Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie kolumnu i powstające bąble

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fornirowanie kolumnu i powstające bąble

Witam wszystkim..

Mianowice posiadam taki problem.. Przez ostatnie kilka dni forniruje moje TL'ki. Do fornirowania użyłem powszechnie znanego i lubianego butaprenu oraz forniru 0,6mm dik. Nałożyłem warstwę kleju na płytę i fornir a następnie wałeczkiem gumowym (miejsce w miejsce) docisnołem fornir do płyty. Po około 6 godz. widze jak wychodzą bąble na powierzchni forniru - pewnie od wilgoci w powietrzu. Jeżeli jest gorąco to fornir wraca na swoje miejsce i jest ok.. a jak złapie wilgoć to wstaje..

Płyta to sklejka 21mm pokryta dwustornnie czymś antypoślizgowym.

Macie jakieś pomysły??

UWAGI MODERATORA
    Przeniosłem do TOOL BOXa.

Skomentuj

problem pewnie lezy w tym czyms antyposlizgowym klej pewnie tego nie lapie,robiles prube? Jakiego kleju uzyles?
      jaki czas pomiedzy nalozeniem kleju a przylorzenie forniru?

Skomentuj

Zamieszczone przez rumunn95 Zobacz posta
        jaki czas pomiedzy nalozeniem kleju a przylorzenie forniru?
        Dokładnie. Czy czekałeś, aż klej podeschnie?

Skomentuj

Tak robilem. Na małej powierzchni jest ok a na większej coś się dzieje nie tak... Użyłem butaprenu i czekałem ok 12-15min

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
            Użyłem butaprenu i czekałem ok 12-15min
            Nie jestem przekonany co do butaprenu, szybko zasycha i takim lekko zaschniętym glutem nic nie skleisz (już w czasie nakładania kleju jak lekko przysechł to nie chciał się trzymać powierzchni).
            I tu może powstał problem, bo 12-15min to strasznie dużo, i może klej wysechł tak bardzo że po prostu już nie złapał (ja czekam zaledwie 3-5min, w zależności ile kleju nałożyłem).
            Druga sprawa to ilość tego kleju, jak dałeś za mało w którymś tam miejscu, to później fornir w tym miejscu się nie przyklei, i jak pryśniesz lakierem to w tym miejscu robi się bąbel.

To tak z mojego doświadczenia z klejeniem forniru (zawsze kleiłem na Henkel Moment, niby podobny do butaprenu ale jednak inny, polecam).

Skomentuj

Kleju dajesz tak mało jak to tylko możliwe, ale dokładnie tak by pokrył całą powierzchnię i czekasz do kilku minut (szczególnie w taką pogodę jak teraz mamy tj. gorące lato....)
              Nie mam za dużego doświadczenia z budaprenem ale może przyciskaj bąble ogrzewając żelazkiem?

Skomentuj

zelazko nic nie da. to samo mialem na butaprenie na momencie nigdy bomble nie wyskoczyly na butaprenie za kazdym razem.

Skomentuj

a może użyć pattex moment i bedzie po problemie??

Skomentuj

Pod warunkiem, że przygotujesz dobrze powierzchnie klejoną, pokryjesz równomiernie klej i dociśniesz to odpowiednio.

Skomentuj

jaki musi byc docisk? Ciągły? Jeżeli tak to przez jaki czas? A może chwilowy a bardzo mocny??

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                        A może chwilowy a bardzo mocny??
                        Tak. Doczytaj na etykiecie :)

Skomentuj

Mam taki wałek gumowy. Posmarowanie powierzchni a następnie forniru i połączeniu ich. Dobrze miejsce w miejsce docisnąc wałkiem?? Co myślicie??

Skomentuj

Ja polecam Rakoll GXL-3 + żelasko. Oklejałem tak już kilka rzeczy łącznie z blatem stołu i wychodzi idealnie. Tylko najpierw trzeba zaimpregnować fornir klejem.
                            Ale jak już nałożyłeś butapren to teraz już nie złapie. Zresztą nie podgrzewał bym butaprenu w zamkniętym pomieszczeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Cytat Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                              A może chwilowy a bardzo mocny??
                              Tak. Doczytaj na etykiecie
                              Ja po posmarowaniu pattex-em najpierw ręcznie dociskam całość ("masuje fornir" ) a potem drewnianym klockiem jeżdżę po całości i tyle. Nigdy nie zdarzył mi się żaden bąbel, nic się nie odkleiło pod lakierem. Można spróbować jeszcze z klejem Boterm GTA, gdzieś chyba Paweł go polecał jako tańszy zamiennik do pattexa.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                                Ja po posmarowaniu pattex-em najpierw ręcznie dociskam całość ("masuje fornir" ) a potem drewnianym klockiem jeżdżę po całości i tyle.
                                Robię podobnie, chociaż wolałbym zmajstrować jakąś praskę, aby mieć pewność.

Skomentuj

To zobaczymy jak to będzie. A jaki macie pomysł na wprowadzenie kleju w powstałem bąble? rozciąć i wlać klejk? Igła i strzykawka? Może jeszcze jakieś inne sposoby??

Skomentuj

Jak masz dużo tych bąbli, to najlepiej byłoby zerwać płat i go położyć na nowo. Jeśli nie, to marian ostatnio pokazał po naszych podpowiedziach jak można naprawić takie ubytki. Przeciąć fornir wzdłóż, Strzykawką wprowadzić klej i później klockiem czy wałkiem do pieczenia docisnąć. Przeszlifować i nie powinno być śladu.

Skomentuj

Jeżeli zerw płat to muszę powierzchnie kolumny i forniru wyszlifować z pozostałego kleju?? czy można na to nałożyć kolejną warstę?

Skomentuj

Oczyścić ze starego kleju i najlepiej zmatowić.

Skomentuj

Czaruję...