Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki klej najmocniejszy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki klej najmocniejszy?

Witam.
    Do czynienia miałem z różnymi klejami, jeden jak wiadomo wikol, drugi osakrylowy (do klejenia wykładzin), trzeci poliuretanowy (wylewa się i powstaje pianka).

Ja jak na razie stwierdziłem, że jak dobrze spasowane, to byle czym będzie dobrze trzymać, ale znowu poliuretanowy ma właściwości wypełniająco-uszczelniające, więc byłby dość ciekawy (tylko że 200zł 5l). Mam dziwne wrażenie, że w fabrykach czymś takim kleją, bo na filmiku z Tonsila mieli coś podobnie wyglądającego, strasznie szybko łapało.

Czego Wy używacie?

ale do czego?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
      Czego Wy używacie?
      W zależności od przeznaczenia....

Skomentuj

Do klejenia płyt oczywiście.

Skomentuj

Soudal 66a
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

nie wiem jaką wytrzymałość ma ten soudal ale pattex wood też ma bardzo mocne wiązanie. Drewno pęka a spoina zostaje

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post o 23:35 ----------

Soudal 66a
            jaka jest lepkość tego kleju? podobna do wikolu?

Skomentuj

Ja uzywam Tytana D4, lapie w ok 30-40 minut, co jak na poliuretan jest calkiem niezlym wynikiem.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Henkel Moment - bardzo dobry klej kontaktowy do klejenia forniru do płyt na zimo, wiec do płyt na pewno się sprawdzi.

Skomentuj

Nie miałem tego kleju, ale jeśli to alternatywa butaprenu, to nie nada się do klejenia płyt ze sobą.

Jednak widzę, że poliuretan jest używany, najgorzej tylko jak gdzieś kapnie, albo pobrudzą się ręce, gorzej to zmyć niż superglue, dość mocny klej (miałem trochę Cosmopur chyba 810).

Co do zdania "drewno pęka a spoina zostaje" - tak właśnie ma być z każdym klejem do drewna, jeśli szczelina jest niewielka, kleju nie wejdzie dużo i drewno jest bardzo mocno połączone, gorzej już się klei, gdy płyty są pocięte pilarką i jakieś nierówności występują, wtedy najpewniej będzie klej + wkręty, wikol troszkę chyba traci na objętości po wyschnięciu, a taki poliuretan dodatkowo by jeszcze wypełnił, no i klei się do prawie wszystkiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
                    Henkel Moment - bardzo dobry klej kontaktowy do klejenia forniru do płyt na zimo, wiec do płyt na pewno się sprawdzi.
                    A to się przypadkiem nie nazywa Pattex Universal Classic obecnie ? ;-)

Jest też wersja Pattex Universal Gel, ale niestety nigdzie nie mogę wyrwać :/

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      Nie miałem tego kleju, ale jeśli to alternatywa butaprenu, to nie nada się do klejenia płyt ze sobą.
                      Klej jest podobnej konsystencji i barwy co butapren jednak to zupełnie inna bajka - to klej kontaktowy - smarujesz dwie powierzchnie i raz "styknięte" już nie dają się oderwać... także niema szans na poprawę :)

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                      A to się przypadkiem nie nazywa Pattex Universal Classic obecnie ? ;-)
                      Zdaje się że właśnie o to chodzi - z tego co widzę w sieci - od ostatniego mojego zakupu mocno podrożał...

Skomentuj

Jest też wersja Pattex Universal Gel, ale niestety nigdzie nie mogę wyrwać :/
                        W takim razie może Timebond.

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:27 ----------

Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
                        Napewno nie będzie lepszy do drewna niż wikol.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          W takim razie może Timebond.
                          Jakieś opinie ?

Pattexa mam już wypróbowanego (w wersji Classic) i wiem, że robi co do niego należy. Chciałem wypróbować tą wersję Gel bo w teorii eliminuje wady wersji Classic, ale z jakiegoś powodu nawet w necie tego praktycznie nie idzie dostać O_o

Skomentuj

Timebond jest bardzo dobry, niekapiący i mocny ale drogi.

http://www.cementone.pl/produkty.php?nr=19&gr=10

Skomentuj

Jakieś opinie ?

Pattexa mam już wypróbowanego (w wersji Classic) i wiem, że robi co do niego należy. Chciałem wypróbować tą wersję Gel bo w teorii eliminuje wady wersji Classic, ale z jakiegoś powodu nawet w necie tego praktycznie nie idzie dostać O_o
                              Ja wlsnie robilem fornir Gelem i powiem ci ze bez porownania lepszy (Wczesniej uzywalem clasic). Ma konsystencje Budyniu nie ciagnie sie tak strasznie jak clasic i latwiej sie naklada. Do dodstania w Castoramie np. bez problemu. Mialem kleic na Timebond ale on kosztuje u mnie 50 zl puszka a pozatym jest tylko w sklepach zajmujacych sie drewnem i obrobka (co wada nie jest u mnie to tego pelno). Zeby nie bylo watpliwosci klej tak samo mocny do forniru jak poprzednik "nie-zel". Do oklejenia dwoch skrzynek starczylo spokojnie. Kleilem nakladajac na fornir i mdf obracalem skrzynki i same swoim ciezarem dociskaly na rownej powierzchni. Efekt Idalny zero burchli po lakierze i innych wykwitow.

Skomentuj

Mam właśnie coś co nazywa się Uzin KE2570, prawdopodobnie klej do wykładzin i styropianu, jest elastyczny i o wiele bardziej lepki od wikolu, też "na wodzie".
                                Monitorki pokleiłem i nawet trzyma, zobaczę co będzie z frontem, bo mam zamiar zamontować bez wkrętów.

Skomentuj

Jeżeli nie przeszkadza, że klej jest odrobinę elastyczny to polecam K+D..
                                  http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0470.pdf
                                  Mega mocny klej, który łączy praktycznie wszystko

Skomentuj

Chyba najświeższy temat o klejach, a słowo sklejka w nim nie padło. Dla uzupełnienia
                                    Jakim klejem traktować sklejkę?

Skomentuj

Jakim chcesz. Jak masz idealnie spasowane formatki, to klej bialy. Jak masz ubytki i potrzebujesz wypelnienia to poliuretan. Jak chcesz zrobic obudowe ze sklejki i zostawic ja na zewnątrz to poliuretanu nie polecam.

Skomentuj

Czy idealnie, to wyjdzie w "praniu".
                                        Nie będzie forniru, więc raczej tzw. biały klej. Nie planuję wkrętów, więc stąd wątpliwość, czy pierwszy z brzegu wikol podoła. Dlatego wsadziłęm to w temat o "najmocniejszym" kleju
                                        Będę kleił tzw. podłogówki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X