Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klej kontaktowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klej kontaktowy

Czy jest jakaś sensowna (dobra jakościowo) alternatywa dla Pattex Clasic, który zresztą ostatnio trudno dostać u mnie w opakowaniach 0,8ltr.? Może być coś innego, ale nie w jakości dragona..

Swego czasu używałem ITA CONTACT SPRAY, kiedyś był do kupienia w litrowej butelce, teraz widzę, że jest w puszce 0,8 l. No i nazwa myli, nie jest to spray, lecz można go zalać w pistolet i nakładać natryskiem :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ja uzywam od lat BOCHEM
      bonaterm GTA to butapren
      do forniru zalecaja jakis inny model ale nigdy nie uzywalem

latwy dostep mialem w koszalinie. jak nie maja w sklepie to bez problemu zamawiam od producenta (wysylaja wylacznie za pobraniem!)

Skomentuj

Nie masz w Wawie Kleiberita?

Skomentuj

Pattex jest w każdym obi. Ostatnio kupiłem ita contact w puszce ale jeszcze go nie otwierałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Swego czasu używałem ITA CONTACT SPRAY, kiedyś był do kupienia w litrowej butelce, teraz widzę, że jest w puszce 0,8 l. No i nazwa myli, nie jest to spray, lecz można go zalać w pistolet i nakładać natryskiem
            Ciekawy temat, podają dyszę 1,7-1,9 mm. Trudno wyobrazić mi sobie kubek grawitacyjny do tego. Co do nazwy, to pewnie "Spray" oznacza możliwość aplikacji natryskowej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
            Pattex jest w każdym obi
            Jest praktycznie wszędzie, ale w 0,3l opakowaniach.

Skomentuj

Ile kleju butaprenowego potrzeba do oklejenia filcem małego subwoofera ~20 litrów pojemności? 200ml wystarczy?

Skomentuj

Spróbuj klejem Tapicer w sprayu. Jedna puszka wystarczy.
                Dobrze się nanosi i kocyk dobrze trzyma.

Skomentuj

0,6-0,7l tapicerskiego poszlo mi niedawno na 80l jamnika
                  wiec 200ml by wystarczylo

ale z zasady kupuje 1l bo taniej wychodzi

Skomentuj

Ja chce polecić Wam klej Kleiberit w żelu.
                    Patex clasic nie umywa się do niego. Smarujesz pędzlem płytę i liść. Czekasz dosłownie 2-3 min i przykładasz.
                    Klockiem po fornirze docisk i trzyma jak diabeł. Rewelacyjny klej. Bez żadnych pras docisków.

Last edited by Eclipse; 27.04.2020, 16:29.

Skomentuj

Pokaż zdjęcie makro brzegów forniru po wyszlifowaniu.

Skomentuj

marian no ale wiesz co będzie - klockiem tak dobrze rantu nie obrobię, wiem bo już to przerabiałem.
                        Ja pisałem o tym że dobrze klei a nie że dobrze brzegi wyjdą :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                          Ja chce polecić Wam klej Kleiberit w żelu.
                          Patex clasic nie umywa się do niego. Smarujesz pędzlem płytę i liść. Czekasz dosłownie 2-3 min i przykładasz.
                          Klockiem po fornirze docisk i trzyma jak diabeł. Rewelacyjny klej. Bez żadnych pras docisków.

Uzywalem tego kleju i polecam. Nawet wersja c 114, ktora jest formie plynnej jak Pattex jest duzo lepsza od Pattexa. Jedna rzecz o ktorej warto pamietac, to klej musi byc swiezy, bo ma tylko 9 miesiecy terminu uzycia od produkcji. To tego trzeba go szybko zuzyc, bo jak zostawisz na dluzej niepelna puszke, to z tego zelu zrobi sie kisiel, ktorego w zaden sposob nie nalozysz na material i klej jest do wywalenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                            marian no ale wiesz co będzie - klockiem tak dobrze rantu nie obrobię, wiem bo już to przerabiałem.
                            Nie chodzi o obrobienie, a o warstwę kleju którą widać pomiędzy płatami forniru.
                            Jeśli jej nie widać, lub jest taka cienka, oraz takiego koloru (bo to jest też ważne) że tej warstwy nie widać, lub nie rzuca się w oczy, to bardzo dobrze.

Przy jasnych fornirach bał bym się użyć ciemnego kleju kontaktowego.
                            Klej wikolowy po wyschnięciu jest bezbarwny.
                            Last edited by marian; 27.04.2020, 19:30.

Skomentuj

Rozumiem. Tu możesz mieć rację. Mam na szczęście ciemny fornir wręcz brązowy więc gdzieś się zgubi

Skomentuj

Panowie, pewnie mnie zjecie za głupie pytanie, ale próbował może ktoś z Was klejenia kocyka/filcu na klej poliuretanowy do drewna? Na sklejenie obudowy zużyłem może z 50 ml, a jak wiadomo reszta nie może być zbyt długo przechowywana, a szkoda żeby się zmarnował.

Skomentuj

Przyklei sie, ale kazda scianke bedziesz musial trzymac pod dociskiem, wiec nie wiem jaki tu sens. To juz lepiej kupic najtanszy klej kontaktowy w puszce.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X