Ja mam kolce od razu z takim wbijanym mufopodobnym czymś, więc na wkręcane mufy będzie na pewno OK. Pazurki też powinny być OK chyba, że ktoś mocno przesunie kolumnę po podłodze, bo się mogą wyrwać. Ale wtedy będziesz bardziej płakał nad podłogą :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tool box - offtopic
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaw sumie i wikol i kontaktowe beda podatne na wysoka temperature
wiec opalarka lub zelazko w dlon i grzejemy na maxa!
pozniej szpachelka i zrywamy
ale resztki kleju to juz trzeba zeszlifowac jakos :???:
mam trochę palisendra modyfikowanego i chciałbym obłożyć nim plintę z gramofonu :)
a właśnie co myślicie o politurze?? gdzieś na niemickim forum widziałme jak koleś monitory tym opendzlował
Skomentuj
-
Cześć, chciałem zapytać czy taki trymmer http://www.amazon.co.uk/101748-Elect...eywords=router jest tak samo funkcjonalny jak klasyczna frezarka gornowrzecionowa ? Potrzebuje małego poręcznego urządzenia do ogólnie pojętego frezowania mdf (podfrezowania na głośniki, krawedzie).
Skomentuj
-
Witam,
Ostatnio chodzi mi po głowie temat przebudowy moich kolumn.
Przebudowa wiązała by się z poszerzeniem istniejących otworów we froncie MDF na głośniki średniotonowe (z 18 cm na 19 cm) oraz podfrezowaniem krawędzi tych nowych otworów by 'wpuścić' kołnierz głośnika o 6mm w MDF i zlicować z frontem.
Front z MDF nie jest prosty lecz połamany: W środku pionowo jest zamocowany głośnik wysokotonowy a nad nim ( i pod nim) symetrycznie (pod kątem ok 10st) są głośniki średniotonowe które chciałbym wymienić.
Nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Dlatego bardzo proszę o poradę jak to zrobić (jakich narzędzi użyć) do poszerzenia otworu na głośniki oraz do podfrezoewania otworu na 6mm tak aby wyglądało to estetycznie i nie zniszczyć naturalnego forniru na froncie.
Dzięki z góry,
bernLast edited by bernid; 07.04.2015, 13:02.
Skomentuj
-
Najlepiej wkleić w istniejące otwory jakąś poprzeczkę do otworu centralnego pod cyrkiel i frezarkę. Zapodaj zdjęcie kolumn. Jeśli ścianki nie są proste i ciężko będzie podejść narzędziem to pozostaje struganie ręcznie jakimś nożem lub dłutkiem ale to już nie będzie estetycznie chyba że masz fach w rękach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tobike Zobacz postaNajlepiej wkleić w istniejące otwory jakąś poprzeczkę do otworu centralnego pod cyrkiel i frezarkę. Zapodaj zdjęcie kolumn. Jeśli ścianki nie są proste i ciężko będzie podejść narzędziem to pozostaje struganie ręcznie jakimś nożem lub dłutkiem ale to już nie będzie estetycznie chyba że masz fach w rękach.
Jeśli chodzi o podfrezowanie pod kołnierz głośnika to myślałem aby wyciąć na około nowego głośnika nożykiem fornir a następnie pogłębianie do 6mm na całym okręgu zrobić wiertarką z ogranicznikiem głębokości wiercenia oraz wiertłem np do zawiasów (lub wiertło sednik lub walcowe) o średn 20cm takie jak:
No ale może można to zrobić lepiej (pewniej)? Fachowiec ze mnie niespecjalny...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaJakiś konkretny model macie bo też myślę nad czymś takim
Skomentuj
Skomentuj