Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pilarka typu ukośnica z posuwem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pilarka typu ukośnica z posuwem

ktoś może używa , coś może więcej powiedzieć , kilka testów czytałem i opinii i tak to małych przycięć fajna sprawa i dość mobilna, może warto się zaopatrzyć w coś takiego,. oczywiście piła stołowa to co innego ale podobno warto zacząć od takiej ukośnicy, trafiłem na opis dwóch firm co mnie zachęciło do tego typu narzędzi :

http://vander.pl/?oferta/obrobka-dre...wu-vcm707.html

http://www.metabo.pl/Kompresory-oraz...916dd55.0.html

obie cena ~1200-1400zł, co prawda w casto widziałem maikte mlt100 za 1500zł no ale ...

Ploty bedziesz robil? To sie nie nadaje na ciecie formatek na kolumny.

Skomentuj

nie mówię że tylko do formatek, formatki to ja akurat zamawiam przycięte na wymiar, a diy nie kończy się tylko na obudowach głośnikowych ale jak lepiej wziąść np makitę mlt100 to pomyśle o czymś takim

Skomentuj

Pila stolowa da Ci wieksze mozliwosci, po prostu.

Skomentuj

piła ukosowa jest fajna ale jak potrzebujesz deski jakieś przycinać z długości, na krótsze i w sumie tu bym skończył jej przeznaczenie
          znowu na pile stołowej też w sumie się da przycinać ale zamiast np. całą 3-4m deską majtać to lecisz sobie idealnie ostrzem przez belkę na ukosowej i masz na 100% obie części 90stopni przecięte

Skomentuj

Mały dewalt jest też ciekawy. Ostatnio robilem płot, szopkę i ine pierdoły na takiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              Mały dewalt jest też ciekawy. Ostatnio robilem płot, szopkę i ine pierdoły na takiej.
              podaj model, bo właśnie do takich pierdółek w domu bym ją potrzebował, czy jakieś listwy, panele itp, niby do tego vadera dają tarcze do cięcia aluminium ciekawe jak to by się sprawdziło

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Pila stolowa da Ci wieksze mozliwosci, po prostu.
                No nie do końca, tym bardziej jeśli chodzi o małe elementy i łączone pod kątami.
                Poza tym na ukośnicy można np łatwo przyciąć np radiatory, profile alu, generalnie fajna sprawa.

Skomentuj

Czyli czego nie zrobię na pile stolowej, a co na kapowce da sie zrobić?

Skomentuj

Jutro napiszę jak nie zapomnę/ mam ją w pracy w samochodzie/ fajna bo lekka jak się gdzieś chce ją wziąć to nie trzeba jej taśtać w 2 osoby :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                      Przypomnę drugi raz dzisiaj...
                      3. Przy omawianym urządzeniu, powinna znaleźć się jego marka i model- Na wypadek, jakby linki z czasem były nieaktywne.

Skomentuj

Edytować nie mogę ale ja pisałem o vader VUD707 oraz metabo gks 254, wydaje mi się że kwestia podejścia bo np wyrzynarką też można ciąć , kwestia indywidualna bo mi się np małe rzeczy czy listewki przycina pilarka ruszając a nie materiałem po stole , ale faktycznie są rzeczy które bym i tak robił na stołowej, nie chce żeby mi zastąpiła takową, bo chciałbym raczej mieć obie ale jak już kupować to dobrze wybrać

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Czyli czego nie zrobię na pile stolowej, a co na kapowce da sie zrobić?
                          Na kapowce za 280zł uciąłem np takie rzeczy:

Nie jest to jakaś super jakość cięcia ale chyba na tej zabawce MTL100 myślę, że wyszłoby gorzej. I bałbym się.
                          Generalnie jak piła stołowa to jakaś lepsza, stacjonarna, a tak to chyba lepiej do małych rzeczy ukośnica a do dużych listwa + zagłębiarka.

A najlepszy patent to: https://www.youtube.com/watch?v=cu5UU10F7NQ -zwłaszcza high-tech counter balance

Skomentuj

Pisz również jakiej kapowki używasz

Skomentuj

Zamieszczone przez kamillos Zobacz posta
                              Na kapowce za 280zł uciąłem np takie rzeczy:

Nie jest to jakaś super jakość cięcia ale chyba na tej zabawce MTL100 myślę, że wyszłoby gorzej. I bałbym się.
                              Generalnie jak piła stołowa to jakaś lepsza, stacjonarna, a tak to chyba lepiej do małych rzeczy ukośnica a do dużych listwa + zagłębiarka.

A najlepszy patent to: https://www.youtube.com/watch?v=cu5UU10F7NQ -zwłaszcza high-tech counter balance
                              No ja mysle, ze MLT100 bylaby wystarczajaca, o ile wiesz jak to zrobic.

https://www.youtube.com/watch?v=tzVUfKslacY

Pila stolowa to najlepsze i najbardziej wszechstronne urzadzenie, ktore po prostu trzeba miec w kazdym warsztacie stolarskim.

Skomentuj

Ale dalej się kłócie nad wyższościa jednego nad drugim a nie o to chodzi bo uważam że cześć się lepiej zrobi na jednym a cześć na drugim, poprostu warto mieć oba

Skomentuj

Warto miec oba, to jasne. Ale jak mozesz miec jedno, to lepiej pile stolowa.

Skomentuj

Jak bym miał mieć jedno to faktycznie bym się nie zastanawiał nad ukosnica

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      ktoś może używa , coś może więcej powiedzieć
                                      Tak, Ja mam dobrą ukośnicę i mogę coś powiedzieć....

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      oczywiście piła stołowa to co innego ale podobno warto zacząć od takiej ukośnicy
                                      "Warto zacząć" ? Jeżeli (taki jak chłopaki napisali wyżej) chcesz zaczynać stawiać płoty i wykonywać ewentualnie ramy do obrazów to OK - przyda się. Jeżeli myślisz o robieniu DIY audio to wykorzystanie jej będzie znikome...

Ja na swojej mogę robić "cuda na kiju" łącznie z wręgowaniem wpustów na zadaną głębokość, a i tak jej nie używam... Była pomocna jedynie jak robiłem ramy do paneli akustycznych - TYLE.

Skomentuj

Tak jak pisałem nie tylko o diy audio myślę bo w tym kierunku jak pisałem planuje mieć też stołową w miarę przyzwoitą mimo że formatki i tak kupuję przyciete, ale czasem są inne pracę w domu w których może się sprawdzić

Skomentuj

Czaruję...
                                        X