Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akcelerometr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akcelerometr

Czy ma ktoś doświadczenia w budowie akcelerometru? Jakie są sposoby mocowania tego czujnika do badanej powierzchni?

Budowałem, oprogramowałem go na STM8. Sam czujnik, który ja stosowałem miał 2x2mm i 12 wyprowadzeń. Płytka z prockiem była malutka. Można coś takiego nawet na plastelinę przykleić :P
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Interesuje mnie sam analogowy czujnik przyspieszenia i mechaniczne mocowanie go, bo resztą zajmie się komputer z kartą dźwiękową i program Arta.

Skomentuj

Cienka i ,,twarda" taśma dwustronna.

Skomentuj

Zamówiłem akcelerometr. Gdy przybędzie to się zobaczy jak to działa.

Skomentuj

http://www.mouser.com/ds/2/418/ACH_01-736503.pdf

Da się ten akcelerometr podłączyć bezpośrednio do wejścia mikrofonowego karty dźwiękowej?

Skomentuj

A nie lepiej zrobić pre jak w dokumentacji Arta?

Skomentuj

Przybył

Skomentuj

Jak podłączyć do wejścia mikrofonowego bez dodatkowego przedwzmacniacza?

Skomentuj

ACH zdaje się pracują od 9-40V a w wej. mikrofonowym jest 5V polaryzacji.

Skomentuj

Połączyłem źródło z masą a dren do wejścia mikrofonowego jak w dwu końcówkowym mikrofonie elektretowym i działa

Skomentuj

http://www.mh-audio.nl/tips%5Cach-01.htm

Skomentuj

Nie oglądałem strony. Wydaje mi się jednak że jeżeli chcesz korzystać z Arta to warto by skorzystać z zaleceń producenta programu. Zresztą jeżeli tak podchodzisz do tematu to wystarczyło kupić przetwornik piezo za 2zł i to samo wychodzi a taniej.
                          Last edited by Artmag; 27.01.2016, 11:59.

Skomentuj

Rzeczywiście przetwornik łapie zakłócenia i trzeba będzie go zaekranować ale najpierw spróbuję uzyskać jak największą czułość bez przedwzmacniacza a potem się zobaczy o czy jest lepiej z przedwzmacniaczem. Do ekranowania najlepsza byłaby miedziowana folia alumniowa.

Skomentuj

Robi się ciekawie.
                              Jakie zakłócenia łapie przetwornik? W jakiej części spektrum?
                              Pamiętaj, aby odróżnić drgania wymuszone od drgań własnych. Jak to zrobisz?

Skomentuj

No i o to chodzi. Nie wystarczy kupić, ale trzeba stworzyć też warunki do pomiaru. Echo1 chyba nie zadał sobie trudu i nie zajrzał nawet do dokumentacji Arta.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                  Jakie zakłócenia łapie przetwornik? W jakiej części spektrum?
                                  Łapie brum sieciowy i jego wielokrotności.

Pamiętaj, aby odróżnić drgania wymuszone od drgań własnych. Jak to zrobisz?
                                  Drgania własne można sprawdzić opukując obudowę.

Skomentuj

Mam wątpliwości, że łapie brum sieciowy z odległości 20 cm od laptopa.
                                    Tam siedzi tylko masa sejsmiczna oraz przetwornik piezoelektryczny reagujcy na odkształcenia mechaniczne. Niby normalne czujniki są w stalowej obudowie, ma je ekranować, z drugiej strony, jak mierzy się elementy uziemione, można wpaść w pętle masy, mieć niestabilne zachowania przez rózne potencjały na powierzchni.
                                    Odizolowywanie przetwornika od struktury, przy użyciu izolatora-dielektryka , prowadzi do stłumienia mechanicznego układu, co powoduje zwężenie odpowiedzi częstotliwosciowej w zakresie górnych częstotliwosci. Czyli nie wyłapie wyższych składowych :)

Dokładnie, można tak sprawdzić drgania własne. Albo metodą porównawczą przemiatać sinusem przetwornik i porównywać przyspieszenie układu drgającego przetwornika do przyspieszeń pewnych punktów na powierzchni obudowy.
                                    Najlepsze jest też to, że możesz po prostu zmierzyć impedancję przetwornika w tej obudowie! :) Jedyny problem to to że potrzebujesz profesjonalny sprzęt aby móc podłączyć wzmacniacz i zasilić wystarczajaco przetwornik.

A dobry kupiłeś ten akcelerometr? Do czego jest przeznaczony, do odkształceń kompresyjnych czy poprzecznych?

Skomentuj

A dobry kupiłeś ten akcelerometr? Do czego jest przeznaczony, do odkształceń kompresyjnych czy poprzecznych?
                                      Najpierw mi powiedz co to jest odkształcenie kompresyjne i poprzeczne.

Skomentuj

Czujnik podłączony do wejścia mikrofonowego ma małą czułość. Może jest to spowodowane wysoką impedancją wyjścia. Może jakiś wtórnik na tranzystorze polepszyłby dopasowanie impedancji?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X