Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki frez do frezowania/wycinania otworów pod głośnik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki frez do frezowania/wycinania otworów pod głośnik?

Posiadam frezarkę jednak nie lada wyzwaniem jest znalezienie odpowiedniego frezu, aby z cyrklem na frezarce móc wyciąć otwór pod glośnik, jak i też wyfrezować frezy, by głośnik się schował.

W Leroy Merlin nie znalazłem ani jednego frezu, który na oko sprawiał by wrażenie zdolności do zgłębienia się w materiale z góry (frezarka górnowrzecionowa). Czy zawsze najpierw wierci się otwór wiertłem, aby wprowadzić frez?
    Wszystkie frezy na sklepy miały ostrza pokrywające tylko boki frezowania, a na "czele" frezy wydawały się tępe.

Czy możecie polecić konkretny model (najlepiej link, nie po nazwie, gdyż nazewnictwo tych frezów też jest strasznie namieszane, i jakiej nazwy bym nie szukał, to i tak wyskakują różne rodzaje), z niezaporową ceną do amatorskich zastosowań? (na uchwyt 8mm)

Czy taki frez na prawdę wierci tą tępą końcówką?
    Załączone pliki

Skomentuj

Ja używam takiego frezu i nie ma problemu. Nic nie nawiercam wcześniej wiertłem.

Skomentuj

https://www.uni-max.com.pl/produkty-pl/obrobka-drewna/narzedzia-trzpieniowe/frezy-do-rowkow/z-zebem-nawiercajacym

szybko, bezpiecznie, precyzyjnie i tak ostro j.w.

Skomentuj

Spokojnie robi się frezowania marketowymi frezami. Oczywiście to nie jest wiertło, czy frez spiralny, żeby wiercić na wylot w jednym miejscu. Poza tym przy tej jakości frezów i tak musisz zagłębiać się krokami, co kilka mm.

Taki mały tip: Do frezowania/licowania glosnikow razem z frontem kup frez o dużej średnicy, powyżej 12mm. Do frezowania otworów na wylot kup frez o mniejszej średnicy 6-8mm. Nie ma potrzeby frezować w powietrze dużej ilości materiału, który będzie zbierał szeroki frez.

Jak szukasz najtańszych frezow, to Leroy. Dedra z Castoramy jest sporo droższa, a jakość frezów nie jest lepsza od tej chińszczyzny z Leroya, ale Dedra ma większy wybór, wiec coś za coś.

Lepszej jakości frezów będziesz potrzebował, jeśli zaczniesz robić większą ilość, oraz materiał jaki będziesz frezował wymaga wysokiej jakości narzędzia ( lite drewno, czy sklejki ). Do mdf i okazjonalnej pracy, marketowa taniocha spokojnie styka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Spokojnie robi się frezowania marketowymi frezami. Oczywiście to nie jest wiertło, czy frez spiralny, żeby wiercić na wylot w jednym miejscu. Poza tym przy tej jakości frezów i tak musisz zagłębiać się krokami, co kilka mm. .
            Dokładnie.
            Aby zagłębić się takim frezem, musimy poruszać nim na boki, inaczej nie zagłębi się w materiale.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Jak szukasz najtańszych frezow, to Leroy. Dedra z Castoramy jest sporo droższa, a jakość frezów nie jest lepsza od tej chińszczyzny z Leroya, ale Dedra ma większy wybór, wiec coś za coś.
            Ja używałem (i nadal używam do lżejszych i mniej precyzyjnych prac) Dedry, bo tanie i duży wybór.
            Jeśli robię coś co wymaga precyzji, np. podfrezowanie pod głośnik, to używam frezów LUX z OBI.
            Droższych frezów jeszcze nie używałem.

Skomentuj

Używam do makity 3600 frezów z kompletu Hitahi (zaznaczyłem na zdjęciu które są mi przydatne). Dobry jest też ten jeden dodany do maszyny. Jak na razie frezy są nadal ostre. Pracowałem bez problemów w sklejce, dębie, jesionie i mdf. Wadą tych frezów jest długość. Do bardziej zagłębionych otworów - frezowanie na wylot do komory głośnika - używam chińskiego freza zakupionego tu:https://pl.aliexpress.com/item/32920658111.html

Skomentuj

Takie frezy, jakie pokazał Zap Projekt mają ząb wiercący i "wchodzą" w materiał również pionowo, bez konieczności wcześniejszego nawiercania małego pilota czy poruszania na boki.
                Frezy monolityczne dwupiórowe (szczególnie do metalu) z zasady są tak skonstruowane, że jedno ostrze czołowe jest dłuższe (ma 0,5 średnicy) i ono wybiera materiał ze środka otworu podczas osiowego wprowadzania freza w lity materiał.
                W przypadku freza do drewna z wlutowanymi płytkami z węglika, który może osiągać bardzo wysokie obroty, nawet ok 30.000, wstawienie niesymetrycznych płytek powodowałoby duże niewyważenie/drgania a to jest raczej wykluczone, dlatego robi się to inaczej, np. wlutowując centralnie dodatkową płytkę - odpowiednio zaostrzona wybiera (częściowo rozgniata) materiał w centrum otworu, a symetria osiowa i wyważenie freza są zapewnione.
                Te frezy z linku kosztują ponad 80zł/szt, ale można znaleźć podobne tańsze - tylko zwrócić trzeba uwagę, by w opisie była informacja, że jest to frez wiercący albo że posiada ząb wiercący.
                Np. tu, za 45zł:
                https://www.port-narzedziowy.pl/prod...957-C/?id=9879
                Last edited by pavyan; 17.06.2021, 13:42.

Skomentuj

Czaruję...
                X