Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stacje rozlutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stacje rozlutownicze

Heja,

Przegladajac OLX natknalem sie na taki wynalazek:

Solder Peak SP-1010DR
    Wydaje mnie sie ze jest to samo co inny chinczyk, ZD 915.

Aczkolwiek, kupilem za stowe jako popsute, osobiscie nic mnie tak nie wkurza jak wysysanie cyny popularnym odsysaczem.
    Urzadzenie uzywane przez elektronika, obstawiam ze uzytkownik po prostu olal i kupil cos lepszego.
    W srodku pare zimnych lutow odratowanych polską ZDZ (srodek tak jakby byl narazony na duza wilgoc).
    Pistolet musialem kupic nowy w sieci, w polsce za 80zl (grzalka jakies 30zl)

Ogolnie czesci raczej tanie, dysze, grzalki dostepne.
    Wciaga cyne jak student schabowego.

Meczylem ja troche zeby sie upewnic ze dziala i w zasadzie nie ma sie do czego doczepic jak za ta cene.
    Czuc i widac w rece ze to chinskie, ale... chyba nie ma sie tu co specjalnie popsuc, no moze mechanizm, ktory blokuje szklany wsad w pistolecie. Mam wrazenie ze zatrzask padnie najszybciej.

Szybko sie nagrzewa, wentylator slyszalny ale chyba nie powinno to stanowic problemu.

Cena za nowke okolo 350zl.

Wylutowanie gniazda USB, pikus - w zasadzie po dotknieciu odpadlo. Ssie mocno

Polecam dla amatora.

w sąsiednim wątku wrzuciłem linka do takiego projektu:

http://dangerousprototypes.com/forum...hp?f=56&t=7218

swiety1337 pisał, że dowie się o koszty PCB i może jakiegoś "group baya" się machnie.... w tym kierunku można by iść bo możesz sobie w sumie dowolne porządne kolby i groty dobierać...

Skomentuj

Widziałem ten projekt już kiedyś, dość rozbudowany jak na termostat do stacji, jak ktoś jeszcze nie ma jeszcze żadnego magazynu elementów SMD, to tanio nie będzie, pewnie do podstawowej wersji dałoby się co nieco pominąć.

Skomentuj

dlatego jezeli byli by chetni ...to group bay ;p

Skomentuj

Hejo,
          Czekam na potwierdzenie ceny płytek z PCBWay, a bardziej wysyłki. Dam znać. Będę miał 10kpl.

Skomentuj

Rozlutownica piękna sprawa, będę musiał sobie sprawić na urodziny :)

Skomentuj

ja sie smieje z siebie jak moglem tyle lat serwisowac sprzet przy pomocy odsysacza ;p
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Nie na temat...
                bawolek, bay to zatoka po angielsku... chyba nie o to Ci chodziło

Skomentuj

Nie na temat...
                  oczywiscie wiadomo o co chodziło wyszedłem z założenia, że fonetycznie napiszę ...ale tu i tak dałem d...y bo powinienem napisać "grup baja" hehe
                  Last edited by bawolek; 19.02.2018, 12:13.

Skomentuj

Chciałbym sobie kupić stację rozlutowniczą.
                    Szukam porady co kupić.
                    Do wyboru są:
                    ZD 915, ZD 985, ZD 8915 i WEP 948.
                    Z tego co wyczytałem to głównym problemem stacji ZD jest rozpadająca się kolba, dlatego zastanawiam się nad WEP 948, bo ma inny rodzaj kolby.
                    Ma ktoś jakieś doświadczenia i mógłby coś poradzić?

Skomentuj

No cóż mogę napisać. Używam ZD-915 od grudnia 2018, poza pękniętym uchwytem grzałki, który skleiłem i skręciłem dodatkową śrubą to nic się z nią nie dzieje. Zapłaciłem za nią 278pln, wydaje mi się, że to tanio.
                      Choć sam stłukłem szkło, ale dość tanio kupiłem cały komplet naprawczy na A.....o, 2 groty, 2 szkła i kilka filtrów za 49pln.
                      Ogólnie rozlutownicy używam do prac amatorskich z niewielkim natężeniem, ale dość wymagających temperaturowo, wspomagam czasem ją transformatorówką.
                      Od kiedy przerobiłem ją i nauczyłem się nią pracować, to nie ma jakiegokolwiek z nią problemu.
                      Czy mogę ją polecić? Tak jeśli będzie używana do lekkiej pracy w domowych warunkach. Do serwisu się stanowczo nie nadaje. Jest zbyt słaba.

Skomentuj

Zamówiłem dziś ZD 985, chciałem WEP 948 ale z dostępnością części do niej gorzej.
                        Najwyżej będę kombinował.
                        Będzie miała trochę roboty na początek, bo głownie ją teraz potrzebuje bo chce odtwarzacz CD naprawić i parę przekaźników wymienić ale oprócz tego czekają 3 kartony elektroniki do rozlutowania.
                        Kosztowała 344zł +12 zł przesyłka + 3 groty od razu dokupiłem, bo wiem, że lubią się zużywać. Wyszło mnie 380zł
                        Last edited by scythe1123; 26.10.2020, 14:08.

Skomentuj

Przyszło to chińskie G****. Na dzień dobry pompka nie działa :(

Skomentuj

Może coś wewnątrz się rozłączyło. Zwykle chińszczyzna nie ma dziwnych stickerów, można śmiało rozkręcać.
                            Moja nie miała żadnych problemów ze środkiem, a przecież też chińszczyzna niskiego lotu.
                            Zaszła pomyłka, za 49pln dokupiłem 2 komplety grotów po 3szt. ZD-0,8 i ZD-1,3, do tego 2 komplety - szkło, sprężyna, 2 gumki, kółko silikonowe i filterki w 2 różnych rozmiarach.
                            Last edited by YasiekCorp; 29.10.2020, 15:43.

Skomentuj

Jest naklejka importera. Najgorsze jest to że prędkość obsługi tego sklepu jest pożal się Boże. Dobrze jak w następny piątek dostanę kolejną. Dziś o już nie odpisali, a pisałem do nich około godziny 13:00

Skomentuj

Czaruję...