Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wiertła, otwornice, piórka, sękowniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiertła, otwornice, piórka, sękowniki

Cześć,
    Jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem otwornic do metalu z allegro. Cały zestawik 120zł z różnymi rozmiarami otwornic, w kolorze żółtym(linku nie będę podawał, nawet bass to sprzedaje).
    Pytanie czy do drewna i materiałów drewnopodobnych zda to egzamin?

Początkowo i obecnie radzę sobie piórkami o różnych rozmiarach jednak jak widzę ile to syfu zostawia to mam ochotę kupić otwornice i zrobić otwór o mniejszej ilości scinek czy wiórów a kółko wywalić do pieca.

Czy lepiej jest kupić ten "żółty" zestaw czy dołożyć kilka pln do jakiegoś markowego sprzętu?
    Materiały tak jak mówiłem drewno i drewnopodobne materialy i czasem może płyta gipsowo-kartonowa.

pierwsze co pada to samo mocowanie. pekaja te tarcze na ktore sie mocuje otwornice
    tak wiec kup te lepsze a same otwornice moga byc tansze

potrzebujesz do tego najlepiej wiertarki stolowej o duzej mocy i niskich obrotach
    przy wysokich obrotach plyta sie pali i szybko zeby sie tepia :/
    przy recznej zabawie trudno to rowno utrzymac

zabawa wkretarka odpada

uzywalismy 68mm ktore idealnie pasuja pod popularne teminale

Skomentuj

Widziałem na allegro zestawik makity za ponad 100, może warto? Miał ktoś w rękach? Może Ty Paweł?

Skomentuj

niestety tylko tanie sprzety

Skomentuj

Mam kilka koronek makity, takich nakręcanych na uchwyt wiertła, bardzo mocne, powierciły masę otworów, w tym w alu i nadal są ok.
          Nieduże średnice do 32mm, to wkrętarką lecę, większe otwory to albo wyrzynarka, albo frezarka.
          Wolę te koronki od piór, bo mniej obciążają napęd i się wolniej tępią, choć piórami z zestawu makity też trochę powierciłem.

Skomentuj

Marcin a czy jest różnica między białą koronką a mikitowym kolorem? Bo zdecydowanie drożej wypada ten w kolorze makity zielono-niebieski.

Skomentuj

A myślałeś może o frezarce górnowrzecionowej? Wycinasz przy pomocy cyrkla otwory o dowolnej średnicy, możesz podfrezować, zrobić krawędź otworu w różnych kształtach, zależnie od frezu. Wycina się lekko, szybko i precyzyjnie Trochę musiałbyś dołożyć, ale to inwestycja na lata

Edit: przepraszam, przeoczyłem, że pisałeś o frezarce. Skoro masz frezarkę, czemu nie użyjesz jej do wycinania otworów? Te średnice do podałeś da się wyciąć przy pomocy cyrkla, ja takie wycinam frezarką, tylko cyrkiel musiałem sobie z deseczek zrobić.
              Last edited by dawid_d4; 03.04.2017, 19:48.

Skomentuj

Nie wycinam ze względu na pylenie mdfu i innych materiałów, użuwam tylko do precyzyjnych otworów, a np takie do wzmocnien w skrzynkach czy prac przy domu(przepust czy otwór w suficie) łatwiej i szybciej otwornicą zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                  Marcin a czy jest różnica między białą koronką a mikitowym kolorem? Bo zdecydowanie drożej wypada ten w kolorze makity zielono-niebieski.
                  Nie wiem, ja mam te turkusowe i trzymają się bardzo dobrze. Więc pewnie jak zwykle cena = jakość.

Skomentuj

Czaruję...
                  X