Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Tutorial] Logo/plakietka na kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A czarny tusz kreślarski i strzykawka? Po wyschnięciu lakier bezbarwny i powinno być ok

Skomentuj

Efekt wypełnienia markerem olejowym (powierzchnia troche sfatygowana od walania się w gratach, no ale nie o to chodzi):

Jak widać da się, ale jak ktoś planuje wypełnienie to warto zrobić jak najgłębsze wytrawienia.

Aha pasta polerska w tym wypadku odpada, zmywa marker (z drugiej strony zmywacz do paznokci zmywa marker, więc nie dziwne).

Testowałem też wypełnienie cyną, da radę bez problemu, ale nie wygląda jakoś super.

Skomentuj

Mogę podrzucić Ci zamówienie na takie blaszki ? :)

Skomentuj

Nie planuje robić tego na zamówienie (brak czasu i warunków na robienie większych ilości). Sorry :-)

Wymyśliłem sposób/przetestowałem na własny użytek i po prostu podzieliłem się nim z forumowiczami by każdy mógł sobie szybko i banalnie łatwo to wykonać.

Skomentuj

czekam na 2-3 zdjecia tabliczek forumowiczow i wrzucamy na glowna strone

Skomentuj

Trochę odświeżę temat. W wolnej chwili postanowiłem trochę poeksperymentować i zabawić się w chemika. Trochę poczytałem o wytrawianiu aluminium (bo akurat taką płytkę znalazłem) i z lekkim niepokojem wziąłem się do pracy.
              Z niepokojem bo wyczytałem jak niebezpieczna jest to zabawa. Przetransferowałem grafikę na płytkę, w niewielkiej ilości wody rozpuściłem nieco sody kaustycznej i za pomocą sznurka wprowadziłem płytkę do roztworu oczekując fajerwerków, wybuchów, a co najmniej średnio intensywnej reakcji. Tymczasem wszystko przebiegało bardzo spokojnie.:glare:
              Poniżej efekty prób.

Zdjęcia kiepskiej jakości bo robione telefonem w kiepskim oświetleniu.
              Toner coś słabo pokrył powierzchnię wokół grafiki i ciut wygryzło...

Oryginał
              Last edited by etaks; 04.02.2013, 21:26.

Skomentuj

cos nie rowno trawilo?

Skomentuj

przegryzło się przez toner tam gdzie jest "łaciate"

Skomentuj

ale robiles na zwyklym papierze czy na kredowym/reklamie?

takie duze powierzchnie zawsze dla pewnosci pokrywam dodatkowo markerem

Skomentuj

robiłem testowo na spodniej części papieru samoprzylepnego, tej która zostaje po odklejeniu papieru z klejem. Toner w tej wersji bardzo ładnie zostaje na metalu ale sam toner to widocznie za mało. Jutro może znów spróbuję na fotograficznym, z tonerem powinna zostać cienka warstwa papieru - powinno być lepiej.
                      W każdym razie dzisiejsza wersja wyszła ciekawie, tak jakby wokół grafiki była farba o odcieniu młotkowym:razz:

---------- Post dodany 05.02.2013 o 14:41 ---------- Poprzedni post 04.02.2013 o 22:12 ----------

Niestety próba z papierem kredowym wypadła gorzej
                      Last edited by etaks; 05.02.2013, 14:53.

Skomentuj

a moze wypalane laserem

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                          a moze wypalane laserem
                          Taa, właśnie zaczynam składać w piwnicy sprzęt do wypalania laserem. Użyję diody z zapalniczki, kołowrotek i sznurek ze snopowiązałki :lol:

Skomentuj

Nie to miałem na myśli moje logo kosztowało 6.50 na gotowo ale wiem DIY to DIY i już nic nie mówię

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                              DIY to DIY
                              Otóż to:thumbup:

Skomentuj

Obecnie można zrobić grawerem laserowym w specjalnym laminacie grawerskim przypominającym powierzchnie anodowanego aluminium. koszt nie przekroczy 20zł nawet za detal wielkości przedniej ściany wzmacniacza. W aluminium jak pytałem nie chcieli robić, ale nie dopytywałem dlaczego.

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                                  Obecnie można zrobić grawerem laserowym w specjalnym laminacie grawerskim przypominającym powierzchnie anodowanego aluminium. koszt nie przekroczy 20zł nawet za detal wielkości przedniej ściany wzmacniacza.
                                  niestety tu sie mylisz. zobacz na allegro ile wolaja za tak duze detale
                                  ten laminat sklada sie z kilku warstw. pod cieniutka wierzchnia warstwa "metalu" jest czarny plastik
                                  grawerowanie aluminium polega na wypaleniu anodowanego lub lakierowanego alu i pokryciu tego miejsca specjalnym poczerniajacym specyfikiem
                                  100ml tego czegos kosztuje 40zl + anodowanie/lakierowanie alu wiec cena wychodzi nie mala

a samo alu na front wzmacniacza to 20-50zl (zaleznie od grubosci)

Skomentuj

ploter pokazał plakietkę grawerowana laserem w takim laminacie grawerskim. Napisał że koszt to 6,50. I takie tez ceny sa mniej więcej, jak się o tym dowiadywałem. W Aluminium nie grawerowali. Tylko w tworzywach i sztucznych i laminatach.
                                    Trawienie plakietki domowym sposobem jest bez sensu. Chyba że się ktoś bawi w jakieś techniki graficzne, to owszem. Dla jednej plakietki za dużo roboty.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      100ml tego czegos kosztuje 40zl)
                                      Da się taniej:
                                      http://allegro.pl/oksyda-na-zimno-cz...991948275.html

ploter pokazał plakietkę grawerowana laserem w takim laminacie grawerskim. Napisał że koszt to 6,50. I takie tez ceny sa mniej więcej, jak się o tym dowiadywałem. W Aluminium nie grawerowali. Tylko w tworzywach i sztucznych i laminatach.
                                      Trawienie plakietki domowym sposobem jest bez sensu. Chyba że się ktoś bawi w jakieś techniki graficzne, to owszem. Dla jednej plakietki za dużo roboty.
                                      Z tym laminatem to troche jak z fornirem modyfikowany, jest całkiem ok, ale nie umywa się do naturalnego ...

Całość "roboty" (bez czekania na wytrawieni/wymoczenie) to 15-20 minut, więc nie rozumiem gdzie tu "dużo roboty" ;-)

Swoją drogą planuje dziś kupić papier kredowy i zrobić/zamontować plakietki więc może wieczorem wrzuce foty zamocowanych na froncie :-)

Skomentuj

Obierz inną drogę i nie bluźnij więcej albowiem napisane zostało w nazwie forum motto przewodnie DIY:blink:

Skomentuj

A jak sam zaprojektuje plakietkę i zaniosę na grawer to już nie będzie DIY ???

Grawer laserowy wykonują także w innych tworzywach. Nie musi być to laminat grawerski.
                                          Nie chcieli mi tylko zrobić w aluminium.

---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post o 19:57 ----------

A co to za magia? Czerni aluminium i stal węglową? Krawaty wiąże - co to takiego jest?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X