Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czarny fornir - jakies pomysly na good look?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czarny fornir - jakies pomysly na good look?

W niedlugim czasie bede robil swoje kolumny i za sprawa malzonki, moga one byc tylko w kolorze czarnym :( Coz, nie mieszkam sam i tez musze uszanowac jej zdanie.

Zamowilem Aprcot Black i tak sie zastanawiam..., czy da sie cos z tego zrobic dobrego, fajnego, cieszacego oko? Moze ktos z tym kolorem eksperymentowal? Jakies oleje np.

Szkoda postawic czarne klocki "mazniete" klarem :(

Apricot black + czarna bejca ( ewentalnie wymieszane z ciemnym fioletem, bo to w końcu śliwka :) )+ lakier
    Last edited by ruffpl; 08.02.2015, 06:54.

Skomentuj

Tak wygląda Apricot Black pod jedną warstwą czarnej bejcy + lakier:

Skomentuj

:thumbup: bardzo ładnie

Skomentuj

A tak wygląda pod samym lakierem bez bejcy:

Skomentuj

Z czarna bejca wyglada MEGA!! Juz wiem, ze tak zrobie, dzieki :)

Skomentuj

Spoko, polecam ten fornir bo jest bardzo bardzo łatwy w obróbce a efekt końcowy wychodzi niezły.

Skomentuj

A z ciekawosci spytam, duzo schodzi bejcy na malowanie nia kolumn, dajmy na to tej wielkosci co na zdjeciu? Szczerze jeszcze nigdy w zyciu nie bejcowalem i jestem ciekaw :) A no i troche laickie pytanie, bejcowac mozna prawdziwy fornir jak i tez modyfikowany? Chyba to nie gra roli, prawda?

Skomentuj

Można bejcować i naturalny i modyfikowany. Ja robiłem to bejcą rustykalną czarną. Na subwoofer ze zdjęcia poszło ok 1/3 buteleczki (chyba 0,2l) więc na kolumny wysokości 100cm, przy dwukrotnym malowaniu powiedzmy że zużyjesz max dwie buteleczki za ok 10zł/szt.

Skomentuj

Super!! Juz sie doczekac nie moge, kiedy zaczne. Raz, ze mnie sie podoba efekt, dwa zona tez bedzie zadowolona bo sa czarne :) Dzieki wielkie za pomoc :)

EDIT: Jakis preferowany producent bejcy? :)

Taka czarna bedzie ok? : http://allegro.pl/bejca-nitro-0-45-l...014840928.html
                    Last edited by rutkose; 08.02.2015, 12:53.

Skomentuj

Ja miałem chyba taką http://www.nomi.pl/pl-PL/produkt/Bej...2572,5218.html. Nie wiem czy ona jest nitro. Jakiej byś nie kupił, to najpierw zrób test na kawałku forniru naklejonym na desce i jak wyschnie pociągnij lakierem. Zobaczysz czy wszystko będzie ok.

Skomentuj

Tylko czarnego koloru juz nie ma, wiec musze zamowic cos z allegro :(

Skomentuj

Jaki lakier będziesz na to dawał?

Skomentuj

Polmat SATIN bo taki zostal mi po lakierowaniu stolu Chyba, ze masz jakis lepszy pomysl :)
                            Last edited by rutkose; 08.02.2015, 13:49.

Skomentuj

Ja właśnie walcze 1,5 miesiąca z czarnym fornirem jest to "wenge czarne" z zagłoby, fornir modyfikowany bardzo cienki. Największym problemem jest lakierowanie, musicie byc świadomi ze na idealnie czarnym fornirze wszystko będzie widać, każde lekkie odbicie czy nawet lekkie wgniecenie lakieru...

Skomentuj

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
                                Polmat SATIN
                                Ale jaki to lakier? Wodny? Nitro? Poliuretan?
                                Ja generalnie słaby jestem w znajomości możliwości łączenia lakierów i podkładów ze sobą. U siebie na miejscu nie masz gdzie kupić bejcy?

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                Największym problemem jest lakierowanie, musicie byc świadomi ze na idealnie czarnym fornirze wszystko będzie widać, każde lekkie odbicie czy nawet lekkie wgniecenie lakieru...
                                To zależy jak wykańczasz powierzchnię. Jeśli jedziesz na gładziutko z grubą warstwą lakieru na "lustro" to rzeczywiście trzeba się przyłożyć. Natomiast jeśli chcesz zachować widoczną fakturę drewna i tylko "musnąć" ją lakierem np matowym to już większego problemu nie ma z nakładaniem.

Skomentuj

Jest jeszcze Tinto Nero, też u Zagłoby

Skomentuj

Jest to lakier wodny do drewnianych podlog. Nie chce robic super blysku, lustra itp. Chcialbym uzyskac jak najlpiej widoczna strukture drewna, wiec umowmy sie, ze lakier poloze jedynie cienka warstwe w roli ochrony przed kurzem :)

Skomentuj

Czy lakier wodny nie będzie się gryzł z bejcą nitro nie powiem na sto procent bo się nie znam dobrze. Sprawdź najpierw na kawałku forniru. A lakieru możesz spokojnie dać 2-3 cienkie warstwy, i tak będzie widoczna struktura. Oczywiście jeśli nie zeszlifujesz forniru na gładko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                                        To zależy jak wykańczasz powierzchnię. Jeśli jedziesz na gładziutko z grubą warstwą lakieru na "lustro" to rzeczywiście trzeba się przyłożyć. Natomiast jeśli chcesz zachować widoczną fakturę drewna i tylko "musnąć" ją lakierem np matowym to już większego problemu nie ma z nakładaniem.
                                        Oj byś się nie pomylił :) Warunek podstawowy zanim dotkniesz kolumny lakier musi być 1000% suchy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X