Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zmniejszenie otworu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zmniejszenie otworu

Panowie mam taki problem w jednej kolumnie podfrezowanie pod głośnik wysokotonowy wyszło mi o niecały 1mm za duże na średnicy przez to głośnik w chodzi z dużym luzem i widać szczelinę to czy jest jakiś patent na zmniejszenie średnicy o ten niecały mm? Czy jak zamocuję głośnik w środku to mogę zaszpachlować tą szczelinę. Obudowa już złożona i ciężko będzie teraz front wymienić lub dokleić nowy bo na bokach już fornir siedzi :/

jesli dajesz fornir wytnij maly dlugi pasek i go przyklej. Tylko najpierw zrob to wlasnie we frezie a przednia scianke przyklej na koniec aby dobrze ci sie zlicowalo. Gdyby bylo jeszcze malo daj drugi pasek. 1 mm zgubisz dosc latwo

Skomentuj

Można też próbować zrobić masę na bazie drobnych wiórów wymieszanych z klejem ale w tym przypadku chyba nie jest to dobre rozwiązanie. Z punktu widzenia technologii trzeba było najpierw frezować front i spasować a potem składać do kupy.

Skomentuj

Eclipse dziś zobaczę jak to wyjdzie w sumie nie pomyślałem o tym :)
        Last edited by Rot; 10.10.2013, 12:30.

Skomentuj

- Głośnik w folie
          - przykręcić
          - dookoła wypełnić szczelinę szpachlą do drewna (samochodową, żywicą poliestrową czy czymkolwiek)
          - poczekać aż wyschnie
          - odkręcić głośnik
          - usunąć folie
          - zeszlifować szpachlę na płasko
          - zafornirować front.
          - profit

;-)

Skomentuj

Ja polecam metodę Eclipse. Paski forniru na szerokość podfrezowania i obklejasz po okręgu. Później szlifujesz na równo z frontem i fornir na górę.

Skomentuj

Tak też zrobiłem i wyszło elegancko :) Dzięki Eclipse

gi twoja rada też całkiem spoko na przyszłość zapamiętam :)

A teraz inne pytanie panowie czym wycinacie w fornirze naklejonym już na front otwory na głośniki szczególnie w miejscu gdzie podfrezowanie jest? Tam ma być idealnie bo będzie to widoczna krawędź. Wycinałem takim małym nożykiem otwór pod terminal i sporo zabawy przy tym ale on jest prostokątny więc nie poszło tak źle ale szczerze przy głośnikach mam obawę i póki schnie wolę zaczerpnąć rady :)

Skomentuj

Bo najpierw klei się fornir a dopiero wycina otwory i frezuje :) Teraz to tylko wyciąć mniejszy otwór w fornirze i szlifować.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Następnym razem tak zrobię niestety teraz sobie muszę poradzić z tym jak mam :) Pytam bo widziałem w projektach innych że robili też w tej kolejności i im to ładnie wychodziło więc szukam porady :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rot Zobacz posta
                    Następnym razem tak zrobię niestety teraz sobie muszę poradzić z tym jak mam :) Pytam bo widziałem w projektach innych że robili też w tej kolejności i im to ładnie wychodziło więc szukam porady :)
                    Raz pomoglem moze uda mi sie drugi raz :)
                    a wiec
                    masz podfrezowany otwor i naklejsza na calosc fornir. Po tym jak wyschnie robisz dziure srubokretem i wycinasz kawaleczek zbedny forniru. Nastepnie
                    przecinasz fornir w otworze glosnika na krzyz ale nie do samej krawedzi frezu. Potem sa dwie metody:
                    1. Dokladna pracochlonna. Odcionasz na okolo nozyczkami do paznokci np. fornir a krawedz szlifujesz papierem 120 np. tak ze osiagasz naturalny ogranicznik w postaci krawedzi okregu
                    2. Latwy i mniej precyzyjny - wciskasz delikatnie fornir po krawedzi palcami tak zeby rowniutko zaczal pekac wzdloz krawedzi okregu. Kiedy zrobisz to na okolo te zbedna "membrane fornirowa"wciskasz do srodka. Nastepnie szlifujesz wzdluz krawedzi papierem tez moze byc 12. Naturalnie odcina ci sie sam. Po chwili wyciagasz srodek forniru z okregu glosnika i masz ladna krawedz boczna.

Wiem ze to tak troche skomplikowanie ale poradzisz sobie.

Skomentuj

Faktycznie najlepiej jest frezować otwory pod głośniki w już ofornirowanych skrzynkach. Ale jak już się zdarzy na odwrót to ja znam jeszcze jedną metodę. Raz ją zastosowałem i wyszło OK.
                      1. Wycinasz wstępnie skalpelem taki otwór w fornirze, by głośnik wszedł na tyle do środka, by kosz oparł się na obudowie.
                      2. Z troszkę większą precyzją wycinasz bardziej fornir w miejscach gdzie będą śruby mocujące głośnik- tak by odsłonić otwory na wkręty w obudowie, które mam nadzieję zrobiłeś przed fornirowaniem. Jeśli nie masz otworów na wkręty to ta metoda się nie sprawdzi.
                      3. Przykręcasz głośnik ale z czuciem, by śruby nie wciągnęły go do środka i nie połamały forniru.
                      4. Skalpelem precyzyjnie jedziesz wkoło kosza, ale tak by nie przeciąć forniru do końca.
                      5. Odkręcasz głośnik. Łatwiejszy i mniej upierdliwy w obróbce fornir możesz teraz po kawałku odłamywać. Bardziej upierdliwy musisz potraktować do końca skalpelem.
                      6. Lekki szlif papierkiem ściernym i finito:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rot Zobacz posta
                        A teraz inne pytanie panowie czym wycinacie w fornirze naklejonym już na front otwory na głośniki szczególnie w miejscu gdzie podfrezowanie jest? Tam ma być idealnie bo będzie to widoczna krawędź. Wycinałem takim małym nożykiem otwór pod terminal i sporo zabawy przy tym ale on jest prostokątny więc nie poszło tak źle ale szczerze przy głośnikach mam obawę i póki schnie wolę zaczerpnąć rady :)
                        Wyciąć z grubsza nożykiem i wykończyć frezem z lożyskiem ?

Skomentuj

Najpierw usuwa sie fornir nozykiem mozliwie blisko krawedzi frezu, a pozniej zawijasz papier scierny na wyciety krazek mdf i szlifujesz delikatnie po okregu az wyrownasz fornir.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                            Wyciąć z grubsza nożykiem i wykończyć frezem z lożyskiem ?
                            Przy grubości podfrezowania 2-5mm nie podejdzie łożysko.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Przy grubości podfrezowania 2-5mm nie podejdzie łożysko.
                              Tyż fakt, zależy od glębokości podfrezowania.

Skomentuj

Dzięki za rady chyba faktycznie przytnę ile się da i będę szlifował. Jeszcze tylko ostatnie pytanie czy między głośnik a skrzynię dajecie jakieś uszczelnienie? jakąś taśmę gumową albo coś? Patrzyłem są takie taśmy ale grubość 2mm tylko znalazłem i boję się że mi za bardzo wypchną z podfrezowanych otworów głośniki :/

Skomentuj

Uszczelke mozna zrobic chocby z kawalka tekturki. Cyrkiel, nozyczki i uszczelka gotowa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Uszczelke mozna zrobic chocby z kawalka tekturki. Cyrkiel, nozyczki i uszczelka gotowa :)
                                    Dobrym sposobem na uszczelke sa tez podkladki pod mysz z takiej pseudo pianki. Kosztuje to pare zl. Inna sprawa ze na rancie glosnika jest taka uszczelka wiec wg mnie nie ma koniecznosci dawania chyba ze cos nie rowno jest wyfrezowane. Jak sie daje nakretki pazurkowe i imbusy to sila docisku jest bardzo dobra i szczelnosc jest i tak bez zadnych uszczelek dodatkowych,

Skomentuj

Cześć to mój pierwszy post, choć forum czytam na bieżąco :) . Robię pewien projekt kolumn , niestety podczas frezowania pod niskotonowy glosnik pomyliłem się i zrobiłem 2mm większy otwór,
                                      dodatkowo cała kolumna będzie malowana na czarno.
                                      Jeśli przykleje pasek forniru i polakieruję go , to może się zdarzyć , że z czasem powstanie jakieś pęknięcie i będzie widać sztukowanie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Łukasz.kos Zobacz posta
                                        podczas frezowania pod niskotonowy glosnik pomyliłem się i zrobiłem 2mm większy otwór
                                        Otwór pod głośnik czy frez pod kosz?

Jeśli frez i teraz chcesz nakleić fornir od wewnętrznej jego strony, to moim zdaniem będzie ciężko to obrobić tak, aby później nie było to widoczne po lakierowaniu. I może to brzydko wyglądać, bardziej niż za duży frez.
                                        Last edited by marian; 25.01.2021, 09:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X