Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Młotowiertarki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Młotowiertarki

Panowie, zakładam temat o młotowiertarkach.

Planuję kupić taki sprzęt, na drobne remonty w domu, więc nic drogiego i profesjonalnego nie potrzebuję, ale też nie chciał bym aby padła po wykuciu ościeżnicy drzwi które planuję w najbliższym czasie wymienić.

Widziałem w Castoramie Macallistera SDS plus 1200 za 248zł.
    Niby lepszej się nie kupi w tej cenie, ale z opisów w necie czytam że nie ma blokady dłuta i podczas kucia dłuto obraca się... to trochę kicha.

Macie jakieś doświadczenie z młotowiertarkami w przystępnej cenie?

Niestety coś w podobnej cenie ojciec miał. Robiło w ścianie dziury nie otwory, później poszedłem na sposób i brałem mniejsze wiertło. Ja od lat używam nie tylko u siebie ale i też na fuchach makity ze zmiennym mocowaniem sds a zwykłe futerko. Ale budżet 2 razy albo 2.5 raza większy niż cena tej co pisałeś

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja mam jakiegos takiego Maca.
      Nie wiem czy ma blokade.

Robilem remont pietra. Duzo kucia, wiercenia pod kolki 16-20 w betonie. Nie moge slowa zlego powiedziec.
      Wiadomo jest to chinczyk, ale raczej dobrej jakosci. Wedlug papierow ma tez spora energie uderzenia, ciezko o cos lepszego w podobnej cenie.

W skali masowej, mysle ze nie nadaje sie do ciaglej pracy. Mysle ze sie zuzyje, takie odnosze wrazenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Panowie, zakładam temat o młotowiertarkach.

Planuję kupić taki sprzęt, na drobne remonty w domu, więc nic drogiego i profesjonalnego nie potrzebuję, ale też nie chciał bym aby padła po wykuciu ościeżnicy drzwi które planuję w najbliższym czasie wymienić.

Widziałem w Castoramie Macallistera SDS plus 1200 za 248zł.
        Niby lepszej się nie kupi w tej cenie, ale z opisów w necie czytam że nie ma blokady dłuta i podczas kucia dłuto obraca się... to trochę kicha.

Macie jakieś doświadczenie z młotowiertarkami w przystępnej cenie?
        Jutro w biedronce będzie młotowiertarka mam dwa lata przeżyła 5 remontów :)

http://www.biedronka.pl/pl/product,i...temem-sds-plus

Skomentuj

Ja miałem udar Graphite, trzy razy oddawałem na serwis aż w końcu kupiłem Metabo - wiertło nie bije na boki, udar niby słabszy niż w Graphite a jednak dużo bardziej efektywny. Warto się zastanowić czy lepiej nie dołożyć trochę, mój model KHE 2444 można kupić za ok 460 zł.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
            Jutro w biedronce będzie młotowiertarka mam dwa lata przeżyła 5 remontów
            A jak z jej pracą?
            W sensie jaką ma siłę kucia i udaru.

Pamiętam jak kiedyś panowie ze spółdzielni przyszli wymieniać mi rury od gazu i wiercili otwory pod kołki taką większą wiertarką Boscha. Wyglądała profesjonalnie, ale za nic nie chciała wywiercić otworu. Dopiero jak przynieśli starą, jeszcze większą wiertarkę, to dopiero wywiercili.
            Nie chciał bym kupić młotowiertarki która się tylko tak nazywa :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Warto się zastanowić czy lepiej nie dołożyć trochę, mój model KHE 2444 można kupić za ok 460 zł.
            No właśnie problem jest taki że aż tak drogiej nie potrzebuję, ponieważ oprócz wywiercenia otworów pod kołki, wykucia ościeżnicy lub kucia kafelek raczej nic więcej ta młotowiertarka nie doświadczy.

A może młotowiertarka Parkside z Lidla?

Skomentuj

No właśnie problem jest taki że aż tak drogiej nie potrzebuję, ponieważ oprócz wywiercenia otworów pod kołki, wykucia ościeżnicy lub kucia kafelek raczej nic więcej ta młotowiertarka nie doświadczy.
              Mój Graphite też nic więcej nie robił. I zepsuł się trzy razy. Najgorsze jest to jak zostajesz z rozpieprzonym sprzętem w czasie pracy...i nie masz jak skończyć.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Cena nie daje gwarancji jakości. W robocie zajechałem Makitę za niecałe 3k zł. Nie była jakoś szczególnie obciążona. Po naprawie gwarancyjnej padła po 3 miechach znowu. Teraz od 2 lat jedziemy na jakimś tanim Graphicie za 5 stówek. Też już powoli umiera ale i tak wytrzymał dłużej niż Makita.

Skomentuj

Miałem do czynienia z wiertarką udarową Graphite, wirnik padł przy samym testowaniu (kilka otworów), wymienili, ale zaufania do niej nie mam, bo czasem potrafi puścić jakiś zapach z komutatora.

Jeszcze używałem jakiegoś młota no name chyba za 200zł, kilka remontów zniósł i daje rady czy to przy wierceniu, czy kuciu (podanie marki nie ma większego sensu, bo w każdym markecie ten sam wytwór nazywa się trochę inaczej).

Skomentuj

Trzeba zwrócić uwagę na to że młotowiertarki z poprzecznie ułożonym silnikiem są mniej poręczne i cięższe.
                    Nie zaproponuję taniej ale takiej jak sam używam, a mianowicie DeWalt d25124k oraz używałem Makity hr2470.
                    Bardzo dobry sprzęt wart swojej ceny.
                    A i uwaga! Kupując sprzęt markowy typu makita, dewalt hitachi itp. należy zwrócić uwagę na kraj produkcji.
                    Wiele tego typu sprzętu dla marketów jest produkowanych w chinach, a te znacznie odbiegają jakością od produkowanych w macierzystych krajach.

Skomentuj

Nie miałem marketówki. Była kupiona u dystrybutora. Niestety nie pamiętam już modelu bo to dawno było. Trochę zawiodłem się bo kosztowała niemało. Mam całą masę sprzętu tej firmy i jestem zadowolony. Tutaj trafiłem na bubla lub wadliwy egzemplarz. Natomiast Graphit mimo ze na niego większość tu narzeka wytrzymał u mnie 2 lata i jeszcze żyje. Co prawda też się już kończy.

Jak widać trzeba mieć trochę szczęścia i nie mieć pecha i wtedy sprzęt pracuje poprawnie .

Skomentuj

ja używałem i używam einhell th-rh1600 czerwona
                        przeżyła budowę, wykuła wszystkie futryny(tynk i cegła)
                        oraz kołkowałem styropian na całej chacie ok 700-800 dziur, często w fudze i nadprożu
                        śmiga do dziś, ja polecam

Skomentuj

Kupiłem niedawno z lidla parkside za 219zł czy 229zł, wykonanie solidne, niestety nie miałem jeszcze okazji jej testować ale zapowiada się godnie:) No i 3 lata gwarancji:)

Skomentuj

Ja mam SKILL'a za 249 PLN (w tym pakiet wierteł SDS). Kupiłem już po budowie, ale od tego czasu już ze 200 otworów w betonie (głównie B15) wywierciłem. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Największe osiągnięcie to 3 otwory przelotowe wiertłem koronowym fi 50 w podmurówce płotu (beton B15).

Skomentuj

Mam i używam dość często mlotowiertarke marki erman,kupioną na allegro za 2 stówki z przesyłką.Porzadny sprzęt niech się schowają te młoty z marketów budowlanych za 300-500zł.

Skomentuj

Mam Makitę HR2470 i nic innego bym dzisiaj nie kupił. Raz wydane pieniądze a sprzęt na lata, nie tylko do budowlanki.
                                Last edited by dolphin123; 10.05.2016, 22:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                                  (beton B15).
                                  To trudno betonem nazwac 😄

Zeby nie bylo calkiem nie na temat.. to ja mecze bosha dfr-ke z wymiennym uchwytem sds/uchwyt wiertarski... i to tez byl zakup raczej z cyklu raz a dobrze... na razie bez zastrzezen.. fi 20 do 30cm jak burza... nie ma jesze regulacji sily udezenia wiec standardowo latwo wybic po drugiej stronie lej... ale poza tym bajerek..

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                    Nie zaproponuję taniej ale takiej jak sam używam, a mianowicie DeWalt d25124k oraz używałem Makity hr2470.
                                    Dewalt jak najbardziej(starszy model d25114 tez nie do zajechania), ale co do makity hr2470 to sie nie zgodze. Bardzo czesto padają włączniki(tzn uszkodzony działa 0-1) i ciężko jest dokładnie rozpocząć wiercenie.
                                    Wierzysz w to ze wyprodukowane w macierzystym kraju jest lepsze od tego wyprodukowanego w chinach? Jest tak wytrzymałe jak zaplanował to producent a nie zalezy od kraju pochodzenia. Dla takiego Dewalta jaki będzie macierzysty kraj skoro nawet starsze narzedzia mam usa,meksyk,niemcy,włochy, czechy czy chiny. Z tego co zauwazyłem to nizsze modele z wszystkich firm są PRC a najwyzsze europa itp.

LubMich dfr 2-26 tez uważam za bardzo dobrą młotowiertarke ale na 2-28 sie zawiodłem. Była bardzo świeża a padło łożysko na wirniku.
                                    Last edited by luczak69; 08.05.2016, 23:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez luczak69 Zobacz posta
                                      Wierzysz w to ze wyprodukowane w macierzystym kraju jest lepsze od tego wyprodukowanego w chinach? Jest tak wytrzymałe jak zaplanował to producent a nie zalezy od kraju pochodzenia. Dla takiego Dewalta jaki będzie macierzysty kraj skoro nawet starsze narzedzia mam usa,meksyk,niemcy,włochy, czechy czy chiny. Z tego co zauwazyłem to nizsze modele z wszystkich firm są PRC a najwyzsze europa itp.
                                      Ostatnie zdanie przeczy pierwszemu.

Skomentuj

A jak z jej pracą?
                                        W sensie jaką ma siłę kucia i udaru.

Pamiętam jak kiedyś panowie ze spółdzielni przyszli wymieniać mi rury od gazu i wiercili otwory pod kołki taką większą wiertarką Boscha. Wyglądała profesjonalnie, ale za nic nie chciała wywiercić otworu. Dopiero jak przynieśli starą, jeszcze większą wiertarkę, to dopiero wywiercili.
                                        Nie chciał bym kupić młotowiertarki która się tylko tak nazywa :)

A może młotowiertarka Parkside z Lidla?
                                        żelbeton wierci sie jak w masło

kułem też ściany pod instalacje w wielkiej płycie daje rade

Skomentuj

Czaruję...
                                        X