Moja propozycja - wątek w którym umieszczamy ciekawe oporządzenie naszych i nie tylko maszyn.
wszelkie rozwiązania które ułatwiają pracę. Taka baza jgów.
Swoja droga, to zazdroszcze jankesom, ze moga sobie kupic solidna pile za nieduze pieniadze. U nas albo chinole badziewnej jakosci, albo zardzewiale starocie.
Jig który głównie służy do nadawania radusa podstrunnicy w gitarach, ale patrzę ja na wasze konstrukcje i czasami można pewnie go wykorzystać przy kształtowaniu obłych boków kolumny.
Wszytko kwestia dopasowania odpowiednich w kształcie szablonów.
Jig który głównie służy do nadawania radusa podstrunnicy w gitarach, ale patrzę ja na wasze konstrukcje i czasami można pewnie go wykorzystać przy kształtowaniu obłych boków kolumny.
Wszytko kwestia dopasowania odpowiednich w kształcie szablonów.
Kurcze, ludzie to mają pomysły, nie wpadł bym na taki sposób :) Może być ciężko, jak przyjdzie zrobić coś z większym kątem.
Odnośnie prowadnicy Kreg - mam wrażenie, że to będzie działało dobrze tylko przy cięciu wąskich kawałków. Przy szerszej formatce, jeśli ramię pomiędzy prowadzeniem i piłą będzie stosunkowo długie, może to już nie działać tak dobrze. Myślę, że jednak prowadnica po której jeździ piła, mocowana w miejscu cięcia - czyli taka typowa, będzie dokładniejsza jeśli chodzi o "prostość" cięcia. Owszem, trudniej w niej uzyskać powtarzalność wymiarów ciętej płyty i więcej czasu schodzi na domierzanie - ale chyba jest bardziej dokładna.
Moze na budowie takie cos sie komus przyda, ale zwykle na porzadnej budowie stoi mala, przenosna pilakra stolowa, wiec na dwoje baba wrozyla. Dla mnie zbedny gadzet :)
Skomentuj