Czy ma ktoś doświadczenia w budowie akcelerometru? Jakie są sposoby mocowania tego czujnika do badanej powierzchni?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Akcelerometr
Collapse
X
-
Budowałem, oprogramowałem go na STM8. Sam czujnik, który ja stosowałem miał 2x2mm i 12 wyprowadzeń. Płytka z prockiem była malutka. Można coś takiego nawet na plastelinę przykleić :PAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
-
http://www.mouser.com/ds/2/418/ACH_01-736503.pdf
Da się ten akcelerometr podłączyć bezpośrednio do wejścia mikrofonowego karty dźwiękowej?
Skomentuj
-
Nie oglądałem strony. Wydaje mi się jednak że jeżeli chcesz korzystać z Arta to warto by skorzystać z zaleceń producenta programu. Zresztą jeżeli tak podchodzisz do tematu to wystarczyło kupić przetwornik piezo za 2zł i to samo wychodzi a taniej.Last edited by Artmag; 27.01.2016, 11:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaJakie zakłócenia łapie przetwornik? W jakiej części spektrum?
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaPamiętaj, aby odróżnić drgania wymuszone od drgań własnych. Jak to zrobisz?
Skomentuj
-
Mam wątpliwości, że łapie brum sieciowy z odległości 20 cm od laptopa.
Tam siedzi tylko masa sejsmiczna oraz przetwornik piezoelektryczny reagujcy na odkształcenia mechaniczne. Niby normalne czujniki są w stalowej obudowie, ma je ekranować, z drugiej strony, jak mierzy się elementy uziemione, można wpaść w pętle masy, mieć niestabilne zachowania przez rózne potencjały na powierzchni.
Odizolowywanie przetwornika od struktury, przy użyciu izolatora-dielektryka , prowadzi do stłumienia mechanicznego układu, co powoduje zwężenie odpowiedzi częstotliwosciowej w zakresie górnych częstotliwosci. Czyli nie wyłapie wyższych składowych :)
Dokładnie, można tak sprawdzić drgania własne. Albo metodą porównawczą przemiatać sinusem przetwornik i porównywać przyspieszenie układu drgającego przetwornika do przyspieszeń pewnych punktów na powierzchni obudowy.
Najlepsze jest też to, że możesz po prostu zmierzyć impedancję przetwornika w tej obudowie! :) Jedyny problem to to że potrzebujesz profesjonalny sprzęt aby móc podłączyć wzmacniacz i zasilić wystarczajaco przetwornik.
A dobry kupiłeś ten akcelerometr? Do czego jest przeznaczony, do odkształceń kompresyjnych czy poprzecznych?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaA dobry kupiłeś ten akcelerometr? Do czego jest przeznaczony, do odkształceń kompresyjnych czy poprzecznych?
Skomentuj
Skomentuj