Otwieram temat o skosach na obudowach głośnikowych.
Proszę wklejać zdjęcia z opisem jak te skosy wykonujecie.
Ja skosy robiłem pierwszy raz, dobrze wyszły więc pokazuję.
Skosy wykonane za pomocą frezarki i prowadnic (patent przedstawił Paweł S.):
Najpierw narysowałem na obudowie linie skosów.
(tutaj zdjęcie już w trakcie frezowania)

Potem na górze obudowy, w miejscu zaznaczenia głębokości skosu, przyłożyłem liniał, który wyznaczył odległość prowadnic.
(to białe to liniał
)
W miejscu zaznaczonym białą strzałką liniał ma się stykać z kantem prowadnic i z zaznaczonymi krańcami skosów (środkowe strzałki).
Do tymczasowego przytrzymania prowadnic użyłem ścisków.

Pomarańczowe strzałki pokazują odległość pomiędzy narysowanym skosem a prowadnicą.
Odczytujemy odległość i ustawiamy prowadnice wzdłuż linii skosu równo w takiej samej odległości.
Jeszcze raz mierzymy i upewniamy się że wszystko się zgadza, na początku jak i na końcu skosu.
Ołówkiem można odrysować linię prowadnicy i już mamy odległości wyznaczone, które można teraz przenieść na drugą stronę obudowy.
Ja prowadnice przymocowałem na wkręty, chciałem mieć pewność że się nic nie przesunie w trakcie frezowania.
Ślady po wkrętach są małe i nie ma problemu aby je zamaskować.
Przygotowanie frezarki:

Frezarkę przykręciłem do kawałka MDF-u (miałem taką możliwość).
Formatka nie może być zbyt szeroka bo będzie się gibać na prowadnicach.
Frez wysunięty na zero.
Im głębszy skos tym frez musi być dłuższy, a osadzenie frezarki na formatce wyższe (ponieważ to co mamy sfrezować będzie blokować frezarkę). Na zdjęciu frezarka przymocowana jest do MDF-u 18mm, ale później musiałem dodać jeszcze jedną formatkę (widać to na tym zdjęciu):

Jak wszystko dobrze pójdzie to mamy ładne skosy.

Proszę wklejać zdjęcia z opisem jak te skosy wykonujecie.
Ja skosy robiłem pierwszy raz, dobrze wyszły więc pokazuję.
Skosy wykonane za pomocą frezarki i prowadnic (patent przedstawił Paweł S.):
Najpierw narysowałem na obudowie linie skosów.
(tutaj zdjęcie już w trakcie frezowania)

Potem na górze obudowy, w miejscu zaznaczenia głębokości skosu, przyłożyłem liniał, który wyznaczył odległość prowadnic.
(to białe to liniał

W miejscu zaznaczonym białą strzałką liniał ma się stykać z kantem prowadnic i z zaznaczonymi krańcami skosów (środkowe strzałki).
Do tymczasowego przytrzymania prowadnic użyłem ścisków.

Pomarańczowe strzałki pokazują odległość pomiędzy narysowanym skosem a prowadnicą.
Odczytujemy odległość i ustawiamy prowadnice wzdłuż linii skosu równo w takiej samej odległości.
Jeszcze raz mierzymy i upewniamy się że wszystko się zgadza, na początku jak i na końcu skosu.
Ołówkiem można odrysować linię prowadnicy i już mamy odległości wyznaczone, które można teraz przenieść na drugą stronę obudowy.
Ja prowadnice przymocowałem na wkręty, chciałem mieć pewność że się nic nie przesunie w trakcie frezowania.
Ślady po wkrętach są małe i nie ma problemu aby je zamaskować.
Przygotowanie frezarki:

Frezarkę przykręciłem do kawałka MDF-u (miałem taką możliwość).
Formatka nie może być zbyt szeroka bo będzie się gibać na prowadnicach.
Frez wysunięty na zero.
Im głębszy skos tym frez musi być dłuższy, a osadzenie frezarki na formatce wyższe (ponieważ to co mamy sfrezować będzie blokować frezarkę). Na zdjęciu frezarka przymocowana jest do MDF-u 18mm, ale później musiałem dodać jeszcze jedną formatkę (widać to na tym zdjęciu):

Jak wszystko dobrze pójdzie to mamy ładne skosy.

Skomentuj