Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polymorph jak formować?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Polymorph jak formować?

Ma ktoś pomysł w jaki sposób formować tworzywo Polymorph? Wydaje się że może to być tania alternatywa tworzenia prototypów dla kogoś kto nie ma dostępu do drukarki 3D.

http://www.technologystudent.com/equip1/poly1.htm

Ciekawe, ale 100zł za kg to nie jest zbyt tanio. Do jakiejś drobnicy może się nadać.

Co więcej prototyp można równie dobrze zrobić z jakiejś modeliny czy innej gliny samoutwardzalnej (za 1 - 2.5zł za kg) ;-)
    Last edited by gi; 22.10.2015, 19:22.

Skomentuj

Odpowiedź w temacie masz dokładnie w opisie produktu.
      Podejrzewam, ale to tylko moje domniemania; że zachowuje się jak tworzywa termoformowalne, czyli po przekroczeniu odpowiedniej temperatury (a w tym przypadku stosunkowo niskiej) straci właściwości i stanie się plastyczny.
      Na pewno cena jest idiotyczna i wg mnie sprawdzić się to może tylko do wykonania malutkich foremek typu rękojeść itd. Ale i tak potrzeba modelu ( czy też przedmiotu, który posłuży jako model).
      Wielokrotnie taniej zrobisz takie rzeczy tym co zaproponował kolega gi.

Skomentuj

Doszedłem do wniosku że w domowych warunkach sensowna metoda wytwarzania to odlewanie grawitacyjne. Formę można zrobić np. na tokarką. Mam do was pytania.
        Z jakiego materiału zrobić formę?
        Z jakiego tworzywa wykonywać odlewane detale?

Skomentuj

Rodzaj zastosowanego materiału zależy przede wszystkim od właściwości mechanicznych i chemicznych wyrobu.
          Nie piszesz co chciałbyś robić, więc trudno określić rodzaj tworzywa.

Skomentuj

Na przykład odlać sobie takie coś

Skomentuj

Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje poszukiwania : hurtownia żywic i materiałów do wykonywania modeli i form: http://amod.pl
              Jeżeli posiadasz podstawową wiedzę w tych materiałach to sobie poradzisz, jeżeli nie to udzielą Ci informacji, której potrzebujesz.
              Mają ciekawe żywice zalewowe imitujące odpowiednie materiały.Generalnie cały asortyment od A do Z .
              Jeżeli będziesz miał jakieś pytania to i ja chętnie pomogę. (Oczywiście w miarę swoich możliwości)
              Obecnie nie zaopatruję się w Amodzie bo stosuję "poliestrowy system bezskurczowy" przy wykonywaniu modeli i form.

Skomentuj

Niestety niem mam żadnej wiedzy i nie wiem które materiały wybrać.

Skomentuj

Przede wszystkim przejrzyj dokładnie tę stronę, zaznajom się z kartami wyrobów, galerią produktów.Zrób rozeznanie jakich dodatkowych urządzeń będziesz potrzebował przy produkcji (vaccum będzie potrzebne).
                  Może już po takim przeglądzie będziesz mógł przeanalizować sens (wątpliwy?) ekonomiczny odlewania takich nakładek jak w poście nr6.
                  Ale, gdy taki przedmiot ma służyć do do zaznajomienia się z technologią to ma to sens przynajmniej edukacyjny.

Skomentuj

Poleciłbyś mi jakiś podręcznik w którym zebrana jest potrzebna wiedza?

Skomentuj

Jest masa opracowań dostępna bezpośrednio z netu. Net to wiedza absolutna :)
                      Ja stary dziadek może to robię nieporęcznie, ale krok po kroku:
                      -wchodzę na str. Amodu (amod.pl),
                      -wchodzę na zakładkę katalogi,
                      -klikam na katalog: ŻYWICE MODELOWE I NARZĘDZIOWE W ODLEWNICTWIE, przeglądam czy to to co mnie ewentualnie interesuje, bo widzę tam wzrokowo o co chodzi nawet nie posiadając wiedzy w tym kierunku.
                      -kopiuję "żywice modelowe i narzędziowe" i wklejam to w google i szukam:
                      -przeglądam kilka rekordów i znajduję: kauposil-żywice odlewnicze:(http://kauposil.com/artykuł/zywice-odlewnicze/), po prawej masz kontakt i pomoc w doborze produktu. Na stronie głównej masz katalogi rozwiń wysuwaną zakładkę i masz dostęp do katalogów.

Skomentuj

Czaruję...
                      X