Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygotowanie do fornirowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przygotowanie do fornirowania

Witam

Zbliżam się do ukończenia monitorów , skrzynki już są prawie gotowe pozostaje kwestia czy jeśli mam drobne ubytki do zaszpachlowania to szpachlować czy oklejać płytą hdf ? Nawet jak zaszpachluje to trzeba obkleić hdf-em ? Jeśli tak to na co kleić hdf aby się dobrze trzymał na samym kleju ?

Dziękuję z góry za odpowiedź

Jeśli dobrze zaszpachlowałeś wszystko powinno byc dobrze
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ale jak masz jakies laczenia plyt to lepiej daj hdf bo laczenia moga byc widoczne pod fornirem po jakims czasie

Skomentuj

Jak kleić hdf ? na wikol/butapren/jakiś pattex ? I rozumiem że to na sam "docisk" ? bez żadnych wkrętów/kołków

Skomentuj

Tak jak zwykle plyty - czyli wikol lub podobny klej PVA.

Skomentuj

Jednak spróbowałem wyrównać wszystko szlifierką oscylacyjną i wyszło idealnie HDF odpuszczam :) Dziękuję za odpowiedzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosiu Zobacz posta
              Jednak spróbowałem wyrównać wszystko szlifierką oscylacyjną i wyszło idealnie HDF odpuszczam :) Dziękuję za odpowiedzi
              Jeżeli formatki nie masz zacinane na 45st. to nawet jak okleisz fornirem, po jakimś czasie zrobi się klawiszowanie, a gdy kolumny będą narażone na duże nasłonecznienie, to w miejscach gdzie szpachlowałeś łebki wkrętów porobią się przebarwienia. Jak dobrze przykleisz HDF, to nie będziesz miał takich problemów.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Wkręty służyły tylko do docisku. Po 24 h od klejenia wkręty wykręciłem , dziury przewierciłem i wbiłem kołki drewniane . Następnie wszystko wyrównałem a niedoskonałości zaszpachlowałem. Wszystko aktualnie jest gładziutkie jutro mam zamiar zabierać się za fornirowanie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosiu Zobacz posta
                  Wkręty służyły tylko do docisku. Po 24 h od klejenia wkręty wykręciłem , dziury przewierciłem i wbiłem kołki drewniane . Następnie wszystko wyrównałem a niedoskonałości zaszpachlowałem. Wszystko aktualnie jest gładziutkie jutro mam zamiar zabierać się za fornirowanie...
                  Wszystko to psu na bude. Wyjdzie pod fornirem niestety.

Skomentuj

Czyli HDF musi być :(... No to teraz takie pytanie ;p : Rozumiem że zamawiam sobie hdf na wymiar i następnie smaruje całą ściankę vikolem i dociskam płytę HDF bez żadnych kołków/wkrętów ? Na koniec wyrównanie i powinno być pięknie ?
                    PS : nie wiem czy to coś zmienia ale fornir to palisander brazylijski .
                    Wnioskuję że paczuszki będą wyglądały dość masywnie... Będzie w nich 18 AWX i Usher 9950
                    Last edited by Rosiu; 18.06.2013, 22:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Wszystko to psu na bude. Wyjdzie pod fornirem niestety.
                      niekoniecznie.... ja mam jedne stereo przy ktorym mam szpachlowane wkrety to 10cm a do tego plyty byly krzywe ze jest na nich puszka szpachlki.. od 5lat do dnia dzisiejszego nie ma nawet najmniejszego znaku nawet pod soncem ze cos tam bylo laczone lub sa tam wkrety.. fornir dab lakier polysk

Skomentuj

Tylko ja nie planuję lakierować , chcę woskować a to może spowodować że faktycznie może wyblaknąć w niektórych miejscach . Co prawda nie znam się tak naprawdę bo to będzie moje pierwsze fornirowanie ale tak przypuszczam...

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                          iekoniecznie.... ja mam jedne stereo przy ktorym mam szpachlowane wkrety to 10cm a do tego plyty byly krzywe ze jest na nich puszka szpachlki.. od 5lat do dnia dzisiejszego nie ma nawet najmniejszego znaku nawet pod soncem ze cos tam bylo laczone lub sa tam wkrety.. fornir dab lakier polysk
                          Mimo wszystko nie ryzykowalbym. Poza tym szpachla to zlo czasami konieczne i nalezy tego unikac jak ognia. Klej w miejscu szpachlowania nie bedzie trzymal tak mocno jak na surowej plycie. Dla swietego spokoju wolalbym okleic plytami hdf.

Skomentuj

Panowie a płyta hdf lakierowana będzie ok ? bo właśnie okleiłem kolumny i dopiero teraz zastanawiam się czy fornin do niej przystanie.
                            Last edited by Morf3usz; 20.06.2013, 18:51.

Skomentuj

Zjedź szlifierką na wszelki wypadek

Skomentuj

a ja dzisiaj zacząłem oklejanie i mam problem . Smaruje klejem rakoll express kolumnę przykładam hdf na to klade płytę mdf i na mdf obciążenie około 60 kg ( niestety nie mam skąd wziąć wiecej poza własnym sobą jako dodatkowe obciążenie ) i okazuje sie ze hdf nie przykleja sie idealnie tak jakby nie wyciska sie za dużo kleju spod hdfu. Może spróbuje na vikol bo jest rzadszy. Głownie problem występuje blisko krawędzi gdzie zostaje 0.5-1 mm warstwa kleju pomiędzy hdf a mdf a to raczej stanowczo za dużo . Według moich wyobrażeń to powinno sie skleic jak skrecone kawałki mdf tak ze prawie nie widać warstwy kleju...

Skomentuj

Niestety Rakol moze nie wyschnąć i Ci odejdzie HDF, do tego typu zabiegów jest duzo lepszy klej poliuretanowy.

Skomentuj

Klej wysechł niestety obciążenie za małe... zobaczymy co ostatecznie będzie . Narazie przykleiłem tylko 4/12 formatek hdf-u , kolejne 4 spróbuje na pattex ( bardzo podobny do vikolu )

Skomentuj

Takie obciazenie to kompletnie nic nie da. Musisz miec duze sciski zeby wytworzyc odpowiedni docisk. Chocbys ponad 100 kg polozyl na te dechy to sie nie skleji porzadnie.

Skomentuj

Niestety ścisków nie posiadam... Na pattex wyglada to o wiele lepiej . A HDF chyba nie musi jakis bardzo szczelny bo przecież ciśnienia z środka obudowy nie idą na HDF tylko na MDF...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X