Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prasa przejściowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prasa przejściowa

Dzień dobry,
    postawiłem sobie za zadanie wykonanie projektu prasy hydraulicznej do forniru w ramach pracy przejściowej na studiach. Chciałbym uzyskać odpowiedzi na moje pytania od osób, które mają doświadczenie w tej materii. Do projektu potrzebuję odpowiedzi na pytania:
    -jakie należy wywrzeć ciśnienie na powierzchnię forniru podczas klejenia na prasach hydraulicznych
    -jakie używane są najczęściej kleje
    -czy potrzebne jest podgrzewanie płyty dociskającej, żeby zapewnić odpowiednią temperaturę schnięcia kleju
    Z góry dziękuję :)

Prasy półkowe mają różne naciski 3-8 kg/cm2, podgrzewane półki pozwalają skrócić czas klejenia, a ja głownie w prasach spotkałem się z klejem mocznikowym na ciepło i na zimno.

Skomentuj

Ciśnienie 2-4tony/m2 powinno wystarczyć
      Kleje najczęściej białe, wikolowe, kostne, mocznikowe
      Temperatura bardzo pomaga i skraca czas prasowania ale nie jest niezbędna, myślę że 70-80 stopni powinno wystarczyć.

Skomentuj

Kolejne pytanie. Płyty w wiekszosci przypadkow maja wieksza powierzchnie niz powierzchnia forniru zatem fornir musi byc w jakis sposob docinany. W jaki sposob ? Jakas gilotyna ? Nastepnie jak wyglada proces klejenia. Plyta smarowana jest klejem, nastepnie dociete pasy forniru uklada sie obok siebie na plycie a nastepnie trafiaja pod prase ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
          Kolejne pytanie. Płyty w wiekszosci przypadkow maja wieksza powierzchnie niz powierzchnia forniru zatem fornir musi byc w jakis sposob docinany. W jaki sposob ? Jakas gilotyna ? Nastepnie jak wyglada proces klejenia. Plyta smarowana jest klejem, nastepnie dociete pasy forniru uklada sie obok siebie na plycie a nastepnie trafiaja pod prase ?
          Taki fornir trzeba polaczyc przed sklejeniem. Zazwyczaj jest sklejony i "podszyty", wczesniej oczywiscie idealnie przyciety.

Skomentuj

Witam.
            Miałem okazję uruchamiać produkcję z wykorzystaniem pras, gdzie za bazę wykorzystałem między innymi korpus PONAROWSKIEJ prasy, która została zmodernizowana z celu przystosowania do mojego profilu produkcji.
            Najwięcej wiedzy znajdziesz w firmach(jeżeli jeszcze istnieją), które produkowały kiedyś takie maszyny.Ja miałem sprawę uproszczoną, gdyż firmę Ponar mam blisko miejsca zamieszkania.
            Parę spotkań i zdobyłem kontakty kooperantów (wywodzących się z w/w firmy) produkujących części, podzespoły i zespoły dla pras. Tacy ludzie dysponują bezcenną wiedzą, pomocną np przy projektowaniu takich pras.
            Poszukaj np. DTR-ki prasy produkowanej przez "Sopmasz" i tam będziesz miał konkretne rozwiązania potrzebne do twojego projektu.

(prawdopodobnie mam DTR do tej prasy: "SOPMASZ typ DGPWB - 75 / II." Wymiary półek 250 x 130, jakbyś nie znalazł w necie to daj znać.)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Taki fornir trzeba polaczyc przed sklejeniem. Zazwyczaj jest sklejony i "podszyty", wczesniej oczywiscie idealnie przyciety.
              W jaki sposób jest on laczony przed przyklejaniem do plyty ?Podszyty to znaczy sklejony wzdloz krawedzi za pomoca np. cienkich pasow fizeliny ? wiesz w jaki sposob jest docinany fornir ?

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
              Witam.
              Miałem okazję uruchamiać produkcję z wykorzystaniem pras, gdzie za bazę wykorzystałem między innymi korpus PONAROWSKIEJ prasy, która została zmodernizowana z celu przystosowania do mojego profilu produkcji.
              Najwięcej wiedzy znajdziesz w firmach(jeżeli jeszcze istnieją), które produkowały kiedyś takie maszyny.Ja miałem sprawę uproszczoną, gdyż firmę Ponar mam blisko miejsca zamieszkania.
              Parę spotkań i zdobyłem kontakty kooperantów (wywodzących się z w/w firmy) produkujących części, podzespoły i zespoły dla pras. Tacy ludzie dysponują bezcenną wiedzą, pomocną np przy projektowaniu takich pras.
              Poszukaj np. DTR-ki prasy produkowanej przez "Sopmasz" i tam będziesz miał konkretne rozwiązania potrzebne do twojego projektu.

(prawdopodobnie mam DTR do tej prasy: "SOPMASZ typ DGPWB - 75 / II." Wymiary półek 250 x 130, jakbyś nie znalazł w necie to daj znać.)
              Niestety nie znalazlem dtr do pras tej firmy. Kazda pomoc sie przyda, bede bardzo wdzieczny za materialy.
              Last edited by kaczor189; 20.10.2015, 06:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                W jaki sposób jest on laczony przed przyklejaniem do plyty ?Podszyty to znaczy sklejony wzdloz krawedzi za pomoca np. cienkich pasow fizeliny ? wiesz w jaki sposob jest docinany fornir ?
                W warunkach profesjonalnych jest to robione na specjalnych maszynach, najpierw fornir jest krawędziowany na pile do forniru, potem klejony nitką klejową lub cienką taśmą do forniru:

http://www.maszynydodrewna.com/218/k...zem-nowa/2055/
                http://multicamplus.pl/produkty/masz...-wzdluzne.html
                https://www.youtube.com/watch?v=lIyn-pnLoPw

W warunkach domowych można to zrobić frezując krawędzie forniru zaciśniętego (łączonymi krawędziami nad sobą) między dwie prowadnice, frezem z łożyskiem co powinno dać nam równe krawędzie.
                Można to też zrobić ręczną piłką do forniru.
                Innym sposobem jest cięcie ułożonego warstwowo (jak do frezowania) forniru zagłębiarką prowadzoną po prowadnicy (czasami robią to ludzie ciągnąć zagłębiarkę "do tyłu" by zęby mniej szarpały fornir).

Klejenie w warunkach domowych to użycie w wersji mocno budżetowej zwykłej taśmy papierowej, w wersji "lux tak powinno być" specjalnej taśmy do łączenia forniru "Jawa" (lub podobnych).

Najpierw z jednej strony lekko ściskamy płaty forniru do siebie klejąc lekko naciągnięte paski taśmy samoprzylepnej papierowej "w poprzek" linii łączenia, potem odwracamy płat forniru i przyklejamy taśmę "Jawa" na mokro wzdłuż linii łączenia, a taśmę papierową z drugiej strony usuwamy (po wyschnięciu taśmy Jawa). Taśma jawa wysychając dodatkowo dociśnie do siebie krawędzie. Niektórzy nawet kleją linie łączenia (smarując samą krawędź płatów forniru klejem przed ich składaniem na taśmę).

Przy pofalowanych fornirach dochodzi jego prostowanie co robi się poprzez użycie różnej maści zmiękczaczy do forniru i późniejsze suszenie go pod równomiernym obciążeniem, przełożonego pergaminem do odciągania nadmiary wilgoci.
                Last edited by gi; 20.10.2015, 09:23.

Skomentuj

Czy zna ktoś liczbę Poissona dla mdf ?

Skomentuj

Czaruję...
                  X