Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wyrzynarki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolega ciął blachę 10mm - S235JR. Dawał radę :). Jakiś średniej klasy BOSCH.

Skomentuj

Chciałem pociąć konstrukcyjne profile aluminiowe. Ślad po cięciu aluminium ma gładką powierzchnię?

Skomentuj

Nie ma gładkiej powierzchni, piłka w wyrzynarce nie jest za bardzo ustabilizowana, praktycznie chyba tylko festool ma trzy punkty podporu nożyka (i właśnie festoolem tnę często 3mm blachę aluminium), a cała reszta 2 punkty- czyli mocowanie+ rolka.

Skomentuj

Może frezarką górno wrzecionową można by wygładzić potem powierzchnię? Jeśli tak to jaki frez będzie do tego potrzebny?

Skomentuj

Kilka razy jechałem zwykłym zielonym boschem z odpowiednim brzeszczotem do metalu, do 3mm lekci spokojnie i cięcie czystsze jak po piłce ręcznej, dopiero 4 i więcej już stawiała opór i myślałem że wyrzynarka wyzionie ducha ale dało radę

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
              Chciałem pociąć konstrukcyjne profile aluminiowe. Ślad po cięciu aluminium ma gładką powierzchnię?
              No to zdecydowanie lepiej bedzie pociac na pile stolowej lub pile kapowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                Może frezarką górno wrzecionową można by wygładzić potem powierzchnię? Jeśli tak to jaki frez będzie do tego potrzebny?
                da sie. zwykly frez do drewna

Skomentuj

Aluminium tnie i frezuje sie na duzych czy malych obrotach?

Skomentuj

z frezowaniem bawilem sie i tak i tak. nie widzialem roznicy, poza iloscia wiorow jakie wbijaly sie w rece

Skomentuj

Echo1 do cięcia profili aluminiowych rozważ jeszcze coś takiego:http://allegro.pl/evolution-r210-cms...834563731.html.
                      A samą ukośnicę wykorzystasz jeszcze pewnie do wielu innych prac.

Skomentuj

lub tarcza do alu na pilarke reczna

Skomentuj

no tak :), tylko, że z ukośnicy powierzchnia będzie wystarczająco gładka, a przede wszystkim w odpowiednim kącie i płaszczyźnie i powtarzalna (np. długość).

Skomentuj

Aluminium powinno się skrawać niższymi obrotami, bo potrafi się topić i oblepić frez. Pytanie jaki frez jest zastosowany.

Skomentuj

Nie na temat...
                              a w przemysle alu jedziemy na max obrotach
                              gdzie predkosci skrawania dochodza nawet do 1000m/min :p

klejenie sie alu rozwiaze chlodziwo... ale kto z nas bedzie lał cos w domu? :/

w praktyce frezowalem w domu dedra i nie widzialem roznicy w predkosci

Skomentuj

Niedawno kupiłem:
                                http://agrotex.com.pl/wyrzynarki-wyr...,p1508,pl.html
                                zbyt krótko ją mam, ale na razie nie mogę powiedzieć złego słowa.

Skomentuj

Ja kupiłem Makitę polecaną przez Pawła. Użytkuje ponad pół roku. Brzeszczot to jednak więcej niż dobra wyrzynarka, ale tandem dobry brzeszczot i wyrzynarka to liga sprzęt. Jedynie co jest kiepskie to odejście odciągu wiórów bo małe i nie pasuje mi dobrze rura od odkurzacza pomimo przejściówki stopniowej.

Skomentuj

Zobaczcie na to :

genialne :)

Skomentuj

Tylko nie ta moc niestety, bo 200W z maszyny do szycia to trochę mało, ale jako maszyna precyzyjna do małych elementów ok.

Skomentuj

Zależy jaka masz maszynę, silnik i przełożenie :)

Skomentuj

No tak ale większość maszyn które mamy w domu mocą silnika nie przekracza 150-200W, w domu u mnie stoi Łucznik, moc 170, ale w tym lampka 20W albo 10W :) Jakby dorwać przemysłowa z silnikiem 300-500W no no :)

Zobaczyć można też ten film:
                                          https://youtu.be/Y6Cm9s3jSEU
                                          Moc też nie za wielką posiada, ale daje radę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X