Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drukarka 3D w diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Drukarka 3D w diy

Drukarka 3D :) Podejście nr 1

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
    Drukarka 3D :) Podejście nr 1

Wspaniałe! :) Napisz coś więcej o tym :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Wspaniałe! :) Napisz coś więcej o tym :)
      Mój dobry kolega poskładał podstawową drukarkę 3D DIY po czym wydrukowaliśmy używając owej drukarki ulepszenia do niej :) W roli głównej bufor na e88cc ze strony skarabo.net. Obudowa ze zdjęcia jest tylko prototypem i docelowy egzemplarz będzie wydrukowany z filamentu drewnianego, którego barwę (a konkretniej odcień brązu) można regulować temperaturą drukowania. Plastik ze zdjęcia to zwykły ABS - bardzo łatwy w obróbce jak i w samym druku. To dopiero początek przygody z 3D i czeka nas jeszcze sporo pracy, żeby doprowadzić wydruki do "perfekcji". Póki co największym ograniczeniem jest małe pole robocze - na obudowy do monitorów nie ma co liczyć (jeszcze ), ale obudowy pod scalaki są jak najbardziej w zasięgu ręki. Największym plusem jest pełna dowolność w modelowaniu kształtów. Minusem jest to, że każdy taki wydruk dobrze byłoby obrobić - najpierw kąpiel w acetonie a później delikatne ręczne poprawki. Tak czy siak - jest potencjał.
      Last edited by David853; 05.05.2015, 19:42.

Skomentuj

A coś na temat samej drukarki, kosztów i konkurencji na rynku? :)

Skomentuj

To nic innego jak cnc z głowicą natryskową, tak samo działa pazma.
          Póki co w mojej opinii zabawka, trzeba czasu żeby dopracować technologię. Ale potencjał jest...
          W sumie, w dobie oszczędności materiałowej to jest "przyszłość"
          Pozdrawiam
          PS. Sam wolał bym mieć coś z drewna niż z kompozytu drewnianego

Skomentuj

A my robimy pierścienie pod glosniki itd

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

Bardzo dobrze, że robicie. Ale czy to jest ładne??
              Nie tylko względy technologiczne ale i wizualne się liczą. Są ludzie których "jara" drukowanie 3d, jak dla mnie ma obecnie za dużo ograniczeń. Już zdecydowanie ciekawsze są frezarki 5-osi.
              Bo mogą pracować w materiałach naturalnych i robić dużo podobnych rzeczy jak w drukarkach 3d. A takie kosze na głośniki to i tokarka potrafi. Tak tylko mówię, ni żebym się czepiał ;-)

Skomentuj

Koszt "podstawowej" drukarki, którą samemu się składa oscyluje w granicach 2000zł, a koszt materiałów jest bardzo różny. Obudowa z pierwszego postu kosztowała około 5 zł. Jednakże nie jest to świetna drukarka i trzeba się uporać z kilkoma problemami związanymi z wydrukiem już na drodze praktycznego szukania i rozwiązywania problemów pojawiających się podczas wydruków próbnych - czasami jest nim sam filament. U nas póki co najgorzej jest z plastycznością materiału - często pojawiają się wygięcia w kształtach foremnych. Na dniach kupujemy materiał wyższej jakości i będziemy widzieć co i jak. Gdyby ktoś z Was był chętny na jakiś wydruk to proszę o pw - robi się to po kosztach, w celach edukacyjnych - nie wszystko wychodzi prościutko elegancko i tak jak powinno za pierwszym razem

Tranzyt:
                Jest to ładne po obróbce. W postaci surowej nie każdemu będzie się podobać

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                  Bardzo dobrze, że robicie. Ale czy to jest ładne??
                  Nie tylko względy technologiczne ale i wizualne się liczą. Są ludzie których "jara" drukowanie 3d, jak dla mnie ma obecnie za dużo ograniczeń. Już zdecydowanie ciekawsze są frezarki 5-osi.
                  Bo mogą pracować w materiałach naturalnych i robić dużo podobnych rzeczy jak w drukarkach 3d. A takie kosze na głośniki to i tokarka potrafi. Tak tylko mówię, ni żebym się czepiał ;-)
                  Widziałeś gotowy produkt, ze jesteś w stanie ocenić czy ładne czy nie?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widziałeś gotowy produkt, ze jesteś w stanie ocenić czy ładne czy nie?
                    Widzę zdjęcia i to nie jest ładne, a przynajmniej dla mnie. Ja wiem to kwestia estetyki. Na 3d można wydrukować cuda. Tylko kłopot polega na tym że te cuda są nie użytkowe.
                    Bo jeśli ktoś pokazuje pierścienie do głośników albo inne detale które są na tyle proste, że mogą być wykonane w konwencjonalny sposób i dają efekt o wiele lepszy bo i materiał to nie pcv tylko alu bąź drewno a nawet stal, to o czym rozmowa. Wydrukujesz z plastiku i pokarzesz mi obudowę drewnianą?? Nie ma takiej opcji. Technologia musi się rozwinąć, teraz raczkuje.
                    Jak pisałem, mam świadomość, to jest przyszłość, ale kłopot jak sam widzę to filament. Zawsze choć może to za mocne słowo - będzie to klej.
                    A kto che mieć wykonane kolumny, bądź elementy z kleju....

Skomentuj

Wg mnie sa nieużytkowe jeśli nie masz na nie pomysłu
                      Nie musisz drukować całych elementow
                      Mozesz zrobic małe elemnty ktore beda częścią calosci

Np taki pierścień do glosnika do którego wycięcie pierścienia z frezem było by ciężkie za pomocą frezarki
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rozumiem że tylko pod tweetery ?

Skomentuj

Tak :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sprzedajecie to :) ?

Skomentuj

Nie
                              Na własny użytek
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakiego pierścienia nie da się zrobić frezarką?

Skomentuj

Pustego w środku frezarka ma to ograniczenie ze nie robi wydmyszek. Wg mnie to jedyna przewaga drukarek.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                    Pustego w środku
                                    Umówmy się tak, ja ci wykonam takie z drewna a ty mi za to zapłacisz. Nie powiem jak to zrobię bo to tajemnica warsztatu, ale będziesz widział kolejne przeloty freza żeby nie było że to robione na tokarce.:)
                                    A za darmo mogę pokazać ci takie zobione np z mdf ze ścianką np. 2 mm
                                    Last edited by Tranzyt; 11.05.2015, 18:23.

Skomentuj

Nawet jakbys zapłacił to patrzeć nie chcę :)

Skomentuj

I dobrze, bo najłatwiej powiedzieć ze się nie da. A nie ze się nie potrafi :-D

Skomentuj

Czaruję...
                                        X