Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wkręty do drewna z łbem walcowym i wejściem HEX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wkręty do drewna z łbem walcowym i wejściem HEX

A no właśnie, poszukuję. Problem w tym, że wymyśliłem sobie coś ala Monacor 4x25, czarne... i wszystko było by w porządku, tylko wysokość łba mi nie za bardzo odpowiada. W przemyśle mamy DIN 912, klasyczna śruba imbusowa, jest też DIN 7894 z właśnie obniżonym profilem i taka jest super, ale to śruba, a ja poszukuję wkręt do drewna :( Posucha w tym temacie w sklepach straszna, a przecież toczył nie będę :(
    Może ktoś coś podpowie?
    Jak nic ciekawego się nie znajdzie, to pozostanie znaleźć sposób na przykręcenie SS8545 w jakiś cudowny sposób, aby wkręty nie raziły - nie wystawały za bardzo. Ten francowaty głośnik nie ma żadnego podebrania, a i rand jest bardzo wąski. Ktoś coś, może?
    Irek.N.

Nic, błąd, nie doczytałem.
    Last edited by grzeczny_52; 26.02.2024, 18:51.

Skomentuj

W soundimports widzę wkręty z obniżonym profilem (tak przynajmniej wyglądają, ja bym się upewnił mailowo), ale b. małe - średnica gwintu tylko 3mm, długość 16mm https://www.soundimports.eu/en/081-300.html
      Tylko czy do tego głośnika takie małe łebki (fi 4,8mm) będą odpowiednie? Wątpię...
      Ale jeżeli nie jest całkowicie wykluczone toczenie*, to można kupić odpowiednie, typowe czernione wkręty do drewna imbus i podtoczyć im łby "od spodu" (od strony gwintu) na długości 2-3mm. To byłoby tanie, szybkie i wydatnie obniżyłoby wysokość łba, zgodnie z Twoimi wymaganiami - nie ma lepszego rozwiązania, kogoś z tokarką znajdziesz bez trudu.
      Wydaje się, że średnica tego podtoczenia (będąca przecież średnicą zewnętrzną gwintu, zresztą nawet nieco większa, bliska średnicy otworu w głośniku) nie byłaby mniejsza od wymiaru przekątnej gniazda sześciokątnego - ponieważ to spowodowałoby prawie odcięcie łba - więc takie rozwiązanie powinno Cię satysfakcjonować.
      Odpadłaby konieczność czernienia wkrętów po obróbce, bo zabielone byłyby tylko od spodu, więc po dokręceniu nie byłoby tego widać (ale jakieś cienkie podkładki z tworzywa/gumy warto by zastosować, by nie porysować głośników).

* Ale zaciskać w uchwycie tokarki trzeba poprzez pierścień z blachy (lub lepiej, w dorobionej naprędce przeciętej tulejce - tokarz będzie wiedział o co chodzi), bo inaczej szczęki mogą się odcisnąć na walcu łebka i go uszkodzić.
      Last edited by pavyan; 26.02.2024, 19:20.

Skomentuj

Chińskie wkręty są stosunkowo tanie ale często z miękkiego materiału. Trzeba nawiercać materiał wiertłem o 1mm cieńszym od wkręta, by je stosować.
        Znalazłem takie https://pl.aliexpress.com/item/10050...Cquery_from%3A
        Imbus przy o tak niskim profilu nie ma sensu, bo za bardzo by osłabiał główkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta
          Imbus przy o tak niskim profilu nie ma sensu, bo za bardzo by osłabiał główkę.
          Zgadzam się, dlatego poszukuję wyższego, ale nie pełnowymiarowego profilu.
          Miłego.
          Irek.N.

Skomentuj

Zamieszczone przez pavyan Zobacz posta
            Wydaje się, że średnica tego podtoczenia (będąca przecież średnicą zewnętrzną gwintu, zresztą nawet nieco większa, bliska średnicy otworu w głośniku) nie byłaby mniejsza od wymiaru przekątnej gniazda sześciokątnego - ponieważ to spowodowałoby prawie odcięcie łba - więc takie rozwiązanie powinno Cię satysfakcjonować.
            3mm, tak jak piszesz mało trochę, Chyba zrobię inaczej, kupie klasyczne czernione w/g DIN, ale śruby, a w budkę wstawię wkładki. Toczenie nie było by problemem, ale później znów to czernić? Jakoś tak upierdliwie się robi :(
            THX.
            Miłego.
            Irek.N.

Skomentuj

Ale chyba nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem: podtoczenie łba byłoby OD SPODU, od strony gwintu - "białego" nie byłoby widać, a łebek byłby taki wysoki, jak chcesz.
              Żeby to zabielenie nie korodowało (ale w domu raczej to nie grozi) można kapnąć czarnym lakierem, i dać podkładkę z grubej folii plastykowej (np. klisza filmowa).
              Oczywiście można wbić od środka kolumny w płytę czołową tuleje gwintowane zębate M4, to także doskonale rozwiąże problem.
              Osobiście bym to podtoczył, bo takich tulei nie mam pod ręką, a mam preparat do czernienia stali na zimno... zresztą, na gorąco też nie jakiś wielki problem; czego się nie robi dla estetyki swoich wytworów
              Ale gdyby na gorąco, to wtedy bym jeszcze wypolerował łby śrub - byłaby pełna profeska

PS: Szczerze przyznam, że z wkładkami gwintowanymi jest jednak ten duży plus, że możesz stosować kilka różnych typów łba - bo jest dużo szerszy wybór wśród śrub do metalu - np. bardzo dobrze (według mnie) wyglądałyby łby imbusowe, ale półokrągłe, soczewkowe. Są dość niskie, nie mają wystającej krawędzi i z tym głośnikiem chyba by się zgrały optycznie - obejrzałem go sobie, i rzeczywiście jest problem z zamocowaniem, producent się nie popisał.
              Last edited by pavyan; 26.02.2024, 20:54.

Skomentuj

A no widzisz, nie doczytałem że od spodu. Ciekawy pomysł. Obawiam się tylko, że tnąc od strony "gwintu" odetnę łeb wkręta. Coś wymyślę. W poprzednich miałem klasyczne Monocory i jakoś to wyglądało. Jakoś... tutaj chciałem lepiej a jak wiadomo lepsze jest wrogiem dobrego :)
                Miłego.
                Irek.N.

Skomentuj

Teraz doczytałem w opisie głośnika ScanSpeak Classic 18W/8545 (jeśli o tym modelu mowa), że otwory mocujące mają średnicę TYLKO 3,5mm - i trzeba chyba wierzyć... choć ze zdjęcia "czołowego" i przeliczeniu skali wychodzi mi całkiem "normalna" średnica 4-4,2mm. Czy masz głośnik w ręku i możesz zmierzyć rzeczywisty wymiar otworów? Może masz jakieś inne wykonanie?
                  Otwory 3,5mm byłyby naprawdę dziwne w głośniku tej wielkości, ponieważ nie weszłyby w niego bezkolizyjnie typowe w tym wypadku wkręty 4mm lub śruby M4 - tylko właśnie małe wkręty M3.
                  Wydawało mi się z początku, że są tam otwory ok. 5mm - wtedy podtoczenie łba mogłoby mieć nieco mniejszą średnicę (~4,8mm) i z pewnością takie by go nie odcięło.
                  Tu nie jest potrzebna nominalna, pełna wytrzymałość łba śruby i można sobie pozwolić na pewne jego osłabienie - i tak wystarczy. Tu wkręt/śruba ma tylko trochę zgnieść uszczelkę.

PS: Nieraz do innych zastosowań podtaczałem, zmniejszałem, przerabiałem łby śrubom imbusowym - mierzyłem dokładnie otwór sześciokątny, przekątną, głębokość; jego dno jest stożkowe, na środku jest głębiej, przy krawędziach płycej, co jest ważne przy takim podtaczaniu właśnie z powodu konieczności pozostawienia wystarczającej ilości materiału. Da się zrobić.
                  To jest może trochę śmieszne dzielenie włosa (śruby?) na czworo, ale czego ja podobnego i dziwnego nie robiłem w DIY różnego rodzaju
                  Last edited by pavyan; 26.02.2024, 22:39.

Skomentuj

A czy przypadkiem mufa dwugwintowa nie rozwiąże problemu?

Skomentuj

Wkrety z polinka nie wystarcza?

Skomentuj

Teraz doczytałem w opisie głośnika ScanSpeak Classic 18W/8545 (jeśli o tym modelu mowa), że otwory mocujące mają średnicę TYLKO 3,5mm - i trzeba chyba wierzyć... choć ze zdjęcia "czołowego" i przeliczeniu skali wychodzi mi całkiem "normalna" średnica 4-4,2mm. Czy masz głośnik w ręku i możesz zmierzyć rzeczywisty wymiar otworów? Może masz jakieś inne wykonanie?
                        Wkręt 4mm wchodzi ciasno, ale w paluchach, więc taka jest średnica otworów.
                        Może zdecyduję się na 4x16, wydają się niższe..., albo śruby, zobaczymy jak przyjdą - co ładniejsze będzie.

Miłego.
                        Irek.N.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                          A czy przypadkiem mufa dwugwintowa nie rozwiąże problemu?
                          Yyy... no to teraz nie kumam czaczy. Znaczy w czym to pomoże?

Miłego.
                          Irek.N.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Wkrety z polinka nie wystarcza?
                            Pogromco mój kochany, toć pisałem że nie ma w ofercie niskoprofilowych 4x25 :( Nidzie w "klasycznym wszechświecie" nie ma. :((

Skomentuj

Z mufą dwugwintową mógłbyś wykorzystać nawet stosunkowo krótkie wkręty do metalu, niezależnie od grubości przedniej ściany kolumny - inaczej niż z nakrętką zębatą (wkręty o długości w okolicy grubości płyty).
                              Gdyby to była sklejka, to wytrzymałość byłaby wystarczająca dla takiej mufy - ale z płyty MDF, a tym bardziej wiórowej taka mufa mogłaby "wyleźć" pod obciążeniem:
                              https://marcopol.pl/katalog/media/ca...mages__51.jpeg
                              A co do łba o niskim profilu, znalazłem wkręty do metalu o wyjątkowo niskim profilu ; wpisz w wyszukiwarkę: allen screw ultra low profile.
                              Można je chyba dostać w Polsce, a na aliex u chińskich oszustów jest ich w bród. Wymiary od M1,7 w górę.
                              BOSSARD:
                              https://www.bossard.com/eshop/pl-pl/...lcowym/p/1206/
                              https://art-med-sklep.com/sruba-m3x1...al,3,7959,7079 M3x10, 1,66zł/szt.
                              Załączone pliki
                              Last edited by pavyan; 27.02.2024, 19:56.

Skomentuj

A co do łba o niskim profilu, znalazłem wkręty do metalu o wyjątkowo niskim profilu ; wpisz w wyszukiwarkę: allen screw ultra low profile.
                                Można je chyba dostać w Polsce, a na aliex u chińskich oszustów jest ich w bród. Wymiary od M1,7 w górę.
                                BOSSARD:
                                Ano, ale to śruby są, czyli z gwintem np. metrycznym. W sumie jak wkrętkę (albo mufę... nie wiedziałem ze to się tak nazywa) zastosować, to dlaczego nie :) Coś na pewno wybiorę.

Miłego.
                                Irek.N.

Skomentuj

Ja się gimnastykuję, a Ty wybrzydzasz
                                  Chodzi o to, że wśród wkrętów do metalu jest o wiele szerszy wybór rodzaju łba, to duża zaleta.
                                  Jeśli nie te powyżej, to wybierz śruby do drewna pod imbus i podtocz, jak wcześniej opisałem - tylko poprzedź pracę pomiarem, żeby łeb nie odpadł (ale tu duże obciążenia nie wystąpią, więc raczej nie ma obawy).
                                  Poza tym, można olać te mufy i nakrętki zębate (skoro wspomniałeś, że toczenie nie problem) i samemu wykonać specjalne elementy w kształcie trzpienia o średnicy ~6mm z łbem, z wewnętrznym gwintem i długości nieco mniejszej od grubości płyty czołowej; taki rurkowe trzpienie z gwintem wbić od spodu w precyzyjnie wyznaczone/wykonane otwory w płycie czołowej.
                                  W ten sposób powstaną gwintowane gniazda do wkręcenia śrub mocujących głośniki, i będą miały bardzo dużą wytrzymałość - taką jak typowe nakrętki zębate - ale będą długie i będziesz mógł użyć nawet bardzo krótkich wkrętów do mocowania głośnika. A to rozszerzy wybór kształtów łbów, praktycznie bez ograniczeń.
                                  Ponieważ przywiązuję (albo może przywiązywałem kiedyś) wielką wagę do estetyki, rozumiem doskonale Twoje rozterki

Skomentuj

Ja się gimnastykuję, a Ty wybrzydzasz
                                    pavyan, ależ ja jestem wdzięczy za chęć pomocy, tylko że sprawy mają się tak, że nie ma gotowych wkrętów jakie wydają mi się ładne, więc trzeba kombinować. A skoro musze kombinować, to jeszcze nie wiem w którą stronę pójdę. Możliwości są wszelakie, tokarka jest, frezarka też, kupić mogę w zasadzie dowolną śrubę (nie wkręt) i z niej zrobić co trzeba. Nie wybrzydzam, po prostu jeszcze nie wiem co wybiorę i w związku z tym dyskusja trochę traci na znaczeniu.
                                    Chyba kupię kilka różnych śrub i zobaczymy co poruszy moje serce

Miłego.
                                    Irek.N.

Skomentuj

A ja przecież żartuję i szeroko się uśmiecham
                                      Powodzenia w poszukiwaniach.
                                      Ale jak nie ma nic, co Ci się podoba - trzeba toczyć i czernić. Innego wyjścia nie ma

Skomentuj

Zamieszczone przez Irek_N Zobacz posta

Pogromco mój kochany, toć pisałem że nie ma w ofercie niskoprofilowych 4x25 :( Nidzie w "klasycznym wszechświecie" nie ma. :((
                                        Dlatego może trzeba iść na kompromis i dać zwykle wkręty z małym łbem półokrągłym na krzyżak :) A jak dziura w koszu jest za mała, to przecież można ja trochę rozwiercić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X