Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Młotowiertarki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez luczak69 Zobacz posta
    LubMich dfr 2-26 tez uważam za bardzo dobrą młotowiertarke ale na 2-28 sie zawiodłem. Była bardzo świeża a padło łożysko na wirniku.
    Nawet nie wiedziałem, że linia się rozwija - ja mam 2-26 - ta 2-28 wg. marketingu - wszystko lepsze, mocniejsze, wygodniejsze...

Zamieszczone przez nowy1
    żelbeton wierci sie jak w masło
    z tym betonem to się zgodzę... ale za to na żelastwo lepiej normalnym wiertłem nie trafiać...

Skomentuj

Narzędzia "marketowe" to przeważnie loteria jeśli chodzi o wytrzymałość. Problem z nimi jest jeszcze taki, że jak się coś zepsuje - a zawsze może się zepsuć, dotyczy to również narzędzi profesjonalnych - to trudno o części zamienne. Najczęściej psują się błahe rzeczy - włączniki, przełączniki trybów pracy, kończą się szczotki - można szukać i dobierać zamienniki, ale przeważnie nie pasują one idealnie, tylko coś odstaje, trzeba podciąć lub podszlifować. Jedyne dobre doświadczenia jakie mam w tej półce narzędziowej to wiertarka udarowa Einhell BT-ID 710E (działa z 3 lata i wymieniłem tylko wyłącznik) i jakiś totalnie nonameowy młot z Auchana (tutaj też wymieniałem wyłącznik - akurat udało się dobrać idealnie pasujący zamiennik). W niskiej cenie i z dostępnością części celował bym więc np w chociażby Einhella (nie miałem nic z serii czerwonej 0 nie wiem czy jest faktycznie lepsza), albo Graphite, ewentualnie Vander, bo niektóre serwisy jeszcze to naprawiają. Na końcu tego zestawienia jest Dedra - naprawialna, ale strasznie niedopracowana. Totalne marketówy zostawiłbym w spokoju. Stara polska Celma - to taki Tonsil wśród elektronarzędzi - lepiej niech pozostanie "legendarna"

Przy większym budżecie można się ewentualnie pokusić o zielonego Boscha albo Makteca.

Nie na temat...
      Jeśli chodzi o sprzęt profesjonalny, to polecam Makitę. Jakościowo i wytrzymałościowo podobna do niebieskiego Bosha - ale części dużo tańsze. Do młotowiertarki Makity dokupisz np sam wyłącznik za kilka dych, w Boschu wyłącznik tylko razem z okablowaniem rękojeści za jakieś 250-300zł. Serwisy obu działają całkiem sprawnie. Dewalt, Hitachi, Milwaukee, Hilti - jednak nie mają startu. Nie wiem jak Festool albo Kress - nie pracowałem na nich; ceny mają z kosmosu, nawet jak na profesjonalne zastosowanie.

Jeszcze jedna uwaga. Porównując w działaniu np takie młoty lub młotowiertarki marketowe z Makitą, Boschem albo Hilti, to na jaw wychodzi więcej szczegółów niż tylko wytrzymałość i sprawny serwis. Płaci się jednak za wygodę pracy - są po prostu lepiej zaprojektowane. Lepiej leżą w dłoni i są lepiej wyważone, przełączniki są łatwiej dostępne, szybka wymiana osprzętu, chłodzenie nie wieje urobkiem prosto w oczy. Np ten młot z Auchana, o którym wcześniej wspomniałem - OK, jest nie do zajechania, ale jeśli chodzi o wygodę pracy to np nie ma w ogóle startu do takich pozycji jak Hilti TE 30-C-AVR, albo chociażby młotowiertarka HR2631FT z Makity, które mają systemy tłumienia wibracji i nie wybijają łapy w nadgarstku po pięciu minutach pracy. Do tego są dużo bardziej precyzyjne i otwór fi 8 ma faktycznie te 8mm i jest okrągły :) Co prawda noname kosztował coś koło 400 zł, a konkurencja odpowiednio ~2500zł za Hilti i jakieś 800zł za Makitę, ale jak się na nich dużo pracuje i one zarabiają na siebie, a właśnie takie jest ich przeznaczenie, to już tak ta cena nie boli.

Skomentuj

Ja mam KHE 2644, za nią już wiercenie przez ceglane ściany 0,5m, strop na ukos, wiertło fi 20/600mm wyszło chyba 2 cm na zewnątrz, skucie tynku ze ścian i zrobienie rowków pod kable. Ma 3 funkcje, wiercenie, wiercenie z udarem i sam udar(kucie) bez obracania dłuta. Wewnętrzne sprzęgło zabezpieczające, gdyby nie zadziałało to miałbym łapy połamane. Cena to jakieś 6 stówek, ale wiem, że tak szybko tego nie popsuję.

Skomentuj

Kupiłem tą z Biedry.
          Jutro testy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Kupiłem tą z Biedry.
            Jutro testy :)
            chciałem jeszcze jedną kupić poluje od poniedziałku i niema w wawie :(

Skomentuj

Czaruję...
            X