Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pilarka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pilarka

Witam

Czy ktoś z forumowiczów używa pilarki Bosch PKS 40 ?
    Mogę okazyjnie kupić.

Używałem PKS 55A o ile to coś pomoże.

Ciąć cięła, właściwie nie było z nią problemów, ale używałem sporadycznie bo była nie poręczna i raczej ciężko o precyzyjne cięcia (bez 10 minut mierzenia).

Imho o ile finanse pozwolą lepiej rozejrzyj się za jakąś zagłębiarką z szyną prowadzącą.

Skomentuj

Ogólnie to planuje kupić piłę stołową docelowo ale na teraz potrzebuję czegoś do przycięcia kilku formatek głównie po skosie stąd wybór pilarki.
      Tę akurat mogę mieć w dobrej cenie.

Skomentuj

Chodzi ci o cięcie na 45 stopni ?

Bez prowadnicy nie wiesz za bardzo gdzie masz linie cięcia, musisz wymierzać za każdym razem, dodawać offset, odpowiednio mocować płaskownik by po nim sunąć bokiem stopy pilarki (o ile ci nie ucieknie gdzieś na boki), a potem powtórzyć dla każdego boku ;-) Do tego nie byłbym pewien czy te tanie pilarki utrzymają kąt na całej lini cięcia (nie mówiąc o dokładności skali).

Jak tania to bierz, najwyżej sprzedasz, ale ja bym się nie nastawiał zbyt optymistycznie. Osobiście sprzedałem swoją na korzyść właśnie zagłębiarki z szyną i nagle się okazało że dokładne cięcie (na przykład formatek) to banał i jest to teraz jedno z najczęściej używanych przeze mnie urządzeń(tuż po frezarce).
        Last edited by gi; 30.11.2015, 00:04.

Skomentuj

Pozorna oszczednosc pieniedzy, przy stracie czasu i precyzji. Wybor nalezy do Ciebie.

Skomentuj

Macie racje zupełna.

Pilarki ręczne i zagłebiarki niby z zewnątrz podobne jednak to dwa inne narzędzia. Jeśli chodzi o docinanie formatek, precyzję cięcia i przyjemność użytkowania szala jest całkowicie przechylona na zagłebiarki.

Skomentuj

Zależy do czego tego potrzebujesz i jak duże rzeczy chcesz ciąć.
              3 lata temu około brałem udział w projekcie pt tanie cnc dla znajomego stolarza o polu roboczym 80 x 150cm.
              Do większości rzeczy wystarcza :)
              Zmieściliśmy się w jakiś 4 czy 5 tys zł.

Skomentuj

Mam pod ręką to wklejam bo pasuje do tematu, cięcie "na szybko" na listwie vs bez listwy (ta sama tarcza, ta sama zagłębiarka, etc):

Zaznaczam, że poświęcając wielokrotnie więcej czasu i wysiłku na usztywnienie wszystkiego przy cięciu bez listwy (ściski, etc) linia cięcia pewnie będzie dużo lepsza.
                Last edited by gi; 30.11.2015, 14:11.

Skomentuj

Nie, nie chodzi o 45 stopni tylko po skosie na długości tj. wycięcie trapezu z formatki.

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                  Bez prowadnicy nie wiesz za bardzo gdzie masz linie cięcia, musisz wymierzać za każdym razem, dodawać offset, odpowiednio mocować płaskownik by po nim sunąć bokiem stopy pilarki (o ile ci nie ucieknie gdzieś na boki), a potem powtórzyć dla każdego boku ;-) Do tego nie byłbym pewien czy te tanie pilarki utrzymają kąt na całej lini cięcia (nie mówiąc o dokładności skali).
                  WIem, chciałem to zrobić na zasadzie odmierzenia odległości stopy pilarki od lini cięcia następnie odpowiednio mocując prowadnicę wyciąć po narysowanej lini pod kątem prostym, po prostu chciałem to zrobić równiej niż wyrzynarką.

Tak przy okazji jaką to masz tą swoją zagłębiarkę ?
                  DLa jasności, potrzebuję wyciąć takie coś:
                  wymiary mdfu to ok. 70cm x 40 cm

Skomentuj

Wyciąć wytniesz, o ile będziesz bardzo dokładny w pomiarach/obliczeniach i wszystko dobrze usztywnisz przed cięciem (no chyba, że tarcza do niczego).

Zagłębiarka to Festool TS 55, ale wszelkie inne firmy też mają w swojej ofercie odpowiedniki z listwami (również "no name" na allegro).
                    Last edited by gi; 30.11.2015, 15:08.

Skomentuj

Takie cięcia bez problemu wykonasz zwykłą pilarką.
                      Dokładność takich cięć będzie porównywalna z dokładnością zagłębiarki i zależeć będzie od wprawnej ręki, oraz sposobu pomiaru.( ustawienie listwy na kawałku testowym płyty, wjazd pilarką, pomiar, ewentualna korekta i cięcie).
                      Natomiast przy zagłębiarce masz to bardzo uproszczone i praktycznie nawet bez używania ścisków przytrzymujących listwę wytniesz bardzo dokładnie tylko rysując linie cięcia i przykładając szynę prowadzącą do obrysu.

Skomentuj

Rfck - zapewne masz frezarkę. Nie lepiej wyciąć to wyrzynarką i później wyrównać frezarką z frezem z łożyskiem przy jakiejś listwie? Nie będzie musiał wydawać kasy a na jednorazowej robocie efekt będzie podobny :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jakosc ciecia, to jedno, a drugie to powtarzalnosc, ktora ciezko uzykac stosujac pilarke, a nawet dobra zaglebiarke.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Jakosc ciecia, to jedno, a drugie to powtarzalnosc, ktora ciezko uzykac stosujac pilarke, a nawet dobra zaglebiarke.
                            Z pilarką się zgodzę, ale przy zagłębiarce z listwą nie widzę (i osobiście nie mam) żadnego problemu.

Skomentuj

Jak masz stol do zaglebiarki to i owszem :) ale jak za kazdym cieciem odmierzasz wymiar, to nigdy nie bedziesz mial potwarzalnosci jaka daje pila stolowa czy stol z zaglebiarka.

Skomentuj

Jak masz stol do zaglebiarki to i owszem :) ale jak za kazdym cieciem odmierzasz wymiar, to nigdy nie bedziesz mial potwarzalnosci jaka daje pila stolowa czy stol z zaglebiarka.
                                Powtarzalność można uzyskać, oczywiście kosztem czasu/pracy (mierzenie/ustawianie) w porównaniu do piły stołowej.

Dobra piła stołowa jest oczywiście dużo szybsza i daje praktycznie zerowe prawdopodobieństwo pomyłki, ale zajmuje miejsce/wymaga warsztatu i większe elementy mogą sprawić problem bez specjalnych dostawek (zajmujących jeszcze więcej miejsca).
                                Last edited by gi; 30.11.2015, 19:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                  Powtarzalność można uzyskać, oczywiście kosztem czasu/pracy (mierzenie/ustawianie) w porównaniu do piły stołowej.
                                  Nie da sie uzyskac takiej powtarzalnosci jak na pile stolowej. Zeby ja uzyskac musisz miec do tego przyrzad https://www.festoolusa.com/media/pdf...l%20guides.pdf

Poza tym uzytecznosc zaglebiarki spadac wraz z wielkosc docinanego elementu.
                                  O tym zajmowaniu miejsca przez pile stolowa to tez nie do konca prawda. Zeby rozciac zaglebiarka duze formatki musisz wlasnie miec gdzies miejsce zeby sie rozlozyc, czy to na duzym stole czy na podlodze. Te problemy rozwiazuje czesciowo pila panelowa. Natomiast najlepszym rozwiazaniem jest posiadanie niewielkiej pily stolowej oraz zaglebiarki. Osobiscie uwazam, ze w kazdym mini warsztacie musza byc oba te narzedzia, szczegolnie jak dysponujemy niewielka iloscia miejsca.

Majac do wydania 2 tysie na zaglebiarke festoola, czy boscha, lepiej zainwestowac w tansza zaglebiarke i niewielka pile stolowa Scheppach. Taki tandem daje juz ogromne mozliwosci stolarskie :) sama zaglebiarka to mordega i nie wyobrazam sobie pracy wylacznie takim narzedziem :)

Skomentuj

Nie da sie uzyskac takiej powtarzalnosci jak na pile stolowej. Zeby ja uzyskac musisz miec do tego przyrzad https://www.festoolusa.com/media/pdf...l%20guides.pdf
                                    Zobacz, ja jednak jakoś uzyskuje idealnie równe formatki bez tego (oczywiście nie w ilościach hurtowych), no ale pomocne jest napewno jak ktoś tnie dużą ilość formatek.

Natomiast najlepszym rozwiazaniem jest posiadanie niewielkiej pily stolowej oraz zaglebiarki. Osobiscie uwazam, ze w kazdym mini warsztacie musza byc oba te narzedzia, szczegolnie jak dysponujemy niewielka iloscia miejsca.
                                    Zgoda.

sama zaglebiarka to mordega i nie wyobrazam sobie pracy wylacznie takim narzedziem :)
                                    Agree to disagree
                                    Last edited by gi; 30.11.2015, 21:41.

Skomentuj

Gi, zatnij zaglebiarka formatki na mala satelitke czy pudelko, powiedzmy 10x15x10cm pod katem 45 stopni :P

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                                        Natomiast przy zagłębiarce masz to bardzo uproszczone i praktycznie nawet bez używania ścisków przytrzymujących listwę wytniesz bardzo dokładnie tylko rysując linie cięcia i przykładając szynę prowadzącą do obrysu.
                                        Ale przy zagłębiarce jest limit cięcia w poprzek do około 30cm więc odpada w tym przypadku.
                                        Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Rfck - zapewne masz frezarkę. Nie lepiej wyciąć to wyrzynarką i później wyrównać frezarką z frezem z łożyskiem przy jakiejś listwie? Nie będzie musiał wydawać kasy a na jednorazowej robocie efekt będzie podobny
                                        Zaskoczę Cię, nie mam frezarki...

Ja rozumiem że dążysz do perfekcji ale jakiekolwiek urządzenie według Ciebie się nie nadaje do prostego wycięcia płyt mdf ?
                                        Pewnie że kupiłbym super sprzęt jakbym tylko miał na to kasę, ale chcę po prostu dokonać cięcią jak na obrazku.
                                        Myślę że dobrym pomysłem będzie pilarka z wbudowaną prowadnicą i taką chyba kupię o ile nie doradzicie czegoś lepszego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Panowie, proste pytanie:
                                        Niedrogie urządzenie do wycinania płyt MDF o wymiarach jak na podłogówki więc około 120cm x 30 czy nawet 50 cm.

http://www.ebay.co.uk/itm/like/33163...s=true&ff13=80

Czy lepiej:
                                        http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_fr...=100&_udhi=150

Kwota do 150 funtów.
                                        Last edited by Rfck; 30.11.2015, 22:57.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X