Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BHP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BHP

Powstało wiele wątków na temat narzędzi stosowanych podczas pracy ale zupełnie pomijane jest zagadnienie bezpieczeństwa podczas ich używania. Wątek ma służyć wymianie informacji o zagrożeniach i środkach ochrony.

Rzeczywiście fajnie by można było stworzyć listę zagrożeń, niektóre są oczywiste, że np frez może się rozlecieć i skaleczyć ale jest kilka mniej oczywistych np. pył z buku i dębu jest uważany za czynnik rakotwórczy, więc do szlifowania warto używać masek.

Skomentuj

Mało ludzi przeczyta i wyciągnie wnioski z tego wątku i tak .
      Lista zagrożeń: :( Wi-FI itp. , czyli elektrosmog w miastach i okolicach to taki pikuś ?A ilu wie jaki to ma wpływ na mózg człowieka przy pracy i we śnie też. A ilu zrezygnuje z używania tego gówna w domu ? Nawet policjanci zwracają uwagę ,że kierowcy zachowują sie na drogach tak samo jak w grze -jakby mieli kilka "żyć" .Już nie wspomnę o tym co nam rozpylają nad głowami -wystarczy spojrzeć w niebo .
      Maski są wskazane ,zatem dbanie o swoje otoczenie jest podstawą dla zdrowia .I to też jest BHP
      Last edited by czart; 27.06.2017, 13:37.

Skomentuj

Rozwiń sobie ten skrót BHP..., to może przestaniesz mieszać ekologię ze sprawami bezpieczeństwa pracy!
        Sorki, ale dbanie o otoczenie to nie jest BHP, jak Ci frezarka palucha urwie czy oskalpuje, to pewnie zrozumiesz, jak i dlaczego taki dział BHP jest ważny.

Skomentuj

Chcesz udzielać porad online jak nie stłuc sobie palucha przy wbijaniu młotkiem gwoździ??? .To mi przypomina poradnię ADHD .

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
            wspomnę o tym co nam rozpylają nad głowami -wystarczy spojrzeć w niebo .
            Proszę nie ... Zaraz jakiś oszołom zacznie tu pisać o działach orgonowych czy innych illuminati :o

Skomentuj

Szkodliwosc Wifi, chemitrials etc... pora uciekac!

Skomentuj

Firma 3M ma w ofercie ochronniki słuchu Peltor X5 zapewniające tłumienie hałasu na poziomie 37dB. Jeśli ktoś używa bardzo hałaśliwych elektronarzędzi to chyba warto zainwestować w ten sprzęt.

http://solutions.3mpoland.pl/wps/por...4857485&rt=rud

Skomentuj

Ja mam Optime III i daje dobre tlumienie. Jednak do dluzszej pracy w halasie wole stopery.

Skomentuj

Stopery masz jakieś firmowe?

Skomentuj

Jakies pomaranczowe 3m. Rzadko uzywam, tylko w przypadku gdy musze dlugo pracowac w halasie. Wtedy komfort jest dla mnie wazniejszy, bo zwykle sluchawy ochronne daja pewien dyskomfort.

Skomentuj

Mi w pracy dorabiali odlewy, chyba firmy co robią aparaty słuchowe takie usługi świadczą, później jak miałem zmianę to wziąłem właśnie do pracy w domu z elektronarzedziami i sprawują się rewelacyjnie, środek jest wyciągany pewnie w tym miejscu gdzie w aparatach jest wzmacniacz, a w moim poprostu dobiera się stopień tłumienia, a przez to że to mój odlew są bardziej komfortowe

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Podczas cięcia nożem z wymiennym ostrzem zdarza mi się skaleczyć. Możecie polecić jakieś wygodne rękawice antyprzecięciowe?

Skomentuj

Ja nie używam rękawic przy cięciu nożykiem introligatorskim, ale często używam takich: http://sklep.intergo-bochnia.pl/pl/p...-RTOPPER/2112# , lub rękawic materiałowych powleczonych lateksem: https://www.rekawice-katowice.pl/sho...RED-DRAGO.html
                            Jedne i drugie rękawice są dostępne w sklepach BHP w dość dużym asortymencie i wskazane jest osobiste sprawdzenie które bardziej podchodzą.
                            Natomiast najważniejsza jest jakość ostrzy (a w ostatnich latach spadła drastycznie, wraz ze wzrostem ceny- za byle chinola, którym nie zastrugasz ołówka stolarskiego trzeba słono zapłacić- ~5zł/5-10szt). Ja kupuję takie: http://allegro.pl/stanley-ostrza-lam...868312448.html (STANLEY OSTRZA łamane OSTRZE do NOŻY 18 mm x50 SZT) - patrzcie na cenę, ostatnio kupowałem chyba u tego sprzedawcy.
                            Zawsze kupuję kilka paczek i starczają mi na dłuższy okres czasu.
                            Ważna jest też oprawka, preferuję zakręcaną: http://allegro.pl/noz-do-tapet-nozyk...390713782.html (NÓŻ DO TAPET NOŻYK ŁAMANY Z POKRĘTŁEM 18mm SOLIDNY) (kiedyś używałem dokładnie takich: http://allegro.pl/stanley-noz-nozyk-...718770343.html (STANLEY nóż nożyk łamany metalowy INTERLOCK 18mm) , ale niestety nie wytrzymują konkurencji z tymi tanimi, które podałem wcześniej, mechanizm zaciskający wkład jest nędzny i przy większym nacisku przy np. cięciu kartonu 1-2mm po prostu się chowa wkład.
                            Last edited by czekin1; 27.06.2017, 21:39.

Skomentuj

Skoro już taki temat, to może ktoś podpowie coś co się przyda do lakierowania - macie jakieś doświadczenia z maskami, filtrami? przydałby się też jakiś niedrogi kombinezon - tak się zastanawiałem czy jakiś zwykły foliowy by wystarczył?

Skomentuj

Maska 3m z wkładem tym najdroższym węglowym, warto dokupić do tych filtrów takie specjalne nakładki i albo dokupić albo powycinać sobie takie dodatkowe wkłady, żeby nie zasyfić filtrów węglowych zbyt szybko. Kombinezonu nie używam ale raczej foliowy odpada. Tak samo wkładanie folii w otwory w kolumnę w czasie lakierowania to zły pomysł. Potem się to łuszczy i fruwa po całym pomieszczeniu. Temat o bhp to tylko dodam, że z pół roku temu zmieniałem skok frezarki na głębszy, oparłem frezarkę na brzuchu i w chwili zwiększenia zagłębienia wcisnąłem przypadkowo start . Gruba kurtka uratowała sytuacje ale strzępy leciały do sufitu.

Skomentuj

Ja uzywam krajowej polmaski lakierniczej Secura 2000 w filtrami weglowymi. Do szlifowania maszynowego zawsze uzywam odkurzacza. Jesli musze szlifowac recznie ( niewazne co ) to zakladam maske.

Skomentuj

Jaka (pół)maska chroni przed oparami benzyny lakowej i ekstrakcyjnej?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                      Jaka (pół)maska chroni przed oparami benzyny lakowej i ekstrakcyjnej?
                                      Tam gdzie masz opary stosujesz maskę z wkładami węglowymi. To o czym należy pamiętać, że po należy ją przechowywać w szczelnym pudełku/worku jeśli jest nieużywana.

Skomentuj

Secura z filterem weglowym radzi sobie nawet z nitro. Zadnego smrodu nie czujesz w trakcie lakierowania.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X