Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cięcie aluminium

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Im więcej zębów tym droższa wychodzi na to, ale czy lepsza?
    http://allegro.pl/pila-do-aluminium-...325933662.html
    http://allegro.pl/pila-do-aluminium-...325944561.html

Skomentuj

Te sa z wyzszej polki. Zerknij na Globus Type OSA. Sa chyba tansze i potniesz nimi wszystko, lacznie z alu i mdf. Im wiecej zebow tym lepiej, dla jakosci ciecia, ale gorzej dla maszyny.

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
        Nowa kosztuje <1kzł więc szału nie ma
        Nowa zaglebiarka virutexa z dwoma szynami 1.4m za mniej niż 1k zł ? Gdzie ? O_o

Co do cięcia małych kawałków zagłębiarką z dłuższą szyną to nie widzę problemu, nawet 10cm kawałki sie da bez problemu (nawet na szynie 1.4m).
        Last edited by gi; 30.05.2015, 18:59.

Skomentuj

Poza allegro w paru sklepach można już kupić poniżej 1k zł

Zauważyłem że te tarcze z linków które podałem tną aluminium do grubości tylko 3mm. Czym pociąć kawałki 10mm?
          Last edited by toorop; 30.05.2015, 19:25.

Skomentuj

Poza allegro w paru sklepach można już kupić poniżej 1k zł
            Z dwoma (2x) szynami 1.4m ? Można linka ?

Skomentuj

Fakt dopiero teraz zobaczyłem, że jest bez prowadnic.
              http://www.e-narzedziownia.pl/pl_PL/...lebiarka/13770

Skomentuj

[QUOTE= Im wiecej zebow tym lepiej, dla jakosci ciecia, ale gorzej dla maszyny.[/QUOTE]

...że cięższa tarcza?:)

Skomentuj

Zauważyłem że te tarcze z linków które podałem tną aluminium do grubości tylko 3mm. Czym pociąć kawałki 10mm?
                  Zagłębiarką tnąc 5 razy po 2mm na raz ?

Ewentualnie frezarka + wyrzynarka tak jak pisałem wcześniej.

Skomentuj

Niedawno miałem do pocięcia kilka formatek pa12 15mm. Na formatówkę założyłem tarcze, chyba 86Z(320mm, obroty 4200). Kiedyś kupiona do testów, za mało zębów do płyt i za dużo do litego drewna. Szło jak w masło. Nie ma co się bać, najtańsza tarcza i pilarka sobie poradzi przy grubości kilku milimetrów.
                    Last edited by damiani; 30.05.2015, 23:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                      ...że cięższa tarcza?
                      Nie nie, wiecej zebow, to wieksze obciazenie dla silnika. Zazwyczaj tez takie tarcze maja grubszy weglik, zbiera wiecej materialu. O ile ciecie alu to troche inna bajka, ale przy cieciu drewna czy materialow drewnopochodnych, wcale nie jest powiedziane, ze wiecej zebow, to zawsze lepiej. Ja juz sie raz nacialem, kupilem bardzo droga tarcze i nie dalo sie ciac pod katem czegos grubszego niz kilka mm.

Skomentuj

Błąd-więcej zębów to mniejsze obciążenie dla silnika!. Jeżeli zachowasz te same parametry tą samą średnicę tarczy to przy większej ilości zębów jednostkowo przypadnie mniej skrawania materiału co odciąży silnik pilarki, a nie będzie powodowało jego dodatkowego obciążenia (dlatego trochę prześmiewczo zadałem poprzednie pytanie o wagę😊-sorki)

Skomentuj

Błąd-więcej zębów to mniejsze obciążenie dla silnika!
                          Ilość zębów nie ma nic wspólnego z mocą silnika. Przy takim samym posuwie skrawana jest taka sama ilość materiału niezależnie od ilości zębów więc moc również jest potrzebna taka sama. Istotny za to jest kąt natarcia:

Powinien być ujemny przy twardych materiałach (mniej "agresywne" skrawanie) i dodatni przy materiałach miękkich.

Strona 3: http://www.gopol.pl/pdf/3_info.pdf

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie ma takiej reguły ale zazwyczaj im więcej zębów to ten kąt jest mniejszy.

Skomentuj

Ale odzew w temacie :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Podobno u mnie w firmie na pile stołowej jest założona tarcza, która nadaje się do cięcia alu. Muszę w poniedziałek spróbować z cięciem. Jak już to zrobię to opiszę efekty. Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                              Ilość zębów nie ma nic wspólnego z mocą silnika. Przy takim samym posuwie skrawana jest taka sama ilość materiału niezależnie od ilości zębów więc moc również jest potrzebna taka sama.
                              ... a zatem jednostkowo na jeden ząb przypada mniejsza ilość materiału do skrawania(zgoda?). Chyba jest to jednoznaczne, że w takim wypadku użyta siła będzie mniejsza, czytaj mniejsza potrzebna moc silnika fizycznie.
                              Natomiast aspekty techniczne parametrów ostrza w stosunku do różnych materiałów i prędkości skrawania są oczywiste.

Skomentuj

... a zatem jednostkowo na jeden ząb przypada mniejsza ilość materiału do skrawania(zgoda?). Chyba jest to jednoznaczne, że w takim wypadku użyta siła będzie mniejsza, czytaj mniejsza potrzebna moc silnika fizycznie.
                                I tak i nie. Roznice beda rowniez w wysokosci tarczy ponad tnacy material. Z reszta cale clue lezy w predkosci posuwu materialu. Tarcze do drewna z wieksza iloscia zebow, a zazwyczaj rowniez grubsze ( wiekszy rzaz ) choc nie jest to regula. Wieksza liczbe zebow stosuje sie po to, zeby miec lepsza jakosc ciecia, przy jednoczesnie mniejszym kacie natarcia. Czasami stosuje sie nawet ujemne katy weglikow, do takich materialow jak plyty z melamina ( takie tarcze tepia sie dosc szybko i wymagaja czestego ostrzenia, aby miec wysoka jakosc ciecia plyt meblowych). W takim przypadku nie ma mowy o duzym posuwie materialu. Prostym przykladem niech bedzie ciecie sklejki czy mdf. Na mojej pile dysk ma 200mm, standardowo 24 zeby. Dokupilem tarcze Globus Koliber z 34 zebami oraz Freud lu2c z 64 zebami i wiekszym rzaz. Freud w swoich materialach podaje, jaka grubosc maksymalna mozna ciac dana tarcza o okreslonej srednicy. Moja pila ma dosc slaby motor o mocy 1100w, indukcyjny. Mam ja juz kilka lat i znam ja na wylot. Ale do rzeczy. Freudem z wieksza iloscia zebow, nie ma szans ciac z takim posuwem jak przy tarczach z mniejsza iloscia zebow. Proba wiekszego posuwu konczy sie paleniem materialu i spadkiem obrotow silnika. Jeszcze gorszy efekt jest przy cieciu pod katem 45 stopni, ktore jest praktycznie niemozliwe na Freudzie, poniewaz jest za gruba i stawia zbyt duzy opor. Jesli ustawilbym wysokosc pily jako tzw bezpieczna, czyli zeby lekko powyzej materialu, to ciecie stawia jeszcze wiekszy opor silnikowy, poniewaz wieksza ilosc zebow jest w materiale w momencie ciecia. Owszem, przeklada sie to na jakosc, ale jednoczesnie zwalnia posuw i przeciaza silnik.
                                Przy typowych tarczach do ciecia po dlugosci wlokien, stosuje sie tarcze o malej ilosci zebow, z dosc ostrym katem natarcia. Dzieki temu szybkosc tniecia jest wieksza, silnik jest mniej obciazony.
                                Do slabych elektronarzedzi sa specjalne, cienkie pily, ktore stawiaiaj maly opor ciecia i przede wszystkim wyrzut materialu jest znacznie mniejszy. Jednak tutaj jakosc dysku musi byc wysoka, aby utrzymac jego sztywnosc przy jego niewielkiej grubosci.

Skomentuj

PM ja tylko pokazałem konkret dający prostą zależność co do ilości zębów, natomiast kolega damiani dał link:http://www.gopol.pl/pdf/3_info.pdf, i tu masz w pkt2 zalezności V posuwu od ilosci zębów.
                                  Co tu więcej dodawać; dla każdego skrawanego materiału istnieją odpowiednie wartości prędkości posuwowej (bezpośrednio zależnej od ilości zębów i wielkości posuwu na ząb) i zachowanie tych wartości zwiększa jakość ciętej powierzchni jak i trwałość narzędzia.
                                  Co do różnych grubości zębów w tarczach- ja mówiłem tylko o takim przykładzie jaki ty podałeś na początku, czyli poza ilością zębów w tarczy reszta jej parametrów jest constans.
                                  Ja mam GKT55 i tarcza bodajże 48 zębów i po prowadnicy pod kątem 45 stopni praktycznie jak w masło się zagłębia w MDF16mm.

Skomentuj

Ja Ci opisuje czesc mojej praktyki. Twierdze, ze przy wiekszej ilosci zebow posuw moze byc mniejszy, a obciazenie wieksze.

Ja mam GKT55 i tarcza bodajże 48 zębów i po prowadnicy pod kątem 45 stopni praktycznie jak w masło się zagłębia w MDF16mm.
                                    Pila stolowa, a zaglebiarka to inna bajka. A mdf 16 to mozna kroic byle czym.

Skomentuj

A ja Ci kolego część mojej praktyki, w miarę możliwości podpartej teorią, a nie jak w twoim przypadku subiektywnym odczuciem, może dlatego, że kończyłem szkołę 31 lat temu (profil: mechanik obróbki skrawaniem).
                                      pozdro:).

Skomentuj

Gratuluje szkoly i doswiadczenia. Ale zostane przy swoim, bo lepiej mi sluzy przy mojej pracy. Pozdro.

Skomentuj

natomiast kolega damiani dał link:http://www.gopol.pl/pdf/3_info.pdf, i tu masz w pkt2 zalezności V posuwu od ilosci zębów.
                                          Tylko o mocy w tym wzorze ani słowa, pooglądaj sobie chociażby na YT filmiki o skrawaniu HSM...

- - - - - aktualizacja - - - - -

może dlatego, że kończyłem szkołę 31 lat temu (profil: mechanik obróbki skrawaniem).
                                          Może dla tego przeczytaj jakąś dowolną nową książkę na tan temat
                                          Last edited by damiani; 05.06.2015, 00:42.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X