A to mi sie poki co nie zdarzylo. Albo rozrywalo fornir, albo fornir z klejem wyrywalem z mdf ( rozwarstwienie mdf). Generalnie bardzo mocna spoina. Kiedys czytalem gdzies jakas uwage, ze metoda klejenia zelazkiem daje slabe polaczenie...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - wikol + żelazko
Collapse
X
-
Chyba to kwestia kleju i jego jakości ale potrzebuję trochę więcej doświadczeń aby to jednoznacznie stwierdzić. Co do jakości klejów i suszenia na zimno, wydajności nie mam wątpliwości i różnicę widać doskonale. Kwestia klejenia na ciepło. Ale pomimo wad i tak jest to najczystsza i przyjemna metoda w warunkach amatorskich.
Skomentuj
-
Pierwszy raz będę fornirował metodą na gorąco i mam kilka pytań:
- ile czasu trzeba czekać od nałożenia kleju na obudowy i fornir do momentu klejenia i grzania (klej to pattex express)?
- ile czasu należy odczekać żeby móc bezpiecznie zfrezować brzegi forniru?
- czy ten podgrzewany klej nie daje jakichś śmierdzących oparów?
Skomentuj
-
1. chwilę
2. chwilę
3. jeśli nie masz na myśli szkodliwości oparów tylko ich smród to właściwie raczej nie śmierdzi...
To kleje na bazie wody...., pracuj w ciepłym pomieszczeniu to szybko pójdzieMusisz zrobić sobie próbę (na odpadzie), to o co pytasz to kwestia paru / kilku minut...
Poćwicz na czymś najpierw, wyczuj, bo jest wiele czynników odpowiedzialnych za prawidłowe sklejenie...Last edited by ir0nhide; 19.10.2014, 12:51.
Skomentuj
-
Tak jak radzi Iron - zrob test na odpadzie, to najlepsze rozwiazanie.
Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta- ile czasu trzeba czekać od nałożenia kleju na obudowy i fornir do momentu klejenia i grzania (klej to pattex express)?
Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta- ile czasu należy odczekać żeby móc bezpiecznie zfrezować brzegi forniru?
Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta- czy ten podgrzewany klej nie daje jakichś śmierdzących oparów?
Skomentuj
-
Uważaj na krawędzie, upewnij się że jest tam wystarczająca ilość kleju do tego dociśnij dobrze żelazkiem rogi i kanty.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTrzeba czekac, az klej stanie sie bezbarwny, w dotyku suchy, nieklejacy sie. Te czynnosc mozesz przyspieszyc suszarka. Tylko pamietaj abys dal dwie mniejsze warstwy kleju, niz jedna duza. Trzeba to idealnie rozprowadzic, najlepiej waleczkiem.i świetnie się nakłada, do tego zmycie przyschniętego kleju to chwilka.
Last edited by Rfck; 19.10.2014, 13:51.
Skomentuj
-
Szpachelka to rowniez bardzo dobre rozwiaznie. Mam taka nieduza, gumowa i czasami uzywam. Mozna tez nieco rozcieczyc klej z woda jesli jest bardzo gesty i trudno sie rozprowadza.
Kurde, jesli to co pokazales idzie pozniej pod klejenie zelazkiem, to wydaje mi sie, ze masz za duzo tego kleju. Efekt moze byc taki, ze bedziesz mial widoczna spoine kleju. Do tego jeszcze dojdzie klej na obudowie.Last edited by Pogromca mitow; 19.10.2014, 13:55.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKurde, jesli to co pokazales idzie pozniej pod klejenie zelazkiem, to wydaje mi sie, ze masz za duzo tego kleju.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSzpachelka to rowniez bardzo dobre rozwiaznie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSzpachelka to rowniez bardzo dobre rozwiaznie. Mam taka nieduza, gumowa i czasami uzywam. Mozna tez nieco rozcieczyc klej z woda jesli jest bardzo gesty i trudno sie rozprowadza.
Kurde, jesli to co pokazales idzie pozniej pod klejenie zelazkiem, to wydaje mi sie, ze masz za duzo tego kleju. Efekt moze byc taki, ze bedziesz mial widoczna spoine kleju. Do tego jeszcze dojdzie klej na obudowie.
Ten klej jest dość gęsty i faktycznie można by go rozcieńczyć z wodą, nawet ktoś tam w stanach na youtube to robił.
Po wyschnięciu jest gładka, cienka, przeźroczysta powłoka przez to że jest gęsty to wygląda że jest go bardzo dużo a tak naprawdę to mocniejsze przyciśnięcie szpachelką zabiera większość kleju.
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postamoże smaruje tylko jedną stronę a poza tym ta fizelina wchłonie jeszcze...
Chyba najbardziej równomiernie rozprowadza się zwykłym wałeczkiem gąbkowym
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaChyba najbardziej równomiernie rozprowadza się zwykłym wałeczkiem gąbkowym
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kapelli Zobacz postaJak wy kliencie pattexem do drewna,p (express albo wood) skoro tym klejem sie klei na mokro, a nie czeka aż on wyschnie?
Można poczekać aż wyschnie i ponownie go rozpuścić na ciepło
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kapelli Zobacz postaPonieważ przy ok +10C się źle forniruje Universalem Classic, na żelazko da radę w tej temperaturze zrobić?
Nie chodzi tylko o temperature spoiny ale ważne jest też temp. samego materiału istotne są również m.in wilgotność tak samo jak i otoczenia...
Oklejasz stół fornirem 0.6 i na wikol ?
Jak masz czym dobrze ścisnąć a jest to pomieszczenie z wilgocią to już lepiej użyj pur'a...
PS Najlepiej zadawaj takie pytania na forum odpowiednim bo owe jak sam widzisz w tym temacie trochę kuleje....
Skomentuj
-
Ir0nhide fornir mam na flizelinie niestety (pisze niestety, bo łączenia na nim widac i nie wiem jak temu zaradzić ;/)
Piwnica jest lekko wilgotna, moge podgrzać farelka na czas pracy. Chciałem jeszcze w pomieszczeniu gdzie mamy piec do CO, ale jest tam gazowy włączony wiec nie bardzo chce tam oparami z klejem pracować stojąc metr od pieca.
Skomentuj
Skomentuj