz postaploter pokazał plakietkę grawerowana laserem w takim laminacie grawerskim. Napisał że koszt to 6,50. I takie tez ceny sa mniej więcej, jak się o tym dowiadywałem. W Aluminium nie grawerowali. Tylko w tworzywach i sztucznych i laminatach.
Skomentuj
-
A jak sam zaprojektuje plakietkę i zaniosę na grawer to już nie będzie DIY ???
Grawer laserowy wykonują także w innych tworzywach. Nie musi być to laminat grawerski.
Nie chcieli mi tylko zrobić w aluminium.
---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post o 19:57 ----------
Zamieszczone przez gi Zobacz postaDa się taniej:
http://allegro.pl/oksyda-na-zimno-cz...991948275.html
Skomentuj
Skomentuj