Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Otwór16mm w aluminium 6mm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Otwór16mm w aluminium 6mm

Hej,
    Nawiązując do mojego wcześniejszego wątku o przełączniku monostabilnym napotkałem kolejny problem :)
    Chciałbym we froncie aluminiowym o grubości 6mm wywiercić otwór montażowy dla tego włącznika o średnicy 16mm :

Jakich narzędzi użyć? Czy wiertło stopniowe nada się w przypadku aluminium o grubości 6mm?

Nawet wiertłem do drewna to zrobisz zapiętym do wiertarki na korbkę... Oczywiście najpierw musiałbyś jakąś mniejszą średnicą to przewiercić.

Skomentuj

trzeba bylo pomyslec o tym na etapie projektowania - bys wypalil na laserze

tak, wiertlo stopniowe bedzie idealne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        trzeba bylo pomyslec o tym na etapie projektowania - bys wypalil na laserze
        Wiadomo, że by wycieli :) jednak do konca nie bylem zdecydowany czy w ogóle umieszczać cokolwiek na froncie - wyszło dopiero teraz :)

Czy w wiertle stopniowym nie zahaczę stopniem "wyżej" zanim przewierce na wylot? jakie tam są odstępy? wiertło będę zamawiał a w necie takich informacji nie podają :/

Skomentuj

Zamieszczone przez v1ckdesigns Zobacz posta
          Czy w wiertle stopniowym nie zahaczę stopniem "wyżej" zanim przewierce na wylot?
          "niestety" zahaczysz - zrobi to fazke gotowego otworu
          mysle ze te 5mm stopien ma. nie mam pod reka zadnego zeby zmierzyc

Skomentuj

cóz.. spróbuje rozwierać raz z jednej raz z drugiej strony :)
            Dzieki za info!

Skomentuj

Ja u siebie tak robiłem nie raz.
              Raz z jednej a raz z drugiej, a to co w środku nie zebrało to frezem na wiertarkę.
              Idealnie wychodzi.

Skomentuj

z obu stron tylko ostatni stopien

Skomentuj

A nie masz kogoś znajomego kto ma wiertarkę stołową ? Można by założyć ograniczenie głębokości wiercenia i wtedy nie zahaczysz kolejnym stopniem.

Skomentuj

niestety - nikt ze znajomych nie posiada bardziej wyszukanych narzędzi niż śrubokręt czy kombinerki ^^
                    Myślałem, o tym żeby kupić uchwyt do zwykłej wiertarki dla precyzji ale wszystkie które oglądałem miały straszne luzy o_0

zamówię wiertło i zobaczę jak wyjdzie :)

Skomentuj

Nie na temat...
                      Czyje te paluchy od nogi we froncie odbite ?? Zainwestuj w kapcie bo nie ma nic gorszego niż zimno w stopy ;/

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                        Nie na temat...
                        Czyje te paluchy od nogi we froncie odbite ?? Zainwestuj w kapcie bo nie ma nic gorszego niż zimno w stopy ;/
                        forum rzadzi, forum radzi, forum nigdy Cie nie zdradzi :P

dobrze że paluchy, bo na allegro pojawiały się nieco bardziej zaskakujące narządy.

Last edited by Rhainkraft; 24.06.2014, 23:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                          Nie na temat...

Cytat Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                          Nie na temat...
                          forum rzadzi, forum radzi, forum nigdy Cie nie zdradzi :P

dobrze że paluchy, bo na allegro pojawiały się nieco bardziej zaskakujące narządy.
                          Cholera miałem nadzieję, że nikt nie zauważy

Skomentuj

Uważaj żeby ci wirów nie ciągła bo potrafią nieźle porysować blachę, najlepiej wiercić z drugiej strony panelu.
                            Wiertło stopniowe ma jakieś 3mm skosu pomiędzy stopniami. Przy 6mm materiale trzeba będzie poprawiać z drugiej strony otwór bo 16mm nie przejdzie na wylot.
                            Pamiętaj że aluminium też lubi "mazidło".

Skomentuj

Najlepiej posmarować jakimś alkoholem nawet żeby się nie ciągnęło alu.
                              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

oklejenie taśma malarską nie uchroni przed porysowaniem?
                                Ps. czy tak wypolerowane aluminium można zabezpieczyć lakierem ?

Skomentuj

Do chłodzenia możesz denaturatu użyć bo sprytu to szkoda

Skomentuj

Nie mialem do czynienia z takim wiertlem, ale przy zwyklym moglo by przetrzec jedna warstwe tasmy malarskiej.
                                    Lakierem moze nie, ale chyba da sie zrobic bezbarwna anode

Skomentuj

W blasze 6 mm można już użyć otwornicy .
                                      Pytanie czy koszt porządnej otwornicy będzie dla Ciebie znośny. Taniej wyjdzie kupno choinki .
                                      Alu jednak miękkie warto by zacisnąć ten front pomiędzy dwiema płytami ze sklejki tym bardziej że zapewne będziesz wiercić "z ręki "

Skomentuj

Byłem wczoraj w sklepach poszukać wierteł stopniowych - nie znalazłem nic poniżej 250zł o_0
                                        Czy te z allegro za 40zł nadają się żeby chociaż jeden otwór nimi zrobić ? bo takie wiertło ze sklepu to mnie wyjdzie więcej niż cała moja obudowa

Skomentuj

Czaruję...
                                        X