Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana układu SMD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana układu SMD

Witam,

właśnie padł mi układ PGA2311U - mam nadzieję, że tylko on. Zasadniczo trzymam się z daleka od wszystkiego wykonanego w technologi SMD bo nie mam ani doświadczenia ani narzędzi ale postanowiłem zapytać czy możecie mi podpowiedzieć jakąś domową metodę aby zdemontować uszkodzony element i zastąpić go nowym. Obciąć delikatnie wszystkie wyprowadzenia i po kolei odlutować ? Chyba gdzieś kiedyś widziałem taki patent aby przewlec pod scalakiem cienki drucik DNE i podgrzewajac po kolei pojedyncze wyprowadzenia przeciągać go pod nimi. Doradźcie coś proszę. A jak nie ma szans na to by PCB ocalało to poszukam kogoś kto mi to zrobi.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Tu jest fajne: http://www.ajawe.pl/poradnik.htm
    A konkretnie:
    http://www.ajawe.pl/files/Lutowanie_smd_dem.pdf

na obrazkach wygląda wykonalnie, niech się ktoś z doświadczeniem wypowie czy to ma ręce i nogi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
      Chyba gdzieś kiedyś widziałem taki patent aby przewlec pod scalakiem cienki drucik DNE i podgrzewajac po kolei pojedyncze wyprowadzenia przeciągać go pod nimi.
      Powinno się udać. Ja po prostu zalewam wszystkie nóżki cyną , podgrzewam z obu stron i ściągam układ.

Skomentuj

Odsysasz cynę plecionką . Tylko dużo topnika daj .
        Nic nie trzeba odginać itp.
        Jak masz opalarkę to też możesz wykorzystać jako hot air

Skomentuj

Czyli jeśli dobrze rozumiem, ta duża ilość cyny powoduje, że podgrzewamy jednocześnie wszystkie nóżki z jednej strony ? Kurde nie, nie mam opalarki...

Skomentuj

Tak, cyna ma za zadanie przenieść temperaturę na całość. Po zdjęciu układu, tak jak pisał raven, odsysasz nadmiar z płytki za pomocą plecionki i topnika. Jak nie masz plecionki można użyć zwykłego przewodu miedzianego byleby druciki były jak najcieńsze. Do hot air trzeba mieć trochę wprawy a jak tego nie robiłeś to opalarką możesz zdmuchnąć połowę elementów z płytki nim odlutujesz to co chciałeś albo coś spalić ;-).

Skomentuj

Ok, mam trochę złomu elektronicznego z układami SMD i urządzę mały poligon. Jeśli będzie mi to wychodziło i uda mi się wylutować a następnie wlutować układ na miejsce to przejdę do naprawy. Jeśli nie to znajomy z zakładu RTV mający do czynienia z takimi operacjami na co dzień na pewno mi to zrobi.

Czy pomożecie mi jeszcze w kwestii przyczyny tej awarii, czy założyć nowy post w dziale elektronika ?

Skomentuj

Witam,

bardzo proszę o opinię bardziej doświadczonych ode mnie elektroników. Czy tak zaprojektowana i wykonana płytka:

mogła być przyczyną tego, że w momencie wyłączania przekaźnika zasilającego główny transformator powstało przepięcie, które przeniknęło do zasilania sterownika i zabiło PGA ? Zanim naprawię go muszę rozwiązać tą zagadkę aby sytuacja się nie powtórzyła. Uprzedzając pytanie o brak diody przy cewce przekaźnika piszę, że znajduje się ona już na płytce sterownika. Sterowanie odbywa się za pośrednictwem tranzystora PNP w układzie otwartego kolektora a w obwodzie emitera jest rezystor 10R do dodatniej szyny zasilania.
                Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
                Jacek Zieliński

Skomentuj

Czy równolegle do cewki przekaźnika masz w układzie diodę zabezpieczającą? Bo jak nie to mogło tak się zdarzyć.

Skomentuj

Bezpośrednio przy przekaźniku nie mam, ale tak jak napisałem, producent zamontował na płytce sterownika diodę typu 1N4*** równolegle do styków złącza przeznaczonego do sterowania zewnętrznym przekaźnikiem. Myślisz, że może mieć znaczenie iż jest ona fizycznie umieszczona w odległości tych kilkunastu centymetrów od cewki ?

Skomentuj

Poligon doświadczalny w postaci starej płyty ze skanera czy jakiejś tam drukarki potwierdził, że wylutowanie układu poprzez zalanie nóżek cyną jest dobrą metodą nawet dla takiego wapniaka jak ja. Pady ocalały i nadają się do ponownego montażu. Druga część czyli wlutowanie ich spowrotem przede mną. Niestety, ale nie będę już w stanie potwierdzić, że operacja powiodła się pod względem elektronicznym bo nie ma szans na uruchomienie tej płyty. Dobre i to ...

Skomentuj

Jacku, daj znać jak Ci poszło. Plecionkę zastępuje świetnie ekran z koncentryków, najlepiej pleciony :)

Skomentuj

Cześć krajanie.

Panowie ze sklepu na Długiej mają coś tam zamawiać z TME i przy okazji sprowadzą mi PGA. Kurcze nie wiem czy się nie zgapiłem. W dokumentacji jest napisane, że programowo i pin to pin zgodny jest jakiś CSS (nie pamiętam pełnego oznaczenia) i na allegro jest on sporo tańszy.
                          Może Ty masz w zanadrzu jakiś pomysł dlaczego padł. Nie mam pojęcia czy zabiło go przepięcie od strony zasilania przy wyłączaniu trafa o sporej mocy czy przepięcie od strony przekaźnika. No ale wtedy chyba przebiłoby tranzystor sterujący a on ma się całkiem dobrze i prawidłowo steruje cewką przekaźnika...

Pozdrawiam,

Skomentuj

A możesz udostępnić schemat całości (albo link jakiś)? Będzie łatwiej :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

BTW, CS3310 to chyba zamiennik PGA, a samo PGA w US lub HK kosztuje ok. 10$ za szt. przy zakupie detalicznym. (List będzie pewnie kosztował 4$, chyba że trafisz na promocję na ebaju o będzie "free") Jedyna wada to czas - w utsource.net przeważnie ok. 3 tygodnie.

Ale przy cenie w TME nie ma sensu (33,40 netto)
                            Last edited by infinity; 15.05.2014, 13:25.

Skomentuj

Uuuuu nie ma szans bo nic nie mam. To takie coś:

http://www.ebay.com/itm/YJ-PGA2311-p.../200883993569?

Trochę pobieżnie sprawdzałem sieć i nie znalazłem żadnego schematu jednoznacznie opisanego, że to to. Z drugiej strony to nic skomplikowanego czego nawet ja bym nie rozumiał. Procek, wyświetlacz, PGA, kilka elementów na krzyż. Resztę załatwia program.

Działało to znakomicie zasilane z oddzielnego trafa jak również z uzwojeń pomocniczych głównego transformatora planowanego wzmacniacza. Co jeszcze mogę opisać nie mam pojęcia. Martwi mnie, że z tego co zrozumiałem, to ten scalak ma poziomy napięć zasilania charakterystyczne dla TTL-i i wyższe napięcie na zasilaniu go zabija

A tu zdjęcie pokazujące, że za tranzystorem sterującym cewką jest nawet schowana dioda wpięta równolegle do dedykowanych do tego celu pinów:

https://diyaudio.pl/i/16734/q8zmngfz...1396788686.jpg.

Kurcze to chyba nie z tej strony układu należy szukać przyczyny. Nie wiem.
                              Last edited by Jacek Zieliński; 15.05.2014, 13:33.

Skomentuj

Zasilania są (powinny być) dwa. Analogowa część zasilana jest Va+, Va- +/-5V (max. 5,5V każde) a cyfrowa Vd 5V (też max. 5,5V) przy czym różnica między Va+ i Vd nie może być większa od 0,3V. Teraz masz niepowtarzalną okazję zmierzyć

A procek żyje?

Skomentuj

Wszystkie funkcje nie związane z PGA działają. Czy porty podłączone do potencjometru to się dopiero okaże. To budrzetowa konstrukcja i nie ma w niej mowy o rozdzieleniu zasilania. Dwa stabilizatory i tyle. Aczkolwiek nie zauważyłem żadnych wad tego rozwiązania.

Skomentuj

W jakiej sytuacji padł układ? co się dokładnie działo.

Skomentuj

Tak, jak napisałem. Sterownik prawidłowo wysterował przekaźnik. Załączyło się główne trafo. Postanowiłem wyłączyć wszystko z pilota. W tym momencie nastąpił reset sterownika. Po uruchomieniu wyświetlacz nie pokazywał niczego a w głośnikach pojawił się brum raczej sporej mocy. I tyle. Wejścia ZCEN i MUTE są połączone do plusa przez rezystor 10R ( o ile dobrze pamiętam) i było na nim 1,5 V spadku napięcia. Żadnej reakcji na sterowanie z procesora a stabilizator +5V i sam PGA po chwili stawały się gorące.
                                      Układ wylutowałem. Jutra powinienem mieć nowy. Jednak zajęcia praktyczne na starej płycie pokazały, że bez wymaganej wprawy, doświadczenia i stosownych narzędzi mogę mieć problem z jego prawidłowym montażem. Podjadę do znajomego.
                                      Celem eliminacji potencjalnych błędów na płytce zasilacza pomocniczego z przekaźnikiem wprowadziłem zmiany:

- przekaźnik odłącza teraz trafo tylko "z jednej strony"
                                      - równolegle do styków przekaźnika kondensator 10nF/~250V
                                      - równolegle do cewki przekaźnika dioda
                                      - w szereg z cewką przekaźnika rezystor 10R

W takiej konfiguracji, ale dalej bez PGA sterownik bez problemu przeszedł testy wielokrotnego włączenia i wyłączenia trafa wraz z podłączonym zasilaczem głównym. Niestety, ale dalej nie mam pojęcia co spowodowało uszkodzenie.
                                      Mam złe przeczucia odnośnie portów procesora. Coś nie koniecznie widać na ekranie oscyloskopu przebieg SCLK. Obym się mylił...
                                      Last edited by Jacek Zieliński; 18.05.2014, 21:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                        Coś nie koniecznie widać na ekranie oscyloskopu przebieg SCLK. Obym się mylił...
                                        Oscyloskopy analogowe są po prostu do dupy do takich spraw. Przydałby się trigger i nagranie przebiegu. A jeszcze lepiej to oscyloskop z dekodowaniem SPI.

Jak zgubiłeś program tego MCU to jest to też niepowtarzalna okazja aby samemu napisać oprogramowanie, które jest relatywnie proste (impulsator + PGA + włączanie przekaźników). W temacie E-450 widziałem, że interesowałeś się programem do sterowania PGA to i mógłbyś coś w ten kierunek iść :)
                                        Last edited by .3lite; 19.05.2014, 01:06.

Skomentuj

Czaruję...