A ta pierwsza wersja nie będzie łatwiej zachodziła kurzem i pyłem? W końcu to warsztat, więc pewnie od czasu do czasu coś tam potniesz, przefrezujesz, przeszlifujesz - będzie pełno pyłu, który z czasem osiądzie na tych lamelkach (w lampie z pierwszego linka). Do warsztatu wybrałbym jednak wersję hermetyczną.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Oświetlenie warsztatu
Collapse
X
-
dabyl, nie pomyślałem o tym. Faktycznie hermetyczna będzie wskazana.
Przemcio, od stołu to ja będę miał z 2 metry :P
W takim razie wybór padł na Oprawę hermetyczną EVG + świetlówki T8.
Światłość myślę że 4000K będzie gut.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
No to elegancko jak tak wysoko :)
Co do opraw to czy te czy te to i tak trzeba je myć co jakis czas. Chociaz przez rok po rastrowej nie widac az tak kurzu czy brudu. A lustra w niej robią robią super robote :)
Nad stołem wolałem mocniejsze światło :)
Teraz bede jeszcze jedna kupywał nad piłe i stołowa i napewno bedzie to rastrowa :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tobike Zobacz postaŚwietlówki tradycyjne mają jedną bardzo ważną wadę, elementy wirujące maszyn mogą stać się nieobracające (efekt stroboskopowy). U mnie w pracy zakupiliśmy świetlówki diodowe z czujnikami ruchu i zmierzchu za 170zł więc nie są aż takie drogie. Jak wysoko masz sufit? W swoim warsztacie zainwestowałem w żarówki diodowe 11W/1000lm i jest w końcu jasno (warsztat to mała piwniczka w bloku).
Sam mam Philipsa, montowałem też Bag i nie był zły, ważne by był ciepły start, bo wtedy świetlówki wytrzymają znacznie więcej załączeń (a niestety oprawy/stateczniki z zimnym startem zdarzają się nawet u wiodących producentów).
Z jednej strony takie lepsze stateczniki potrafią być droższe niż cała oprawa, ale też nie jest miłe, gdy w kilku oprawa trzeba te no name wymieniać.Last edited by ampli; 12.03.2015, 21:18.
Skomentuj
-
Jak chcesz tanio i dobrze to najtańsze oprawki z starterami elektronicznymi z castoramy (20zl na 1szt T8 36W) i do tego swietlówki philips graphica tl-d 90 (ok 35zł za 1szt - Ra:95-98) taniej w takiej jakości światła nie kupisz. Startery w tych tanich oprawkach są proste i dosyć dużo wytrzymują. Ewentualna naprawa też nie jest problemem.
Jak chcesz być modny to jakiekolwiek profile ledowe i kilka taśm pod sufitem http://ekotaniej.pl/tasma-led-14-4w-...-samoprzylepna
tylko koniecznie barwa biała naturalna. Kupiłem ostatnio takie do firmy i pierwsze jakie widzę, które świecą sensownym białym światłem przy którym da się pracować bez zajechania oczu.
Skomentuj
-
Ostatecznie kupiłem 3 oprawki EVG (elektryczny starter), każda 2x36W.
Do tego świetlówki T8 4000K każda.
Jak świeci, dam znać.
W chwili obecnej kończy się płytkowanie garażu.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
Skomentuj