Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wykonanie obudowy na biały połysk (bez lakierowania)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykonanie obudowy na biały połysk (bez lakierowania)

Cześć.
    Niedawno zmieniłem sobie meble w salonie na takie z frontami wykonanymi w kolorze biały połysk. Wszystko dobrałem w ten sposób by mieć już gotowe miejsce na standy z kolumnami, które w niedalekiej przyszłości zamierzam wykonać. Na daną chwilę chciałbym wykonać standy pod moje obecne kolumny. Ma to być projekt przejściowy/budżetowy, ponieważ wykonanie docelowych kolumn oraz standów może mi zająć kilka miesięcy. Salon jest urządzony w stylu skandynawskim toteż chciałbym wykonać standy również w kolorze biały połysk. Mój pomysł opiera się na drewnianych standach plus jakieś dociążenie na spodzie (zaznaczam, ma to być rozwiązanie na kilka miesięcy w założeniu budżetowe). Początkowo myślałem o zastosowaniu folii termokurczliwej do oklejenia ale z przyczepnością do drewna może nie być kolorowo. W internecie znalazłem okleiny do drewna w kolorze biały połysk. Podstawy górna oraz dolne chciałbym wykończyć w kolorze szarym srebrnym (może to być typowa okleina w kolorze boków mebli). Natomiast samą kolumnę/nogę standa (w zamiarze kwadrat z lekkim sfazowaniem krawędzi) chciałbym wykonać właśnie na biały połysk.

Czy ktoś już kładł bezpośrednio na drewno bądź MDF okleinę w kolorze biały połysk? Czy muszę jakoś specjalnie przygotować pod to podłoże? Co jeśli chciałbym wykonać tzw podwójny front i zastosować okleinę typowo samochodową np. biały carbon? Jest to wykonalne na podłożu z MDFu poprzez specjalne przygotowanie/zaimpregnowanie?

Zamieszczone przez tony_tr Zobacz posta
    Czy ktoś już kładł bezpośrednio na drewno bądź MDF okleinę w kolorze biały połysk? Czy muszę jakoś specjalnie przygotować pod to podłoże? Co jeśli chciałbym wykonać tzw podwójny front i zastosować okleinę typowo samochodową np. biały carbon? Jest to wykonalne na podłożu z MDFu poprzez specjalne przygotowanie/zaimpregnowanie?
    w czasach kiedy fornir byl dla nas czyms obcym, bawilem sie troche okleinami. zeby to bylo dobrze i trwale polozone nalezy obudowe/stand polakierowac przed oklejeniem. uzyskamy wtedy gladka powierzchnie pod klej z okleiny

Skomentuj

To ma byc okleina czo folia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        w czasach kiedy fornir byl dla nas czyms obcym, bawilem sie troche okleinami. zeby to bylo dobrze i trwale polozone nalezy obudowe/stand polakierowac przed oklejeniem. uzyskamy wtedy gladka powierzchnie pod klej z okleiny

Na okleiny patrzyłem na tej stronie: http://swiat-kolorow.com.pl/pl/p/OKL...ly-polysk/9413
        Ciekaw jestem jak to wygląda na żywo, jak z kolorem oraz z powierzchnią. Nie chciałbym by wyszło z tego coś co przypomina belkę oklejoną jakąś tandetną naklejką.

Oczywiście jeśli chciałbym żeby było to drewno to użyłbym forniru. Niestety nie mogę go użyć gdy chcę uzyskać biały połysk. Widziałem już konstrukcje oparte na lakierowaniu ale nie o to mi chodzi...

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
        To ma byc okleina czo folia?
        Jak mi powiesz jak zrobić to folią to chętnie wybiorę folię. Przykładowo biały carbon na froncie bardzo by mnie urządzał. Pytanie jak przygotować podłoże?
        Widziałbym to tak:
        Szlifowanie nierówności po złożeniu konstrukcji MDF -> Lakier bezbarwny-> kolejne szlifowanie na gładko -> folia termoplastyczna.
        Czy to będzie miało ręce i nogi? W takim wypadku faktycznie lepiej w ogóle zrezygnować z tej białej okleiny z mojego linka. Może ktoś sie na ten temat wypowiedzieć?

To samo pytanie nasuwa mi sie jak będę miał składać kolumny. Na froncie będzie dodana płyta, z różnymi ukosami na krawędziach itp (typowe konstrukcje na Usherach z zaokrąglonymi bokami i fazowanymi frontami). Tam też widziałbym np. fornir na obudowie i biały carbon na froncie. Jak się do tego zabrać? W autach wychodzi to dobrze ale tam nakłądamy to albo na tworzywo albo na lakier.
        Last edited by tony_tr; 16.02.2016, 11:37.

Skomentuj

To co podałeś w linku, wygląda podobnie jak produkty firmy Oracal. Łatwo się formuje przy pomocy suszarki, dobrze przykleja. Można odkleić i odkształcić ponownie. Wszystko fajnie, ale ciężko z trwałością. Każda twarda rzecz to zarysuje, albo wgniecie. Nawet zaraz po rozwinięciu rolki będą widoczne drobne ryski pod światło. Do tego po dłuższym czasie zacznie się odklejać w miejscach gdzie występują zbyt duże naprężenia. Powierzchnię trzeba przygotować tak jak pod lakierowanie. Na gładkiej folii będzie widoczna każda nierówność podłoża. Pewnie te strukturalne(jak carbon) drobne nierówności ukryją ale pod gładkimi widać wszystko, nawet kolory podłoża jeśli nie jest jednolite. Lepiej chyba polakierować, skoro i tak będziesz musiał się tyle samo natrudzić z przygotowaniem powierzchni?

Skomentuj

Pawel S. ma rację - pod okleinę i folię powierzchnia musi być idealnie gładka. położenie folii albo okleiny wyciąga wszystkie niedoskonałości podłoża - na samochodzie, folia położona na lakier potrafi wyciągnąć głęboką rysę. i jak już wyciągnie, to wygląda to sto razy gorzej niż przed oklejaniem. chcesz biały połysk? poszukaj lakiernika, który pryśnie to lakierem, tak jak pisze Pawel S. i klej folię - tylko pamiętaj, że łączenie folii wygląda tak, że zostają wulgaryzmy do opisania tego. zanieś, niech prysną lakierem, drogie to nie będzie a przynajmniej będzie wyglądało jak należy. albo pożycz od kogoś kompresor, pistolet, kup lakier i się ucz...

Skomentuj

skoro wraca temat okleiny to porusze pewna mysl, ktora nie daje mi spokoju od dawna

czy ktos widziale gdzies w sklepie takie okleiny jakie sa na fabrycznych kolumnach?
              tamte sa duzo grubsze i maja lepsze kleje

jak ktos rozbieral fabryczne kolumny, ten wie o czym mowa

Skomentuj

Pawel, takie okleiny raczej tak latwo nie kupisz. Klejone sa na goraco pod prasa na duze formatki. Jesli nawet dorwiesz, to jak ja przykleisz w domowych warunkach?

Skomentuj

mój tato kiedyś czymś takim blaty w kuchni oklejał, ale gdzie on to kupił? pojęcia nie mam

Skomentuj

Zamieszczone przez tony_tr Zobacz posta
                    Na okleiny patrzyłem na tej stronie: http://swiat-kolorow.com.pl/pl/p/OKL...ly-polysk/9413
                    czyli jak dla mnie to folia, ja kiedyś popełniłem czarne i częściowo białe kolumny w okleinie z połyskiem ale to było 1mm grube z bakelitu. Ciężkie w obróbce ale powierzchnie nie musi być taka extra jak pod folię którą pokazałeś. Do produktu z linku powierzchnia powinna być dobrze przygotowana.
                    Last edited by sylvek; 16.02.2016, 20:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Klejone sa na goraco pod prasa na duze formatki. Jesli nawet dorwiesz, to jak ja przykleisz w domowych warunkach?
                      nie chodzi mi o to czym wykonczone sa plyty "meblowe"
                      chodzi mi o cos takiego jak na kolumnach tonsila zy pylona
                      a to jest zwykla samoprzylepna okleina. tylko ze grubsza

i naklejana jest na gotowe kolumny, lub cos takiego. widac to po sposobie oklejenia zaokraglen, czy chociazby sposob zawijania koncowek

Skomentuj

To może być taka grubsza folia na gorąco, jak robią tańsze fronty meblowe. To formują na różne kształty.

Skomentuj

nie chodzi mi o to czym wykonczone sa plyty "meblowe"
                          chodzi mi o cos takiego jak na kolumnach tonsila zy pylona
                          a to jest zwykla samoprzylepna okleina. tylko ze grubsza

i naklejana jest na gotowe kolumny, lub cos takiego. widac to po sposobie oklejenia zaokraglen, czy chociazby sposob zawijania koncowek
                          Ciężko znaleźć takie grube okleiny w sprzedaży detalicznej. Najgrubsze jakie znalazłem to http://www.doorsystems.oferteo.pl/ok...rzylepna/83724 OKLEINA PCV TAPETA DREWNOPODOBNA SAMOPRZYLEPNA gr 0,25mm Ale wydaje mi się, że na fabrycznych kolumnach są jeszcze grubsze okleiny.
                          Możesz też poszukać pod hasłem linoleum meblowe, jakaś nowość w wykańczaniu powierzchni meblowych, z wyglądu pasuje do tego co było na starych Tonsilach.

Skomentuj

Tak samo jak obejrzycie sobie jakieś zestawy meblowe. Okleiny są bardzo grube i w dotyku przypominają prawdziwe drewno (wżery słoje itp) ale fakt faktem, to nakłada maszyna...

Skomentuj

i naklejana jest na gotowe kolumny, lub cos takiego.
                              No nie sadze. To jest klejone/laminowane na formatki przed sklejeniem obudowy.

Skomentuj

Być może jest od tego jakiś wyjątek, bo widziałem przy meblach na zamówienie zaokrąglone krawędzie i wygląda to jakby cała okleina była w jednym kawałku.

Skomentuj

Chyba kazdy z Was sklejal kiedys laminowana szuflade, zacinana na 45 stopni. Dokladnie tak samo sa robione obudowy laminowane do tanich glosnikow. Wszystko jest robione maszynowo. Albo jest precyzyjnie frezowanie materialu juz laminowanego, albo laminuje sie pociete i ulozone elementy na duzej laminarce.

Skomentuj

Mam na myśli to, że pewnie da się zamówić takie oklejenie, tylko nie wiem czy na dostarczonych materiałach, czy zleca się to w całości łącznie z cięciem i frezowaniem. Koszt pewnie też niezły przy jednostkowym zleceniu...

Skomentuj

1:10

Skomentuj

No to trzeba zamówić zwyczajnie gotowe fronty meblowe oklejone i złożyć z tego paczki (zrobić tylko frezy pod głośniki). Może jest to opcja. W jakiejś firmie tego typu: http://www.wiech-fronty.pl/pl/o-firmie Dużo tego po internecie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X