Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skosy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skosy

Otwieram temat o skosach na obudowach głośnikowych.
    Proszę wklejać zdjęcia z opisem jak te skosy wykonujecie.

Ja skosy robiłem pierwszy raz, dobrze wyszły więc pokazuję.
    Skosy wykonane za pomocą frezarki i prowadnic (patent przedstawił Paweł S.):

Najpierw narysowałem na obudowie linie skosów.
    (tutaj zdjęcie już w trakcie frezowania)

Potem na górze obudowy, w miejscu zaznaczenia głębokości skosu, przyłożyłem liniał, który wyznaczył odległość prowadnic.
    (to białe to liniał )
    W miejscu zaznaczonym białą strzałką liniał ma się stykać z kantem prowadnic i z zaznaczonymi krańcami skosów (środkowe strzałki).
    Do tymczasowego przytrzymania prowadnic użyłem ścisków.

Pomarańczowe strzałki pokazują odległość pomiędzy narysowanym skosem a prowadnicą.
    Odczytujemy odległość i ustawiamy prowadnice wzdłuż linii skosu równo w takiej samej odległości.
    Jeszcze raz mierzymy i upewniamy się że wszystko się zgadza, na początku jak i na końcu skosu.
    Ołówkiem można odrysować linię prowadnicy i już mamy odległości wyznaczone, które można teraz przenieść na drugą stronę obudowy.

Ja prowadnice przymocowałem na wkręty, chciałem mieć pewność że się nic nie przesunie w trakcie frezowania.
    Ślady po wkrętach są małe i nie ma problemu aby je zamaskować.

Przygotowanie frezarki:

Frezarkę przykręciłem do kawałka MDF-u (miałem taką możliwość).
    Formatka nie może być zbyt szeroka bo będzie się gibać na prowadnicach.
    Frez wysunięty na zero.
    Im głębszy skos tym frez musi być dłuższy, a osadzenie frezarki na formatce wyższe (ponieważ to co mamy sfrezować będzie blokować frezarkę). Na zdjęciu frezarka przymocowana jest do MDF-u 18mm, ale później musiałem dodać jeszcze jedną formatkę (widać to na tym zdjęciu):

Jak wszystko dobrze pójdzie to mamy ładne skosy.

Last edited by tomekk_; 02.06.2019, 20:18.

Górna pozioma prowadnica (mdf przykręcony na czarne wkręty) reguluje szerokość i przez całą swoją długość na obudowie jest równoległa do narysowanej linii ołówka.
    Pozioma prowadnica (mdf przykręcony na czarne wkręty) z prawej strony reguluje głębokość.
    Czy ja to dobrze odczytałem - jako główne założenie????

Skomentuj

TAK, obie prowadnice muszą być równoległe do linii skosu.

Skomentuj

Nie na temat...
        Przydaje się stały włącznik we frezarce

Skomentuj

uuuu ile pyłu. marian pamiętasz o masce?

Skomentuj

Świetny pomysł. U nas robiliśmy na CNC metodą wierszowania ale wymaga to demontowanego przedniego panelu.
            Czy skos pokrywałeś laminatem czy nawet cienkim HDF? bo po lakierowaniu mogą po czasie powstać linie pęknięć.

Skomentuj

Czaruję...
            X