Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tool box - offtopic

wpadłem na pomysł aby założyć temat w którym dzielilibyśmy sie swoimi pomysłami, patentami co i jak zrobić.
    taki zbiór wiedzy, porad i innowacji na temat budowy obudów kolumn, elektroniki i innych pokrewnych z dziedziny DIYaudio.

tutaj wklejam posty z tematu LukaszaN

ja robie tak:) przyklejam fornir, jak klej zacznie trzymać do frezarki zakładam frez z łożyskiem i w ten sposób mamy szybko i idealnie przycięte krawędzie.

frezy pod głośnik robie po przyklejeniu forniru

Piękny
    i na pewno musi świetnie grać, ja też lubie precyzyjne szybkie subwoofery.
    ale na przyszłość nie łącz forniru na zakładkę.... to bład w sztuce :-)
    Pozdrawiam

Skomentuj

Fornir obrabiałem tak jak pokazał to kolega mIKI na zdjęciu, tylko zalecam dociać fornir blizej krawedzi obudowy bo w moim przypadku gdy zostawiłem po bokach troche wiecej forniru frezarka jakimś sposobem zachaczała o ten natdatek i zamiast frezowac wyrywała fornir na krawędziach nieraz aż zabardzo.

Zamieszczone przez Barthez
      I czy frez pod głośnik robiłeś przed czy po położeniu forniru?
      W sumie frezowałem poraz pierwszy ale na poczatek zdecydowałem sie zrobić frez pod głośnik, a dopiero potem naklejałem fornir. Fornir wokoł frezu załamywałem dokładnie dociskajac go palcem do krawedzi frezu i tak powoli krok po kroku małymi kawałeczkami do okoła, a na koniec obrywałem te zbedene kawałki. Powiem ze wyszło idealnie

Skomentuj

mIKI, a jak robisz że frezarka idzie po okręgu (jakieś prowadnice) :?: zarzuć jakieś foty

Skomentuj

mi tez sie wydaje ze lepiej najpierw frez pozniej fornir, ja tak robilem i tez dobrze wychodzilo, nie wiem jak to mozna otowor wycinac po wykonczeniu juz praktycznie, no ale sa rozne sposoby na wszystko
          ja juz obudowe prawie "sklepalem", jutro proba

przy frezarce najczescej jest taki drutcik z koncowka ktory robi za cyrkiel :)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
            przy frezarce najczescej jest taki drutcik z koncowka ktory robi za cyrkiel
            ten cyrkiel pozwala na robienie wiekszych okregow. jezeli chcesz robic otwory np na wysokotonowke to trzeba cos dorobic. ja mam przykrecony kawalek aluminiowej plyty zamiast tego plastkiu na spodzie i w nim robie otwory na zadana srednice....

Skomentuj

Dobra to już wiem jak robicie frezy pod głośniki a same otwory tez robicie frezarką czy wyrzynarką i co najpierw-frezy czy otwory

Skomentuj

no jezeli chcesz robic frezy za pomoca frezarki z cyrklem to nie mozesz wpierw wyciac otworow bo nie bedziesz mial jak zrobic frezow. do robienia otworow polecam wyrzynarke.

Skomentuj

U mnie będzie to wyglądało w ten sposób:

tyle że mam najpierw zrobić frezy a dopiero potem otwór czy odwrotnie i czy otwory tez robić frezarką :?:

Skomentuj

krzyhoo9, wszystko pieknie ladnie ale zouwaz ze twoja metoda pozwala na robienie tylko duzych frezow/otworow (o duzej srednicy)
                    ja wynonalem sobie z alumimium ryrkiel ktorym bez problemu robie frezy pod wysokotonowce.
                    no i zawsze bez wzgladnie NAJPIERW frez pod glosnik, dopiero potem otwor.
                    ja otwory robie frezarka bo wiem ze wyjdzie idealnie... no i nie mam wyzynarki:)

Skomentuj

Wszytko pięknie łądnie ale schodzicie z tematu, w off topicu było sporo tematów o frezarkach i frezowaniu, wiec nie zaśmiecać mi tu :P

Skomentuj

Sory że robimy off top ale zrozum :wink:
                        mIKI, nie wiem czy już dawałeś ale jak nawet to weź zapodaj fotkę tego cyrkla...

Skomentuj

no w sumie off top, zaloze dzisiaj nowy temat o tych sprawach i przeczyszcze ten topic.
                          zdjecia tez dam.

Skomentuj

TOOL BOX

płyta aluminiowa, mocowana do podstawy frezarki, w niej otwór na frez i małe otworki na trzpień który stanowi środek okręgu.
                            co prawda zdjęcia są starej frezarki, jednak w nowej mam tak samo i sprawdza się w 100%.
                            należy tylko pamiętać o dobrym policzeniu:)

Skomentuj

Ja dzisiaj dostałem frezarkę i kombinowałem z oryginalną prowadnicą:

w oryginale nie było tej małej dziurki najbliżej frezu.Ona jest moim środkiem okręgu, przekręcam przez nią wkręt i jadę.Ciężko jest pod koniec bo trzeba uważać jak się otwór wywierca ale jest git. Promień jest regulowana na szynach, a minimalnie można 30mm.

sory za foty ale telkiem robione

PS.miki jaka jest gruba ta blacha :?:

Skomentuj

hmmm a rant prowadnicy Ci nie przeszkadza?:)

Skomentuj

podkładam nakrętkę i jest ok :wink:
                                  ale już majstruje żeby zrobić tak jak ty

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                                    Ja dzisiaj dostałem frezarkę i kombinowałem z oryginalną prowadnicą:
                                    a nie dostales takiego szpikulca co sie montuje na koncu druta zamiast tej blaszki?

Skomentuj

Nie.Tak w ogóle to nie moja frezarka tylko kuzyna ale dostał tylko to co widać ale czego się spodziewać za 70zł. komplet frezów przecież kosztuje 60pln :wink: Dopiero co wróciłem z garażu u kombinowałem tak jak miKI i pomysł jest spoko.Działa jak należy :grin:

Skomentuj

mIKI nie chcial bym byc w twojej skorze jak co nie daj boze stanie sie z frezem, dostanie bicia wiekszego czy cus radzil bym zrobic wiekszy otwor na frez, nie zaszkodzi a moze uratowac jakas czesc ciala przed obrazeniami licho nie spi....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X