Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja - potrzebna pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja - potrzebna pomoc.

Witam. Niedawno zakupiłem dwie kolumny po bardzo promocyjnej cenie. Cała skrzynia jest jakimś no-namem, ale zainteresowało mnie to, co było w środku. Kolumny posiadają cztery głośniki Westra SW-200-130 4ohm. Niestety nie jest to sprzęt pierwszej świeżości, a co za tym idzie wykruszyło mu się całe zawieszenie (membrany i cała reszta pozostają w bardzo dobrym stanie). Powiedziałem sobie, ze sam zajmę się regeneracją tych głośników, tylko tutaj pojawia się pewien problem. Nigdy nie zajmowałem się tego typu rzeczami, w związku z czym potrzebuję Waszej rady.
    1. Jakie zawieszenie moglibyście mi polecić i dlaczego właśnie takie?
    2. Jakiego rozpuszczalnika powinienem użyć, aby pozbyć się starego kleju i resztek gumy (wartość domyślna: aceton)?
    3. Czym powinienem przykleić zawieszenie do membrany i stelażu(?) głośnika (wartość domyślna: butapren :biggrin: on jest dobry na wszystko)?
    Jeżeli potrzebne są Wam jakieś dodatkowe dane, zdjęcia to napiszcie. Postaram się je jak najszybciej wrzucić.

Do takich głośnikow to chyba nawet najtańsze zawieszenie z allegro i kleić butaprenem, bonikolem albo innymi klejami kauczukowymi/ nie żadnymi kropelkami itp . Stare zawieszenie można zdrapać nożem i wyczyścić nitro (rozciencza butapren), benzyną lub czymkolwiek innym. Kleisz tak jak napisaleś membranę i kosz. Smarujesz klejem jedno i drugie oraz nowe zawieszenie (w tych miejscach gdzie będzie sklejone). Czekasz aż klej podeschnie i dopiero wtedy łączysz zawieszenie z membraną i głośnikiem/ nie rób tego na mokro bo się rozklei, butapren musi się wchlonąć i wyschnąć.

Skomentuj

Dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Czaruję...
      X