Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Drukarka 3D w diy
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaWspaniałe! :) Napisz coś więcej o tym :)), ale obudowy pod scalaki są jak najbardziej w zasięgu ręki. Największym plusem jest pełna dowolność w modelowaniu kształtów. Minusem jest to, że każdy taki wydruk dobrze byłoby obrobić - najpierw kąpiel w acetonie a później delikatne ręczne poprawki. Tak czy siak - jest potencjał.
Last edited by David853; 05.05.2015, 19:42.
Skomentuj
-
To nic innego jak cnc z głowicą natryskową, tak samo działa pazma.
Póki co w mojej opinii zabawka, trzeba czasu żeby dopracować technologię. Ale potencjał jest...
W sumie, w dobie oszczędności materiałowej to jest "przyszłość"
Pozdrawiam
PS. Sam wolał bym mieć coś z drewna niż z kompozytu drewnianego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
Nie tylko względy technologiczne ale i wizualne się liczą. Są ludzie których "jara" drukowanie 3d, jak dla mnie ma obecnie za dużo ograniczeń. Już zdecydowanie ciekawsze są frezarki 5-osi.
Bo mogą pracować w materiałach naturalnych i robić dużo podobnych rzeczy jak w drukarkach 3d. A takie kosze na głośniki to i tokarka potrafi. Tak tylko mówię, ni żebym się czepiał ;-)
Skomentuj
-
Koszt "podstawowej" drukarki, którą samemu się składa oscyluje w granicach 2000zł, a koszt materiałów jest bardzo różny. Obudowa z pierwszego postu kosztowała około 5 zł. Jednakże nie jest to świetna drukarka i trzeba się uporać z kilkoma problemami związanymi z wydrukiem już na drodze praktycznego szukania i rozwiązywania problemów pojawiających się podczas wydruków próbnych - czasami jest nim sam filament. U nas póki co najgorzej jest z plastycznością materiału - często pojawiają się wygięcia w kształtach foremnych. Na dniach kupujemy materiał wyższej jakości i będziemy widzieć co i jak. Gdyby ktoś z Was był chętny na jakiś wydruk to proszę o pw - robi się to po kosztach, w celach edukacyjnych - nie wszystko wychodzi prościutko elegancko i tak jak powinno za pierwszym razem
Tranzyt:
Jest to ładne po obróbce. W postaci surowej nie każdemu będzie się podobać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz postaBardzo dobrze, że robicie. Ale czy to jest ładne??
Nie tylko względy technologiczne ale i wizualne się liczą. Są ludzie których "jara" drukowanie 3d, jak dla mnie ma obecnie za dużo ograniczeń. Już zdecydowanie ciekawsze są frezarki 5-osi.
Bo mogą pracować w materiałach naturalnych i robić dużo podobnych rzeczy jak w drukarkach 3d. A takie kosze na głośniki to i tokarka potrafi. Tak tylko mówię, ni żebym się czepiał ;-)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWidziałeś gotowy produkt, ze jesteś w stanie ocenić czy ładne czy nie?
Bo jeśli ktoś pokazuje pierścienie do głośników albo inne detale które są na tyle proste, że mogą być wykonane w konwencjonalny sposób i dają efekt o wiele lepszy bo i materiał to nie pcv tylko alu bąź drewno a nawet stal, to o czym rozmowa. Wydrukujesz z plastiku i pokarzesz mi obudowę drewnianą?? Nie ma takiej opcji. Technologia musi się rozwinąć, teraz raczkuje.
Jak pisałem, mam świadomość, to jest przyszłość, ale kłopot jak sam widzę to filament. Zawsze choć może to za mocne słowo - będzie to klej.
A kto che mieć wykonane kolumny, bądź elementy z kleju....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaA my robimy pierścienie pod glosniki itd?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz postaPustego w środku
A za darmo mogę pokazać ci takie zobione np z mdf ze ścianką np. 2 mmLast edited by Tranzyt; 11.05.2015, 18:23.
Skomentuj
Skomentuj