Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

warsztat diy/garaż/lakiernia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Wrzucisz plan tego z wymiarami?
    Jeśli kogoś interesuje to proszę pisać na PW.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Podaj wymiary zewn i gra :)

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
        Możesz postawić też garaż z płyt betonowych ogrodzeniowych, szybko się stawia i jest trwały. Widziałem też ocieplane styropianem i zaciągnięte klejem. Osobiście wolałbym taki od blaszaka.
        znajomi motocyklisci po pożarze garazu postawili wlasnie taki betonowy. po wylaniu fundamentow postawili caly garaz w jeden dzien
        tez bym wolal taki + 20cm ocieplenia niz blaszaka

150zl za garaz to nie jest duzo
        jezeli masz mozliwosci finansowe i miejsce to oczywiste jest ze lepiej postawic swoj.
        ale jak juz stawiac swoj to duzy z mysla o pracy na lata

Skomentuj

Posiadam takowy, wybudowalismy ich 14 w rzedzie, wiec nie jest ocieplony, w srodku wylewka, plyty doszczelnione pianka, na dachu blacha plus folia para. Budowalismy to 7 lat temu, wtedy o ile pamietam wyszlo to taniej niz blaszaki (nie liczac bram) dzis nie wiem jak to wychodzi, ale jak dla mnie komfort jest zupelnie inny w porownaniu z zimnym nie "oddychajacym" blaszakiem.

Skomentuj

No miałem właśnie proponowaćkonstrukcję drewnianą, można to fajnie zrobić i ocieplić.
            Jakbym nie miał swojej norki to sam bym tak stawiał.

Skomentuj

Na razie obstawiam właśnie garaż z płyt betonowych. Lepsze to niz goła blacha....

Wymiary 4x6 z dachem z blachy ocieplony 10cm styropianem a w środku wylewka. Koszt około 5-6 tys PLN. Gadałem dzisiaj z gościem co takie coś stawiają... nie trzeba żadnych zezwoleń bo jak coś to rozbierasz. Instalacja elektryczna w środku potem (wystarczy 230V) i jakaś nagrzewnica nawet elektryczna.

Skomentuj

ploter a widziałeś mój garaż? Konstrukcja jest zrobiona na szkielecie z rur, na ziemi wylewka, ściany to płyta osb obłożona z zewnątrz styropianem 50 mm, na to putz. Na dachu jest drewniana konstrukcja + blacha trapezowa, dodatkowo ociepliłem to wełną mineralną 100 mm i płytą osb żeby nie pyliło. Powierzchni nie pamiętam, ale audi a8 w wersji long wchodzi spokojnie i trochu wolnego miejsca zostanie :)
                Last edited by taz; 26.10.2014, 19:48.
                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                  Instalacja elektryczna w środku potem (wystarczy 230V)
                  profilaktycznie zrob 3 fazy - wiecej mozliwosci

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                    audi a8 w wersji long wchodzi spokojnie i trochu wolnego miejsca zostanie
                    Bardziej miałem na myśli warsztat, stolarnię dla robienia w hobby niż garaż.... proszę moda o zmianę tytułu tematu.....
                    Last edited by ploter; 26.10.2014, 19:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                      ploter a widziałeś mój garaż? Konstrukcja jest zrobiona na szkielecie z rur, na ziemi wylewka, ściany to płyta osb obłożona z zewnątrz styropianem 50 mm, na to putz. Na dachu jest drewniana konstrukcja + blacha trapezowa, dodatkowo ociepliłem to wełną mineralną 100 mm i płytą osb żeby nie pyliło.
                      ile to kosztowalo?

Skomentuj

A co powiecie na kontener ??

http://allegro.pl/kontener-magazynowy-i4721645702.html

Skomentuj

nie glupie
                          a jaki koszt wylewki pod to?

Skomentuj

A co powiecie na kontener ??
                            Z płyty obornickiej, pisałem o tym materiale... Sam sobie zrobisz taniej...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              ile to kosztowalo?
                              Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, sporo materiałów miałem jako pozostałości po elewacji na domu. Rury były z odzysku, kiedyś służyły jako rury do CO :) Kosztowały przysłowiową flaszkę i kilka tarcz do szlifierki. Ocieplenie dachu (płyta osb + wełna + folia + wkręty) wyszło coś około 1000 zł. Putz na ściany nie był tani, ale to już mój wybór, zawsze można dać nieco jaśniejszy odcień i cena spada znacznie. Nie wiem jak obecnie kształtują się ceny, ale wątpię aby udało się zbudować podobny garaż za mniej niż 6000 zł. Zawsze można budować etapami, ja na początku nie miałem okien i ocieplenia dachu :)
                              Last edited by taz; 26.10.2014, 20:42.
                              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                              Grado SR125i

Skomentuj

nie trzeba żadnych zezwoleń bo jak coś to rozbierasz.
                                Taki budynek gospodarczy do 25m, (nie mylić z garażem bo na taki trzeba pozwolenie na budowę) trzeba zgłosić w odpowiednim urzędzie aby potem nie rozbierać. Każdy ma innych sąsiadów więc lepiej zrobić to jak się należy.
                                Płtyty betonowe są tanie 4 elementy wraz ze słupem to koszt 120 zł max. Nie trzeba fundamentów przesadnych.

Skomentuj

Taki budynek gospodarczy do 25m, (nie mylić z garażem bo na taki trzeba pozwolenie na budowę) trzeba zgłosić w odpowiednim urzędzie aby potem nie rozbierać. Każdy ma innych sąsiadów więc lepiej zrobić to jak się należy.
                                  Płtyty betonowe są tanie 4 elementy wraz ze słupem to koszt 120 zł max. Nie trzeba fundamentów przesadnych.
                                  Potwierdzam, zgłaszasz np w starostwie, w ciągu 30dni jak nie przyjdzie odmowa to stawiasz i tyle w temacie. :)

Skomentuj

Płtyty betonowe są tanie 4 elementy wraz ze słupem to koszt 120 zł max.
                                    az tak tanie? :o

Skomentuj

Z tego co mi znajomy mówił to jedna płyta 2m x 0.5 m kosztuje około 26zł :) czy cos w tym stylu... narożniki i łączniki są droższe :)

Skomentuj

to ja bym sie nie zastanawial
                                        niewykonczony styropian wystarczy na poczatek

Skomentuj

Wszystko zależy od regionu. Koło mnie jest spory zakład produkcyjny. Za standardowe ogrodzenie tj. 3 płyty i słup 85 zł, na garaż trzeba dać minimum 5 żeby wyszło ze 2,5 metra wysokości. Nie trzeba żadnych fundamentów, wystarczy minimalna podmurówka, wtedy słupy zalewasz dość solidnie i taki garaż stoi 50 lat :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X