Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rageneracja Tonsil - Membrany i zawieszenie ! Potrzebna pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rageneracja Tonsil - Membrany i zawieszenie ! Potrzebna pomoc.

Witam, od kilku dni mam w domu kolumny Tonsila, nie mam 100% pewności czy to są Mildtony, ponieważ brak tabliczek i maskownic do potencjometrów. I chciałbym w nich wymienić membrany razem z zawieszeniem, głośniki mają z pewnością wiele lat (ponad 18) i są po przejściach, takich jak wduszanie rękoma przez dzieci, czy brak zawieszenia przedniego i podarte membrany. Chciałbym je przywrócić do normalnego stanu, w grę wchodzą małe koszty i własnoręczna robota, przyznam że w kieszeni mam 80 zł, do regeneracji są 2 kolumny o tych samych uszkodzeniach. Zależy mi na czasie i jak najmniejszych kosztach ponieważ głośniki są w 80% moje (ponieważ będę je oddawał na jakieś imprezy ogródkowe) i nie che w nich pakować dużo pieniędzy. Rozumiem że kasa = efekt, ale przeczytałem i oglądałem masę informacji na temat regeneracji i ich kosztów, więc myślę że nie jest to bardzo trudne ani kosztowne.

Moje cele to:

- Uszczelnienie pudła od środka sylikonem
    - Przywrócenie do idealnego stanu wygłuszenia (zostawiam oryginalne szmatki tonsila, nie są złe)
    - Wymiana membran w głośnikach nisko i średnio tonowych (12cm i 25cm)
    - Wstawienie brakujących zawieszeń przednich w głośnikach niskotonowych(w średnio od razu też bo się mocno kruszą przy lekkim przejechaniu o puszkiem palca)

Co mam:

- Butapren w tubce (lub od znajomego prawdziwy z puchy)
    - 80 zł
    - podstawowe narzędzia (śrubokręty, nożyki,)

To co załatwię lub mogę załatwić:

- Lutownicę (do usunięcia kleju)
    - Rozpuszczalnik nitro (do odtłuszczenia)

Co chcę kupić:

- http://allegro.pl/tonsil-altus-110-a...625998271.html

I tu chcę jednej z porad, czy warto to kupić ? Nadaje się ? Zawieszenie jest gumowe czyli raczej dobre.

Druga to jak to zrobić by było dobrze, wiem mniej więcej jak kleić, (membranę do kołnierza cewki powinno się kleić klejem żywicznym, kecz takiego nie posiadam)

Jak wkleić taką membranę do kołnierza cewki (karakas lub kosz nie wiem jak się to fachowo nazywa), czy trzeba będzie coś docinać ? (jeżeli nie będzie chciało wejść na kołnierz cewki)

I najważniejsze czy taki laik jak ja będzie wstanie to zrobić ? Lubię dłubać, uczę się zawodu elektryk mechanik agd. No i czy różnica w dźwięku będzie znacząca ? Głośniki z pewnością nie będą chodziły na Full, ponieważ kolumny są w nie dużym pokoju i wokół pełno sąsiadów (ale w dzień 2 piosenki można trochę głośniej zapodać:biggrin:)

Prosze bardzo o pomoc widzę że to forum nie jest prowadzone przez niedoświadczone osoby i mam nadzieje że podołam wyzwaniu.

Witam! Ja regenerowałem na piance http://allegro.pl/4-membrany-na-pian...622781453.html i u tego sprzedawcy można kupić klej taki biały http://allegro.pl/klej-do-laczenia-c...623162010.html do łączenia cewki z membraną. Zawieszenie do kocha możesz na butapren skleić tylko z piankę może rozpuszczać
    Lutownicą się kleju nie usuwa.
    Jak się czujesz na siłach to zrobić to musisz uzbroić się w cierpliwość i być bardzo dokładnym.
    Jeśli masz zamiar używać ich do imprez to lepsza będzie guma.

Skomentuj

Dzięki ci za opowiedz, z pewnością postawił bym na gumę, ze względu na wytrzymałość, lecz dźwięk z pewnością będzie inny, bo guma ma pewnie całkiem inny wpływ niż pianka.

Tak więc postawię na gumę(może jeżeli ktoś mnie przekona do pianki), zestaw z gumą kosztuje o kilka złoty więcej i zawieszenie gumowe będzie można kleić butaprenem co nie ?

Mam jeszcze kolejne pytanie, sprawdzam głośniki niskotonowe, jeden jeszcze zamontowany drugi magnesem do dołu i oby dwa szurają o łączenie cewki z membraną, dodam jeszcze raz że są bez przednich amortyzatorów. Głośniki średnio tonowe można powiedzieć że są w stanie idealnym nie szurają(ale z pewnością wymienię zawieszenie w nich bo się kruszy)

Dodaje zdjęcia:

Last edited by Pro_Pop; 21.10.2013, 22:13.

Skomentuj

Szurają bo nie mają resora górnego ale przez to cewka mogła ulec uszkodzeniu.

Skomentuj

Jak sprawdzałem cewkę przez tą cienką szczelinę nie widać by się coś tam przypaliło , a same głośniki przed zdemontowaniem ładnie grały

Skomentuj

Nie chodzi o przypalenie tylko czy cewka nie jest poobcierana przez nabiegunnik?

Skomentuj

Nie wiem na tą chwilę, na głośnikach jest jeszcze membrana. Da się to sprawdzić nie naruszając dolnego resora ?

Skomentuj

Nie da się. Możesz miernikiem porównać wstępnie impedancje ze sprawnym głośnikiem.

Skomentuj

Ja do tej pory wszystkie pianki kleiłem na butapren i nic mi się nie rozpuszczało
                  W razie czego moge zapodać link do timelapse'a jak regenerowałem GDMa..

Skomentuj

Ja piankę też kleiłem na butapren ale trzeba uważać zeby nie dać za dużo butaprenu.

Skomentuj

Dzisiaj wykorzystałem 17 zł na , Rozcieńczalnik Nitro, małą puszkę Butaprenu 0,2 l w zupełności starczy to na 4 membrany i zawieszenie i do tego zostanie to na dobowe sprawy
                      (przynajmniej nie zgęstnieje), pędzel mały, i na koniec klej uniwersalny - POLIMEROWY, klei on między innymi styropian, drewno, szkło. Jutro także przyjdą membrany z przyklejonymi zawieszeniami (gumowymi, mam nadzieje że gumowe).

Michał93, każda pomoc się przyda chętnie poproszę link.

Skomentuj

Czaruję...
                      X