Witam, od kilku dni mam w domu kolumny Tonsila, nie mam 100% pewności czy to są Mildtony, ponieważ brak tabliczek i maskownic do potencjometrów. I chciałbym w nich wymienić membrany razem z zawieszeniem, głośniki mają z pewnością wiele lat (ponad 18) i są po przejściach, takich jak wduszanie rękoma przez dzieci, czy brak zawieszenia przedniego i podarte membrany. Chciałbym je przywrócić do normalnego stanu, w grę wchodzą małe koszty i własnoręczna robota, przyznam że w kieszeni mam 80 zł, do regeneracji są 2 kolumny o tych samych uszkodzeniach. Zależy mi na czasie i jak najmniejszych kosztach ponieważ głośniki są w 80% moje (ponieważ będę je oddawał na jakieś imprezy ogródkowe) i nie che w nich pakować dużo pieniędzy. Rozumiem że kasa = efekt, ale przeczytałem i oglądałem masę informacji na temat regeneracji i ich kosztów, więc myślę że nie jest to bardzo trudne ani kosztowne.
Moje cele to:
- Uszczelnienie pudła od środka sylikonem
- Przywrócenie do idealnego stanu wygłuszenia (zostawiam oryginalne szmatki tonsila, nie są złe)
- Wymiana membran w głośnikach nisko i średnio tonowych (12cm i 25cm)
- Wstawienie brakujących zawieszeń przednich w głośnikach niskotonowych(w średnio od razu też bo się mocno kruszą przy lekkim przejechaniu o puszkiem palca)
Co mam:
- Butapren w tubce (lub od znajomego prawdziwy z puchy)
- 80 zł
- podstawowe narzędzia (śrubokręty, nożyki,)
To co załatwię lub mogę załatwić:
- Lutownicę (do usunięcia kleju)
- Rozpuszczalnik nitro (do odtłuszczenia)
Co chcę kupić:
- http://allegro.pl/tonsil-altus-110-a...625998271.html
I tu chcę jednej z porad, czy warto to kupić ? Nadaje się ? Zawieszenie jest gumowe czyli raczej dobre.
Druga to jak to zrobić by było dobrze, wiem mniej więcej jak kleić, (membranę do kołnierza cewki powinno się kleić klejem żywicznym, kecz takiego nie posiadam)
Jak wkleić taką membranę do kołnierza cewki (karakas lub kosz nie wiem jak się to fachowo nazywa), czy trzeba będzie coś docinać ? (jeżeli nie będzie chciało wejść na kołnierz cewki)
I najważniejsze czy taki laik jak ja będzie wstanie to zrobić ? Lubię dłubać, uczę się zawodu elektryk mechanik agd. No i czy różnica w dźwięku będzie znacząca ? Głośniki z pewnością nie będą chodziły na Full, ponieważ kolumny są w nie dużym pokoju i wokół pełno sąsiadów (ale w dzień 2 piosenki można trochę głośniej zapodać:biggrin:)
Prosze bardzo o pomoc widzę że to forum nie jest prowadzone przez niedoświadczone osoby i mam nadzieje że podołam wyzwaniu.
Moje cele to:
- Uszczelnienie pudła od środka sylikonem
- Przywrócenie do idealnego stanu wygłuszenia (zostawiam oryginalne szmatki tonsila, nie są złe)
- Wymiana membran w głośnikach nisko i średnio tonowych (12cm i 25cm)
- Wstawienie brakujących zawieszeń przednich w głośnikach niskotonowych(w średnio od razu też bo się mocno kruszą przy lekkim przejechaniu o puszkiem palca)
Co mam:
- Butapren w tubce (lub od znajomego prawdziwy z puchy)
- 80 zł
- podstawowe narzędzia (śrubokręty, nożyki,)
To co załatwię lub mogę załatwić:
- Lutownicę (do usunięcia kleju)
- Rozpuszczalnik nitro (do odtłuszczenia)
Co chcę kupić:
- http://allegro.pl/tonsil-altus-110-a...625998271.html
I tu chcę jednej z porad, czy warto to kupić ? Nadaje się ? Zawieszenie jest gumowe czyli raczej dobre.
Druga to jak to zrobić by było dobrze, wiem mniej więcej jak kleić, (membranę do kołnierza cewki powinno się kleić klejem żywicznym, kecz takiego nie posiadam)
Jak wkleić taką membranę do kołnierza cewki (karakas lub kosz nie wiem jak się to fachowo nazywa), czy trzeba będzie coś docinać ? (jeżeli nie będzie chciało wejść na kołnierz cewki)
I najważniejsze czy taki laik jak ja będzie wstanie to zrobić ? Lubię dłubać, uczę się zawodu elektryk mechanik agd. No i czy różnica w dźwięku będzie znacząca ? Głośniki z pewnością nie będą chodziły na Full, ponieważ kolumny są w nie dużym pokoju i wokół pełno sąsiadów (ale w dzień 2 piosenki można trochę głośniej zapodać:biggrin:)
Prosze bardzo o pomoc widzę że to forum nie jest prowadzone przez niedoświadczone osoby i mam nadzieje że podołam wyzwaniu.
Skomentuj