Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa z płyty meblowej laminowanej?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa z płyty meblowej laminowanej?

Czy ktoś kiedy robił obudowę głośnikową z płyty meblowej laminownej? Takiej już z oklejonymi obrzeżami u stolarza?
    Jestem ciekawy efektu końcowego i wrażeń z obróbki. Może ktoś ma jakieś zdjęcia takiego tworu?

Taka gotowa laminowana płyta to by chyba był niezły pomysł na szybką w miarę przyjemnie wyglądającą obudowę. Ze sztywnością nie powinno być źle bo porządna płyta meblowa ma gęstość niewiele mniejszą od mdf, a i dużo gotowych konstrukcji robi się z takich płyt tylko nawet nie 18mm a cieńszych.

Zastanawiam się jeszcze czy da się takie płyty dobrze ze sobą posklejać - laminat do laminatu chyba nie będzie za dobrze trzymał a takie płyty są laminowane obustronnie. Przyklejanie wewnątrz wzocnień też pewnie będzie kłopotliwe.
    Frezował ktoś może płytę laminowaną? Da się to estetycznie zrobić domową frezarką czy będą szczerby?

Wszystko mozna, ale to bez sensu. Jedyne sensownie wykorzystanie takiej plyty, co ciecie na 45 stopni. W ten sposob mozna jak najbardziej zrobic jakies proste kolumny. Do klejenia w srodku wzmocnien bedziesz musial usunac okleine, bo klej wikolowy tego nie sklei, chyba, ze jakis inny. Mozesz tez uzyc kolkow, ale to przerost formy nad trescia.

Skomentuj

Kolega wyżej dobrze pisze. Robienie obudów z płyty laminowanej jest bez sensu nawet jak posiadasz taka płytę. Robiłem parę razy obudowy z tego materiału do testów. Trzeba zacinać na 45 stopni lub frezować w miejscu łączenia. Bezsensowna robota. Dodatkowo, przykleić wytłumienie do takiej płyty granicy z cudem. Łapie tylko klej poliuretanowy, zszywki sie łamią. Frezowanie otworów pod głośnik nie wygląda najgorzej ale czasem laminat lubi odprysnąć.

Skomentuj

Ja jeszcze tylko dodam, że zawsze gdy robiłem obudowy testowe z płyt laminowanych, dźwięk był do bani. Wyższy bas był jakiś taki "pukający".
        Może to przypadek, ale ja już nigdy nie wykonam żadnej obudowy z takiej płyty, nawet testowych.

Skomentuj

Nie na temat...
          Ogólnie to laminowana meblowa jest obecnie najtańsza (jak są zapasy na magazynie)/ ostatnio nie opłacało mi się nawet surowej wiórówki kupować bo była droższa....

Skomentuj

Jeśli wpływa na dźwięk to faktycznie nie ma sensu.
            A z innej strony - próbował ktoś na obudowę z mdf kłaść okleinę meblową?

Jeszcze inna opcja - płyta sklejka - chyba daje radę akustycznie? Niektórzy go namiętnie stosują - np. Troels, ale u nas na forum jakoś mało takich konstrukcji - jest jakiś powód? Sklejki nie trzeba by fornirować tylko lakier i po sprawie, ale niestety kolorystyka jednolita.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawlo00 Zobacz posta

Jeszcze inna opcja - płyta sklejka - chyba daje radę akustycznie? Niektórzy go namiętnie stosują - np. Troels, ale u nas na forum jakoś mało takich konstrukcji - jest jakiś powód? Sklejki nie trzeba by fornirować tylko lakier i po sprawie, ale niestety kolorystyka jednolita.
              Dobra sklejka, w klasie 1/2 lub chociaz 2/3 aby nie bylo widac sekow, czy latania dziur, kosztuje sporo kasy. Do tego jest to material trudny w obrobce. Akustycznie oczywiscie jest bardzo dobry, tak jak MDF. Jesli masz dobre zdolnosci stolarskie i odpowiedni warsztat, to mozna robic ladne obudowy ze sklejki jak wspomniany Troels.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawlo00 Zobacz posta

Bardzo lubię robić ze sklejki. Materiał jest trwały. Można wielokrotnie wkręcać i wykręcać głośniki i nic się nie dzieje. Z wad można wymienić często brzydkie przekroje boczne. Nawet sklejka jakości 1/2 potrafi mieć ciemne wżery lub wręcz puste miejsca pomiędzy płytami. Trzeba to łatać (wstrzykuję szpachlę i poleruję). Trzeba mieć też ostre frezy i pierwszą warstwę frezować delikatnie. Nie wiem jak z właściwościami akustycznymi, bo uważam, że gra głównie kształt wewnętrzny a nie sam materiał. Na pewno pochłanianie wibracji jest niezłe. Lepsze jest pewnie w klejonce drewnianej ale to kilka razy droższy materiał. W złącznikach kilka zdjęć z rożnych faz budowy kolumn ze sklejki.

https://diyaudio.pl/i/26903/ff9ce2c7...1629733964.jpg
                https://diyaudio.pl/i/26903/52975ac5...1629733963.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                X