Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TIG - spawanie itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TIG - spawanie itp.

TIG (ang. tungsten inert gas) lub GTAW (gas tungsten arc welding) – metoda spawania nietopliwą elektrodą wolframową w osłonie gazów obojętnych takich jak argon, hel lub mieszanki argonu i helu.

Właśnie odpaliłem butlę z argonem i spawarkę z TIGiem .... więc metalowe wyzwania diyowca czekają foty niebawem....

Ci co wiedzą co się szykuje proszę o zachowanie ciszy

Ci co nie wiedzą też obiecują zachować milczenie ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      TIG (ang. tungsten inert gas) lub GTAW (gas tungsten arc welding) – metoda spawania nietopliwą elektrodą wolframową w osłonie gazów obojętnych takich jak argon, hel lub mieszanki argonu i helu.

Właśnie odpaliłem butlę z argonem i spawarkę z TIGiem .... więc metalowe wyzwania diyowca czekają foty niebawem....

Ci co wiedzą co się szykuje proszę o zachowanie ciszy
      Abyś miał motywację)

Skomentuj

Ręcznie tego tak nie zrobię ale coś podobnego zawsze muszę wykupić karnet na prąd i pożyczcie mi czas coby się pobawić mimo że 28lat na karku na naukę spawania nigdy za późno... a trening czyni mistrza... nogi do stołu już stoją...

Na szczęście to inwertorówka z TIGiem dla ładnej spoiny TIG ... dla szybkości i taniości MMA (zwykła elektroda) zobaczymy jak z kasą będę stał to migomata se fundnę

Skomentuj

Próbuj z tigiem. Fajna zabawa. Jak sie pobawisz i polubisz z ta metoda to migomatu mozesz juz nie chcieć tak jak ja :)

Skomentuj

A troche wprawy i z ręki tez sliczne spawy wychodzą. I TIG ma to do siebie ze zawsze mozesz sie cofnąć i poprawić spraw jak ci krzywo wyjdzie. Migomatem juz niestety nie.

Skomentuj

Tyle ze spoina z migomatu jest mocniejsza. Tigiem to pachwiny albo aluminium.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                Tyle ze spoina z migomatu jest mocniejsza....
                Straszne banialuki piszesz. Poczytaj trochę i nie mieszaj kolegom w głowie.
                Dlaczego wszędzie tam (patrz np całe orurowanie w elektrowniach atomowych, naprawa płatów śrub okrętowych) używa się TIG. Skoro jest 5 razy wolniejszy w spawanie.

Skomentuj

Jesli sie pomylilem to przepraszam. Duzo rozmawiam z bratem ktory jest spawaczem i zawsze to podkreslal. Znajomy 10lat spawa juz statki we Wloszech i to tylko elektrodówka (chodzi o konstrukcje).

Skomentuj

W takim razie niech brat trochę poczyta i popyta.
                    W przypadku konstrukcji statków ww przez Ciebie metoda jest wystarczająca.

Skomentuj

Dobrze piszesz Jimy.
                      Migomatem i "elektrycznie" są pocniejsze i wytrzymalsze spawy, materiału tak nieściąga jak tigiem.
                      Tig jest bdb gdzie ważna jest estetyka np przemysł spożywczy.
                      Co do okrętów to elektrodami spawają.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                        Tig jest bdb gdzie ważna jest estetyka
                        Dlatego pachwiny w cyrklu do frezarki beda u mnie Tigiem spawane

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                          Dobrze piszesz Jimy.
                          Migomatem i "elektrycznie" są pocniejsze i wytrzymalsze spawy, materiału tak nieściąga jak tigiem.
                          Kolejne banialuki.
                          Jak myślisz, bo na pewno nie wiesz, ile energii jest dostarczane dla każdej z tych technik.?
                          Odpowiedz jest: dwa razy mniej TIG niż pozostałe techniki. A co za tym idzie.....

Dlatego TIG np w spożywce? Nikt nie wymaga estetycznych spawów tylko wytrzymałych a przede wszystkim spawów, które nie posiadają porów, tzn nie ma miejsc gdzie mogą powstawać siedliska bakterii.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                          Dlatego pachwiny w cyrklu do frezarki beda u mnie Tigiem spawane
                          .... i będzie krzywy jak resor w Polonezie.

Skomentuj

Widzę że kolega na szybko czyta google.
                            Popytaj spawaczy lub popraktykuj trochę, wtedy pogadamy.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Prawda jest taka, że tig ma jedną bardzo dużą zaletę, która bije na głowie elektrody i migi ; NIE PRYSKA
                              Last edited by _NATAN_5064; 10.04.2014, 10:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                                .... i będzie krzywy jak resor w Polonezie.
                                Wybacz ale chyba nie wiesz co mowisz .... Jesli dam rade to w tygodniu zrobie podstawe. Stawiam krate ze bedzie prosta. Jesli nie uda mi sie w ten weekend to w nastepnym z pewnoscia. Obiecuje ze wstawie zdjecia i skonfrontuje z Twoja wypowiedzia

Skomentuj

Spawajac migiem najzwylkejsze przęsło (2 profile poziomo i szczebelki w pionie) zawsze po tej samej stronie, od spawania wygielo sie 2cm na ok 2m. Szczebelki co 11cm.

Skomentuj

panowie nie chcę się wymądrzać ale TIG jest najbardziej zaawansowanym i najlepszym sposobem spawania. Stosuje sie go wszedzie tam gdzie potrzebna jest duża wytrzymałość elementów spawanych przy zachowaniu niskiej masy. Czyli co za tym idzie elementy są cienko ścienne. proszę sprobujcie pospawać np. ramę rowerową elektrodą. Że nie wspomnę o aluminium i tytanie. Elektroda jest dobra do pochewtania płotu lub innych niwymagajacych konstrukcji.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                      TIG jest najbardziej zaawansowanym i najlepszym sposobem spawania.
                                      Ja myslalem ze spawanie plazmowe

Skomentuj

Jimy czepiasz się. Mam na myśli metody przez was wymienione tj. MIG TIG I ELEKTRODA

jesli chodzi w ogóle to myślę że nawet laser. Miałem okazję podziwiać takie cudo w firmie robiącej silniki elektryczne do beinga i airbusa. Tylko koszt 500000€ :)
                                        Last edited by sylvek; 10.04.2014, 12:21.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X