Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czyszczenie PCB po lutowaniu, czym i jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyszczenie PCB po lutowaniu, czym i jak?

Witam szanownych kolegów z forum.

Szukałem i nie znalazłem tematu poświęconemu czyszczeniu pcb z topników, pozostałości po lutowaniu.
    Jeśli możecie, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, każda rada na pewno się przyda.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie rzeczowe informacje w temacie.

Najprościej to alkohol izopropylowy + szczoteczka. Środek do nabycia w każdym sklepie z częściami elektronicznymi i chemią dla elektroniki. Mała 100ml buteleczka starczy na długo. Do tego są specjalne szczoteczki ale z braku laku i oszczędności kasiory można spokojnie użyć zwykłej szczoteczki do zębów.

Skomentuj

A jak na tle ipy wyglądają inne środki?
      Niektórzy piszą o acetonie/dynaturacie itd?

Skomentuj

Izopropanol jest środkiem przeznaczonym do czyszczenia elektroniki dlatego będzie się spisywać najlepiej. Denaturat czy aceton to substytuty. Jak nie masz czym to i denaturatem umyjesz ale po co jak jest dedykowany środek który bardzo skuteczny i nie śmierdzi tak pieruńsko jak denaturat czy aceton. Aceton jest środkiem bardzo agresywnym i może rozpuszczać pewne rzeczy które nie powinny być rozpuszczone ;-)

Skomentuj

Chyba, że Ci nie zależy na soldermasce albo warstwie opisowej to testuj różne środki :)

Chociaż miewałem "kijowe" wersje PCB gdzie soldermaskę IPA ruszał :) Jakaś niedogrzana wersja z której dalsze partie podpiekałem w piekarniku i pozwoliło to bardziej utwardzić maskę.

Skomentuj

Ok,

zakupiłem właśnie IPA 60, mam nadzieje że zda to egzamin.

Odnośnie denaturatu i acetonu, dzięki za odpowiedzi.

A spotkaliście się ze środkami profesjonalnymi do czyszczenia?
            Opłaca się wydawać większe pieniądze na to?

Pytam dla potomności..

Skomentuj

ipa jest takim profesjonalnym środkiem ale to wielu branż się tyczy, gdzie te "profesjonalne" środki są ogólnodostępne i niekoniecznie drogie...

Skomentuj

Od siebie polecam Kontakt PCC spray + szczoteczka, która jest w komplecie. Używam na co dzień do czyszczenia płytek po różnego rodzaju topników.
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dzięki gavron04, właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło, każdy poleca IPĘ, ale np w wypadku mojego topnika - niezbyt się sprawdza..
                  Dobrze by było jak by więcej osób napisało, jakie środki stosuje i z jakimi mieli już doświadczenie.

Skomentuj

Ace ton jest najlepszy na klasyczna kalafonie ale trzeba uważać co by nie rozpuścić np plastikowych elementów. Ace ton to w moim przypadku środek drugiego wyboru po ipa

Skomentuj

Są różne szkoły, aceton na pewno nie jest środkiem najlepszym, tak samo jak alkohol izopropylowy lub rzopuszczalnik nitro, w zależności od tego jakiego topnika używa producent cyny do lutowania może być po umyciu biały nalot na płytkach.
                      Nie jest to groźny, tylko nie wygląda profesjonalnie.
                      Inna sprawa, że tak nitro jak i aceton może być rozpuszczalnikiem nie tylko dla kalafonii ale i dla elementów plastikowych.
                      Profesjonalnie używa sie myjki ultradzwiękowej do mycia płytek PCB + dedykowany płyn do tego, ale w warunkach amatorskich to zbyt droga impreza.
                      W TME są preparaty do tego przeznaczone, cena jeszcze znośna np. http://www.tme.eu/pl/details/wl_200/.../207106091228/ lub wodny
                      http://www.tme.eu/pl/details/pcb-cle...acz-pcb-wodny/, no i naturalnie szczoteczka do zębów jak koledzy proponowali.

Skomentuj

Czaruję...
                      X