Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

warsztat diy/garaż/lakiernia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

warsztat diy/garaż/lakiernia

Otóż luźne dywagacje na temat miejsca do DIY

Czy wynająć coś, czy postawic blaszaka i go ocieplić ?? Co będzie lepsze?? Miałem robić w blaszaku który już mam ale w nim samochód stoi ....

U mnie wynajem to około 150zł /mc plus prąd....

Miałem też pomysł żeby postawić takie coś jak chłodnie robią... czyli blacha z wełną w środku .....

Jakie są wasze propozycje .... pytajcie będę odpowiadał jakie są moje realia ....

ja jakbym mógł postawić swój to bym kombinował

Skomentuj

Postawiłem w tym roku z gazobetonu 24 garaż ok 30m kryty blachą trapezową. Zimno jak 150. Docelowo mam zamiar postawić tam piec szamotowy z kominem stalowym ok 140 który będzie służył też jako promiennik. Mały metraż np z płyty jak stawiają hale magazynowe(blacha, piana, blacha) łatwo ogrzejesz webastem. Nie wyobrażam sobie pracy gdy lód na zęby wchodzi.
      Last edited by seba007; 25.10.2014, 21:47.

Skomentuj

Postawić blaszaka, uszczelnić go, kupić kozę jak poniżej, rozciągnąć rury dookoła i tylko pozostaje dłubać.
        http://allegro.pl/piec-7-piecyk-koza...728030719.html

Skomentuj

Możesz postawić też garaż z płyt betonowych ogrodzeniowych, szybko się stawia i jest trwały. Widziałem też ocieplane styropianem i zaciągnięte klejem. Osobiście wolałbym taki od blaszaka.

Skomentuj

Nie na temat...
            ja chce mieć ogródek !

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              Czy wynająć coś, czy postawic blaszaka
              To zależy gdzie chciał byś wynająć a gdzie stawiać tego blaszaka.
              Wynająć w sensie murowany garaż u kogoś?
              A ten blaszak to u siebie koło domu?

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              pytajcie będę odpowiadał jakie są moje realia ....
              No właśnie najpierw musisz konkrety napisać

Skomentuj

Jak masz u siebie gdzie to stawiaj nawet się nie zastanawiaj.
                Blaszak czy murowany?
                Murowany! półkę normalnie do ściany przykręcisz i będzie cieplej i szczelniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                  Postawiłem w tym roku z gazobetonu 24 garaż ok 30m kryty blachą trapezową. Zimno jak 150. Docelowo mam zamiar postawić tam piec szamotowy z kominem stalowym ok 140 który będzie służył też jako promiennik. Mały metraż np z płyty jak stawiają hale magazynowe(blacha, piana, blacha) łatwo ogrzejesz webastem. Nie wyobrażam sobie pracy gdy lód na zęby wchodzi.
                  Owszem jak najbardziej ale nie mam działki.. musiałbym kupić i tu robią się koszta. Działka, pustaki, robocizna, tarcica, blacha.... tą kasę bym wolał włożyć już w dom.....

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Postawić blaszaka, uszczelnić go, kupić kozę jak poniżej, rozciągnąć rury dookoła i tylko pozostaje dłubać.
                  Lepiej i taniej ale to bym musiał pogadać z ojcem czy można blaszaka postawić następnego na ogrodzie

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                  Możesz postawić też garaż z płyt betonowych ogrodzeniowych, szybko się stawia i jest trwały. Widziałem też ocieplane styropianem i zaciągnięte klejem. Osobiście wolałbym taki od blaszaka.
                  Też sie zastanawiałem

Problem jest taki.... nie wiem czy mi rodzice dadzą postawić na ogrodzie blaszaka lub betonowca.... Gdybym miał własną działkę ..... z prądem chociaż... to bym ogrodził i postawiłbym dom z garazem i warsztatem a do obecnych robót to mi cokolwiek by wystarczyło ...w lecie miałem twardo pracować ale w tygodniu praca...weekendy praca dorywcza... więc tylko niedziela mi zostaje ale .... rodzice by mnie ubili za to ze pracuję w niedzielę

Maszyn mam pod dostatkiem ale nie mam gdzie tego trzymać jakaś hala by się przydała... z ogrzewaniem bym sobie dał radę piecyk sobie sam pospawam

Skomentuj

tylko pamiętaj - jak garaż to i kanał

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                      tylko pamiętaj - jak garaż to i kanał
                      To bardziej mi chodzi nie o garaż tylko o stolarnio-warsztat

Kanał już mam

Skomentuj

W zimie, z postawionym blaszakiem i piecem w środku, martwiłbym się tylko wpływem wilgoci i niskiej temp na materiał przechowywany w garazu. W końcu cały czas piecem grzać nie będziesz żeby utrzymać ciepło.

Skomentuj

Weź pod uwagę, że garaż będzie zaopatrzony w cenne rzeczy, a jak ktoś to przyuważy w niestrzeżonym blaszanym garażu to będzie słabo...

Jeśli wynajmiesz garaż blaszany lub murowany to nie sądzę, żeby właściciel pozwolił Ci wstawić tam piec węglowy, nawet najmniejszy, wtedy pozostaję Ci webasto itp. w sumie za 5 lat wynajmu za 150zł/msc zapłacisz 9 tys.

Jeśli sam byś chciał stawiać to kupno ziemi, pozwolenia, budowanie, policz ile to Cie będzie kosztowało (albo może ktoś niedawno budował, jakie są koszty?). Aczkolwiek taki garaż zawsze możesz sprzedać i za parę lat nawet zarobić.

Jeśli chciałbyś stawiać blaszaka i później go ocieplać to rozejrzyj się za płytami obornickimi, łatwo się buduję i już są ocieplone wełną lub pianką. A jakieś drugiej kategorii są całkiem tanie.

Ja na Twoim miejscu chyba bym się dobrze rozejrzał czy ktoś w okolicy nie ma takiego garażu który kiedyś był budowany pod przydomową działalność. (np. mój sąsiad stolarz wynajmuję swoją starą stolarnię, nie pracuję w niej z racji wieku). No chyba że masz wolną gotówkę to postawiłbym murowany dobrze ocieplony garażo-warsztat.

Skomentuj

Pogadaj wpierw z rodzicami.

Skomentuj

Rozejrzyj się może najpierw za działką. Kawałek swojej ziemi się przyda.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Do czego to dochodzi.... Ludzie kupują działki, stawiają sami warsztaty, po to aby podlubac i realizowac swoje audio hobby :)

...ja tez chce miec ogrodek

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                  W zimie, z postawionym blaszakiem i piecem w środku, martwiłbym się tylko wpływem wilgoci i niskiej temp na materiał przechowywany w garazu. W końcu cały czas piecem grzać nie będziesz żeby utrzymać ciepło.
                                  Wiec jak garaż blaszak to ocieplony przynajmniej wełną lub styropianem.

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                                  Weź pod uwagę, że garaż będzie zaopatrzony w cenne rzeczy, a jak ktoś to przyuważy w niestrzeżonym blaszanym garażu to będzie słabo...
                                  Jeśli blaszak to tylko na ogrodzonym terenie najlepiej blisko domu. Czyli na ogrodzie blisko domu ;]

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Rozejrzyj się może najpierw za działką. Kawałek swojej ziemi się przyda.
                                  Działka już jest że tak powiem w trakcie muszę tylko poczekać na przypływ gotówki

Skomentuj

Akurat jestem w temacie bo żona wręczyła mi nakaz eksmisji z garażu :)
                                    Jestem zdania, ze jak coś budować to tak aby nie poprawiać i modyfikować co roku. Czyli zbierać kasę i zrobić raz a porządnie.
                                    Za kilka dni zaczynam się przeprowadzać:

No i najważniejsze pomieszczenie:
                                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                      Akurat jestem w temacie bo żona wręczyła mi nakaz eksmisji z garażu
                                      Jestem zdania, ze jak coś budować to tak aby nie poprawiać i modyfikować co roku. Czyli zbierać kasę i zrobić raz a porządnie.
                                      Zdradzisz na PW jaki koszt czegoś takiego ??

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Akurat jestem w temacie bo żona wręczyła mi nakaz eksmisji z garażu :)

No i najważniejsze pomieszczenie:
                                        Wrzucisz plan tego z wymiarami?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X